מס שבח מקרקעין

  • מס שבח וזכרון דברים
    מיכל | 07/06/2009 09:13

    שלום הייתי מעוניינת לדעת האם ישנו פתרון למצב בו אני מתעתדת לקנות דירה, סוכם על מחיר והכל... אך בעל הבית אינו מוכן לחתום על זכרון דברים אלא עוד חצי שנה מפני שכבר מכר לפני 3 וחצי שנים דירה ואינו מעוניין לשלם מס שבח! מה עלי לעשות? על מה ניתן לחתום כדי להבטיח שהדירה תהיה שלי בעוד חצי שנה ועם זאת לא לפגוע במוכר? תודה על תשומת הלב

    • מס שבח מקרקעין
      |עו"ד עזרא שרון | 07/06/2009 10:15

      ניתן לערוך הסכם, שלא יחשב כאילו המקרקעין נמכרו כיום, אך יש להסכם מעין זה בעייתיות. לא נוכל להרחיב בדבר האופציות העומדות בפניך במסגרת הפורום. עליך לפנות לייעוץ משפטי. בברכה, שרון עזרא, עו"ד

      • תיקון טעות
        מומחיקו החמוד | 07/06/2009 19:02

        עם כל הכבוד הראוי, אין כל אפשרות במקרה המתואר לחתום על מסמך כלשהו לפני תום המועד בו המוכר נקב לגיבוש זכאותו לפטור ממס שבח. כל הסכם מגרה אינו חוקי ואסור. אם עו"ד עזרא התכוונה בדבריה לחתימת הסכם אופציה לרכישת מקרקעין - הדבר לא אפשרי, שכן המועד הקוב לעניין מס שבח הוא מועד חתימת הסכם האופציה.

        • המשך תשובה
          |עו"ד עזרא שרון | 07/06/2009 21:10

          אף אחד לא מדבר על הסכמי מגירה. ללא בבית ספרנו. הסכם אופציה לפיו הקונה מתחייב לקנות (להבדיל מאופציה שהמוכר מתחייב למכור) איננו עסקה במקרקעין, אך כאמור, ההסכם כשלעצמו בעייתי מבחינת האינטרסים של הקונה. אם יחתם ההסכם- המועד הקובע איננו כיום. בברכה, שרון עזרא, עו"ד

          • The Faculty has answered and answered vigorously
            מומחיקו הצודק | 08/06/2009 09:07

            אופציה של הקונה להבדיל מאופציה של המוכר . . . מה זה השטויות אלה. אין דבר כזה. הסכם אופציה עתידית הוא הסכם אופציה עתידית ואין זה משנה מיהו המתחייב: הקונה או המוכר. רק להזכיר: סעיף 126(א) לחוק המקרקעין – קובע, כי ניתן לרשום הערת אזהרה גם בגין מסמך המשתמע להיות הסכם, כגון קבלה על תשלום ע"ח תמורת מכר דירה ועל אחת כמה וכמה הסכם אופציה לרכישה עתידית. אם ניתן לרשום הערת אזהרה אז על אחת כמה וכמה ניתן לבצע חיוב במס שבח של המוכר. עו"ד עזרא טועה ומטעה: אופציה לרכישה של הקונה בלבד לא עומדת לבדה היא נחתמת עם צד שכנגד - והוא המוכר ועליו תחול חובת תשלום מס השבח, כמו שעל הקונה יחול חיוב במס רכישה. מקווה "שבית ספרנו" נסגר לאלתר...

            • מומחיקו אתה טועה
              |עו"ד עזרא שרון | 08/06/2009 10:36

              בהחלט יש הבדל בין אופציה של הקונה לקנות ובין אופציה של המוכר למכור.

