שלום אמיר

  • כיצד אוכל להגן על עצמי בעסקת back to back?
    אמיר | 30/07/2009 23:01

    אני לקראת חתימה על הסכם מכר לרכישת דירה (בשווי של כמיליון וחצי ש"ח) שרובצת עליה משכנתא בשווי של 20% מערך הנכס. מדובר בעסקה שאמורה להסתיים תוך חודש מחתימת החוזה לערך.הסכמתי עם הבעלים כי אשלם להם 30% מערך הדירה עם חתימת החוזה. התכוונתי להגן על עצמי ב-2 נדבכים: התשלום הראשוני יופקד אצל בא כח המוכרים בנאמנות ויועבר למוכרים בכפוף לרישוםהערת אזהרה לטובתי והסרת המשכנתא הקיימת קודם כל.כעת מסתבר כי מבחינת המוכרים מדובר בעסקת back to back, כאשר המוכרים מתכננים לקחת את הסכום שאשלם ועמו לשלם על דירה אותה הם אמורים לרכוש. המשכנתא שלהם תוחזר רק מהתשלום השני, אותו אני אמור לשלם בגובה של 45% משווי הנכס לערך.המוכרים אמרו לי כי אחרת לא יוכלו לבצע כלל את העסקה.הבעיה שלי הנה כי אני חושש מחשיפה לסיכון כספי שכן התשלום הראשון למוכרים לא יגרום להסרת המשכנתא ועל כן אני חשוף מול הבנק הממשכן של המוכרים כהערת אזהרה שנייה בלבד.שאלותי:1. האם מצב דומה הנו מקובל בעסקאות כגון אלה?2. כיצד אוכל להגן על כספי התשלום הראשון? אני חושש לבעיה פוטנציאלית מול הבנק של המוכרים.3. אני בעצמי לוקח הלוואה לרכישת הדירה. האם בנק יסכים לשחרר לי כספים לתשלום למוכר, למרות שקיימת הערת אזהרה לטובת בנק אחר?המון תודה על עצתכם.אמיר.

    • שלום אמיר
      עו"ד אילן טל | 02/08/2009 10:33

      ראשית מומלץ לפנות קודם כל לבנק שלך ממנו הנך מתעתד ליטול הלוואה לרכישת הדירה ולשמוע מהבנק מה הוא דורש כתנאי למתן התשלום. אם הבנק יממן את התשלום השלישי למשל, אזי בהתאם לטיוטת ההסכם זה יהיה לאחר שהדירה שהנך קונה נקיה משעבוד קודם, כך שלא תהיה לו שום בעיה. שנית, בהתאם לנתונים שלך ולאחר רישום הערת אזהרה אין לך ממה לחשוש. כל עוד 45% ממחיר המכירה שהנך מתעתד לשלם מסלק את יתרת המשכנתא, ממה החשש? כנגד תשלום זה הבנק יסיר את המשכנתא, אין לך פה מצב של תחרות עם הבנק. בהצלחה, אילן טל, עו"ד