דמי תייוך

  • דמי תיווך והתקשרות בחוזה עם מתווכים
    קוני | 16/12/2009 19:57

    איתרתי דירה לה מודעה ישנה לא מתיווך וכן היא מופיעה באתר של מתווך. על הדירה מופיע שלט של מתווך אחר. השגתי את פרטי בעל הדירה ואני רוצה לרכוש ממנו את הדירה ללא חייבות למתווך (בסופו של דבר זו דירה שאיתרתי לבד ולא בעזרתו). האם העובדה שיש על הדירה שלט משמעה שיש בלעדיות למתווך לו שייך השלט? איך אם כן, הנכס מפורסם ע"י מתווך נוסף? ולבסוף באם אפנה למוכר ישירות - האם ייאלץ המוכר לשלם דמי תיווך כפולים? אם אפנה רק לאחר תום תקופת הבלעדיות, האם למתווך תהיה עילה לדרוש דמי תיווך ממני או מהמוכר? שאלה נוספת - אם אני רואה מודעה של מתווך בלי פרוט של כתובת הנכס המדוייקת ומאתר אותו בעצמי, האם יוכל המתווך לדרוש דמי תיווך רק כי הוא פירסם מודעה. האם ההתייחסות שונה לנכס בבלעדיות ולנכס שאיננו בבלעדיות? ושאלה אחרונה - על מה עליי להקפיד בפנייה למתווך במידה ואחליט שלא לאתר דירה בכוחות עצמי אלא להעיזר במתווכים שונים? אני חושב שרק אם מתווך היה באמת גורם פעיל בהבאת רצונות המוכר והקונה לכדי עיסקה (לא מספיק לדעתי שהראה נכס)! אני בעיקר רוצה להמנע ממצב שבו מרוב שארה דירות לא אשים לב למשל ששני מתווכים מראים לי את אותו נכס אלא בדיעבד. האם זה מצב להעיזר בו בעו"ד - כלומר החתימה של החוזה מול המתווך?

    • דמי תייוך
      |עו"ד גיא פרבמן | 17/12/2009 10:27

      השאלה שלך הינה מורכבת ממספר נושאים ואין זה המקום הנכון להשיב עליה. אולם רק במספר נקודות אציין, כי מתווך רשאי לשכרו באם עמד בשלושה תנאים: בעל רישיון כמתווך, החתים על הסכם מחייב והיה הגורם היעיל. בעניין הבלעדיות גם כאן יש הגבלה לתקופה והבלעדיות אינה לתמיד.