              • הבורר
                עו"ד אשר טולדנו | 08/06/2009 15:22

                אני תומך בתשובתו של מומחיקו (החמוד). אין הבחנה בהוראות החוק בין אופציה לרכישה לבין אופציה למכירה. אופציה היא אחת ולא ניתן לייחס אותה למוכר או לקונה. האופציה היא לבצע עיסקה ותו לא. בהתאם להוראת סעיף 49 י1 מאחר והמוכר של מיכל לא היה זכאי לפטור ממס שבח - האופציה לא תסייע בידו. יישר כוח מומחיקו. להלן לשון חוק מיסוי מקרקעין 49י. (א) בסעיף זה - "אופציה" - זכות לרכישה של זכות במקרקעין למעט זכות לרכישה של זכות באיגוד, שהתקיימו לגביה כל אלה: (1) האופציה ניתנה בכתב; (2) האופציה ניתנת להעברה ולמימוש בתנאים הקבועים בהסכם האופציה; (3) התחייבות המוכר בהסכם האופציה למכירת הזכות במקרקעין בתנאים הקבועים בהסכם היא בלתי חוזרת; (4) האופציה ניתנת למימוש בתקופת האופציה; בסעיף זה, "תקופת האופציה" - תקופה שאינה עולה על 24 חודשים מיום מתן אופציה לראשונה על ידי בעל הזכות במקרקעין, לרבות כל תקופת הארכה שניתנה במהלך תקופת האופציה או לאחר שהסתיימה ואם ניתנו אופציות אחרות בידי אותו בעל מקרקעין לרכישת אותה הזכות במקרקעין כולה או חלקה, יראו את כל התקופות של האופציות האחרות או המוארכות כאמור כתקופת האופציה; (5) התמורה ששולמה בעבור האופציה במועד מתן האופציה לראשונה לא עולה על 5% משווי הזכות במקרקעין או ממחיר המימוש שנקבע בהסכם האופציה, לפי הגבוה מביניהם; (6) למחזיק האופציה לא ניתנה זכות חזקה במקרקעין? שלגביהם ניתנה האופציה; (7) הודעה על מכירת האופציה נמסרה למנהל בתוך 30 ימים מיום מתן האופציה, בהתאם לכללים שקבע; "התקופה הקובעת" – (נמחקה); "מימוש" - מכירת הזכות במקרקעין שלגביה ניתנה האופציה, למחזיק האופציה; "מחזיק" - מי שקיבל אופציה מבעל הזכות במקרקעין או מאחר. (ב) על אף הוראות חוק זה, במכירה של אופציה, שאינה מימוש אופציה יחולו הוראות אלה: (1) המכירה תהיה פטורה ממס שבח וממס רכישה; (2) המכירה תהיה חייבת במס רווח הון לפי חלק ה' לפקודה או במס הכנסה לפי סעיף 2(1) לפקודה, הכל לפי הענין. (ג) על אף הוראות חוק זה, במימוש האופציה יחולו הוראות אלה: (1) לצורך חישוב השבח, תיווסף לשווי המכירה התמורה שקיבל בעל הזכות במקרקעין בעבור האופציה, אלא אם כן חויבה התמורה במס על פי הוראות סעיף קטן (ב)(2); (1א) (נמחקה); (2) לצורך חישוב מס הרכישה, ייווספו לשווי המכירה סכומים ששילם רוכש הזכות במקרקעין בעבור רכישת האופציה. 49י1.* במכירת זכות במקרקעין שהיא מימוש זכות לקבלת זכות במקרקעין לרבות מימוש אופציה, לא יחולו פטור או הקלה אחרת ממס, אם במועד מתן הזכות לראשונה לא היתה מכירת הזכות במקרקעין פטורה מאותו המס או זכאית לאותה הקלה.

                • אופציה של קונה
                  |עו"ד עזרא שרון | 08/06/2009 15:41

                  עו"ד טולדנו (הבורר) שלום אופצייה של הקונה היא למעשה מעין הצעה בלתי הדירה מצד הקונה לקנות המקרקעין, אם המוכר ירצה למכור. המוכר לא התחייב למכור וההחלטה האם למכור או לא עדיין נתונה בידיו.זה כמו ההבדל בין אופציית PUTT לאופציית CALL האם אתה עדיין נותר בדעתך?

                  • תשובה
                    עו"ד אשר טולדנו | 08/06/2009 16:07

                    שלום חברה נכבדה, ראשית השימוש במילה "בורר" באה כהלצה ולא כהתנשאות חס וחלילה. לגופה של מחלוקת: אני עדיין אוחז בדעתי כפי שפורטה - פרט היטב. בטוחני, כי גם בירור שתעשי במשרדי מיסוי מקרקעין בעניין תגלה כי לא ניתן לאבחן אופציה ככזו שהיא מצד הקונה בלבד. ההסכם הוא דו צדדי וכך גם ההתחייבות. מעבר לאי-ההיתכנות של קשר חוזי מהסוג שהינך מציעה, הוראות מס השבח ברורות בעניין. בעניינה של מיכל מאחר והמוכר אינו זכאי כיום לפטור ממס שבח, אז כל הסכם אופציה שידווח למשרד מס השבח, האחרון ייקבע כי מועד חתימת הסכם האופציה הוא מועד התקשרות הצדדים ולפי הוראת סעיף 49 י. 1 , אם המוכר של מיכל לא היה זכאי לקבל את הפטור ממס שבח ביום חתימת הסכם האופציה, הרי עצם קיומו של הסכם האופציה לא "ירפא" ויזכהו בפטור ולכן לא ניתן יהא לבצע את העיסקה, מבחינת המוכר, בפטור ממס שבח טרם חלוף התקופה הקבועה בחוק.