מה עושים אם לא מוצאים את היתר הבנייה אחרי רכישת הנכס?

  • אי הצגת התר בנייה
    נונה | 16/02/2011 18:28

    חתמנו על חוזה רכישה לנכס (אנו הקונים) אשר נוסח ע"י בעל הבית שהוא עו"ד במקרה והעו"ד שלנו ואנחנו עברנו על החוזה , וכמובן תיקנו מה שצריך. אנו מתכננים לקחת משכנתא וכהשמאי מטעם הבנק הגיע ביקש את התר הבניה לבית. שביקשנו מבעל הבית את ההתר טען כי יש לו אבל אינו מוצא אותו. פניניו לכל הגורמים שבידיהם יכול להיות העתק של ההתר אך אין העתק. אפילו הוצאנו את תיק השמאות של בעל הבית שהוא קנה את הנכס. בחוזה ישנו סעיף שתוכנו: המוכרים מצהירים בזה כי הם בעלי זכויות החכירה של הדירה בחברה המשכנת ובמנהל וכי זכויותיהם בדירה נקיות מכל השעבודים זולת משכנתא וכי לא תלוי ועומד צו הריסה ואין בניה בלתי חוקית בדירה. והיה ויופר הסכם זה על ידי צד מן הצדדים לו, הרי במקרה זה ישלם הצד המפר לצד הנפגע בתור פיצויים קבועים ומוסכמים מראש סכום של 70000 ש"ח. והיה אם מפרי הסכם זה הם המכורים והסכם זה בוטל יהיה על המוכרים לשלם לקונים את הפיצויים המוסכמים להחזיר לקונים את כל הכספים שקבלו מן הקונים ע"ח התמורה וכן לשלם להם את כל ההוצאות שנעשו ע"י הקונים. התשלום הראשון התבצע בעת החתימה 10 % ושאר התשלומים על פי החוזה היו אמורים להתרחש כך שהבנק שלנו משלם לפקודת הבנק שלו על מנת לחסות את המשכנתא שיש לו על הבית. וכן הלאה. מיותר לציין כי אנו לא קיבלנו ממנו את התר הבניה ולכן התהליך תקוע אנו ממתינם לו כבר שלושה שבועות על מנת שימציא את האישור אך ללא הועיל. בשיחה שלנו איתו הוא טוען שאין הוא מעוניין להוציא התר חדש. אך חובת ההוכחה עליו. מה לעשות עכשיו? האם להוציא לו מכתב שיש לו 14 יום על פי חוק להמציא את האישורים שכן הוא זה שמפר את החוזה או להמתין עוד מה שלא ניראה שיעזור. שדיברנו איתו הוא אמר "אני החזיר לכם את הכסף שלכם ונבטל חוזה" וששאלנו אותו מה עם שאר ההוצאות (עו"ד ותיווך) הוא אמר "מה איתם?!" יש לציין כי אנחנו מאוד מעוניים בבית אך לא ללא התר שכן זה משהו שיסבך אותנו בעתיד. ההתר הוא על קומה שלמה של 60 מ"ר ומסתכם בסכום של 15000 ש"ח. אשמחמ לתשובה מהירה שכן אני מיואשת.

    • מה עושים אם לא מוצאים את היתר הבנייה אחרי רכישת הנכס?
      עו"ד טלי קסלר | 16/02/2011 20:19

      לא ברור מדוע עורך הדין שייצג אתכם בעסקה לא מטפל עבורכם בעניין ומלווה אתכם. העסקה לא נגמרת בחתימת ההסכם ויש עוד לא מעט עבודה משפטית שצריך לבצע לאחר מועד החתימה. לא ברור מדוע את חושבת שהמוכר מחוייב להציג לך היתר בנייה של הבית. העובדה שהוא מצהיר בחוזה שהבית נבנה על פי היתר בנייה ואין חריגות בנייה עדיין לא אומרת שהוא מחוייב למצוא את היתר הבנייה. מכל מקום, את הבדיקות האלה חובה לעשות לפני שקונים את הבית. זה דבר ידוע לכל עו"ד שעוסק בתחום הנדל"ן ששמאי הבנק מבקש לראות היתר בנייה ושעלול להיות לרוכשים קושי לקבל משכנתא ללא הצגת היתר בנייה או אם חלילה יתברר כי יש בנכס חריגות בנייה לא מאושרות. לא ברור משאלתך אם פניתם לוועדה המקומית וניסיתם לאתר את היתר הבנייה בתיק הבניין או אם ניסיתם לבדוק את הענין בתיקים של מינהל מקרקעי ישראל - גם שם יכול להיות עותק מהיתר הבנייה. לסיכומו של עניין, אתם זקוקים לעו"ד שבקיא בתחום הנדל"ן שינסה לפתור עבורכם את התסבוכת שנקלעתם אליה - ינסה לעזור לכם להשלים את העסקה ולהוציאה אל הפועל ואם זה לא יסתדר - ילווה אתכם בביטולה. טלי קסלר, עו"ד ונוטריון מנהלת פורום נדל"ן