האם תצהיר גובר על הוראות הצוואה?

  • האם יש לתצהיר כוח משפטי לאחר מות כותבו?
    ראווי | 21/09/2011 21:59

    שלום רב,ברצוני לשאול לגבי מקרה שמתמודד אתו דודתי..דודתי בת כ-80 גרה בבית ההורים שלפי צוואת אביה הינו בבעלותו של אחיה.. היא רווקה מאז ומתמיד וכל חייה התגוררה בבית זה.. אחיה לפני מותו כתב תצהיר בוא הוא מצהיר כי אחותו רשאית להתגורר בבית עד תום חייה וכי יורשיו אינם רשאים לפנות או למנוע ממנה להמשיך ולהתגורר בבית וכי היא תגורר בו ללא כל תמורה.אחיה המנוח נפטר מהעולם לפני כשנתיים ואשתו העבירה את הבית על שמה בטאבו.. לפני יומיים דודתי מקבלת התראה לפינוי/סילוק לפני נקיטת הליכים הכתוב ע"י עו"ד בהזמנת אשתו של אחיה.. בהתראה דורשים ממנה לשלם דמי שכירות באופן רטרואקטיבי החל מהיום בו הדירה הועברה על שמה (אפריל 2010) ועד היום ע"ס 2500 ש"ח לכל חודש.. ואם לא היא מתבקשת לפנות את הדירה עד סוף החודש (ספטמבר 2011) בו בזמן נטען במכתב כי הימצואתה של דודתי בדירה הינו בניגוד לחוק, פלישה לנכס הזולת, וללא הסכמת הבעלים .. והם גם "מוותרים בשלב זה על זכותם לדרוש פיצויים ודמי שכירות בגין התקופה בה היה בעלה ז"ל הבעלים!!".. שאלתי האם לאשתו של המנוח ישנה עילת תביעה באמת והאם היא יכולה לפנות אותה למרות התצהיר שנכתב? האם התצהיר בעל כוח חוקי שאפשר להסתמך עליו או שהוא אינו בעל ערך? מה בעצם דודתי צריכה לעשות במקרה זה והאם יש לענות לעו"ד או לחכות עד שיפנו לבימ"ש?? תודה מראש.

    • האם תצהיר גובר על הוראות הצוואה?
      עו"ד טלי קסלר | 22/09/2011 00:54

      החוק קובע הוראות מוגדרות איך צריך לערוך צוואה. צריך לראות האם התצהיר הזה עונה לאחת ההגדרות שקבועות בחוק והאם ניתן לטעון שהוא בעצם חלק מהצוואה של המוריש. מומלץ לפנות בדחיפות לעורך דין ולקבל ייעוץ. ככל הנראה התביעה בוא תבוא אולם כדי להיערך לכך מבעוד מועד ולהיערך בהתאם לייעוץ המשפטי שתקבלו.

      • מתנה/הענקה
        רוני מישקובסקי | 23/09/2011 23:32

        יורש זכאי לרשת את נכסי המוריש כפי שהם ובכפוף לכל התנאה והגבלה שחלה עליהם. המסמך שנערך על ידי המוריש במקרה זה (ללא קשר להיותו תצהיר אם לאו) מהווה הענקת זכות המותנית בתנאי מפסיק. הזכות הינה מגורים בדירה ללא תמורה והתנאי המפסיק הינו מותה (חו"ח) של דודתך. אם המסמך נערך כתצהיר אם לאו אין כל נפקות לעצם הענקת הזכות שכן זכות שימוש זו הייתה יכולה להינתן גם בהסכמה בעל פה. לאופן הענקת הזכות קיימת חשיבות ליכולת הוכחתה בפני הערכאות במקרה של הליך משפטי. מומלץ בחום לפנות לאיש מקצוע על מנת שיבחן את החומר וימליץ לכם כיצד לנהוג. אני כשלעצמי חושב שבנסיבות מקרה זה יש לנסות ולקיים פגישה עם הצד השני ואם זה לא פותר את הבעיה אז להקדים תרופה למכה ולפנות לבית המשפט המוסמך בבקשה לצו הצהרתי ביחד עם בקשה לצו מניעה זמני.