מתנה שלא הושלמה

  • תוקפו של תצהיר
    אלונית | 16/06/2009 00:02

    שלום וברכה ברשותי תצהיר משנת 1997 ובו אבי נותן לי ולרעייתי כמתנה וללא תמורה חלק מאדמה שבבעלותו- אדמת מנהל. בנוסף ובאותו מעמד אבי חתם על ייפוי כח בלתי חוזר לגורם שלישי (אדריכלית) לטפל עבורי ועבור רעייתי ע"מ להעביר את הזכויות בקרקע.אימות החתימה אושרה ע"י עו"ד נוטוריוני.במהלך הטיפול התברר כי ישנם חובות בגין מיסים ומבנה שאינו חוקי ולכן הנושא התעכב . לצערי אבי נפטר והחלו הבעיות בין האחים.אציין כי באותה תקופה שילמתי מס רכישה וכן מס רכוש שהיה נהוג בזמנו לגבות. בשנת 2007 אבי שלח מכתב למנהל מקרקעי ישראל וביקש לבטל את התצהיר בטענה שזוהי מתנה ללא תמורה. שאלתי האים אוכל לממש את קבלת האדמה לבעלותי ? בתודה ובברכה אלונית

    • מתנה שלא הושלמה
      |עו"ד עזרא שרון | 16/06/2009 08:34

      אלונית שלום המקרים של מתנה שלו הושלמה ואשר נותן המתנה הלך לעולמו בטרם השלמתה הינו מקרה בעייתי. מחד, על פי חוק המתנה, כל עוד לא הושלמה המתנה יכול נותן המתנה לחזור בו. מאידך, כל עוד המתנה לא נגמרשה ברישום- זו רק התחייבות לתת מתנה. בעניין זה יש לבחון עובדות נוספות כגון- האם ניתן יפוי כוח, האם שולמו המיסים על העסקה וכד- כדי לבחון האם ניתן לתת תוקף משפטי לעסקה. עליך לפנות בדחיפות לייעוץ משפטי. בברכה, שרון עזרא, עו"ד

      • מתנה, ביטולה אל מול ירושה
        עו"ד אשר טולדנו | 16/06/2009 18:44

        שלום רב, רציתי להסב את שימת לבך להחלטת ועדת הערר בעניין וע (ת"א) 1131/00 ברברה קויבסקי נ' מס שבח נתניה – בתיק זה בעל נתן דירה במתנה לאשתו, מולאו מש"חים והעסקה דווחה למשרדי מיסוי מקרקעין. למצער, נותן דירת המתנה נפטר לפני ביצוע רישום הדירה בטאבו על-שם אשתו, מקבלת המתנה. עם מותו, ביקשה אשתו לבטל את הדיווח בעניין מתן המתנה ולהחיל על הדירה את פטור הירושה, לפי סעיף 49ב (5). מנהל המס סרב. ועדת הערר קיבלה את עמדת מנהל מס שבח וקבעה, כי התחייבות לתת מקרקעין במתנה אינה נחשבת כעסקה במקרקעין, שכן היא אינה מסתיימת ברישום העסקה, אלא כעסקה אובליגטורית זאת מכח סעיף 5 לחוק המתנה, התשכ"ח-1968. אולם לצרכי מס שבח, היא נחשבת כמכירה. מאחר שהתחייבות לתת מתנה היא פעולה אישית חד-צדדית, רק נותן המתנה יכול לבטל את התחייבותו. בהיעדר ראיה, כי המנוח התכוון לחזור בו מהמתנה לאשתו, הרי שעם מותו, הפכה התחייבותו לבלתי הדירה ואין העוררת (אשתו) יכולה לבטלה. בהשלכה למקרה שלך, אי דיווח העיסקה לרשויות מס השבח עומדת לך לרועץ. (אומנם אתה טוען ששילמת מס רכישה אבל לא ברור האם בגין עסקת המתנה והאם זו דווחה לרשויות מס השבח) יתירה מכך, בשאלתך אין איזכור לקיומו של תצהיר מקבל המתנה - הוא אתה - מהתאריך בו ניתן תצהיר נותן המתנה ולכן לא ניתן לטעון שהתקיימו התנאים המאפשרים רישום של הזכויות מכח הסכם המתנה. זאת ועוד. הממצא לפיו אביך המנוח ביקש לבטל את המתנה מעט תמוה, שכן באם העיסקה דווחה לרשויות מס שבח - התצהיר היה צריך להיות ממוען אליהם ולא אל המינהל. שנית, היה ותרצה לממש את המתנה תחת קבלת הנכס בירושה, עניין רצונו של האב יעמוד לך לרועץ. לא ציינת האם לאב היתה צוואה שהתייחסה למקרקעין הנ"ל או לא. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם עו"ד הבקיא בדיני המקרקעין.