זכויות לא מנוצלות

  • דיווח מיסים
    ל | 20/04/2009 16:01

    שלום כאשר מגישים בקשה לפטור עפ"י ס' 49ב1 בטופס כחול עקב זכויות בניה שלא נוצלו האם תתכן פגיעה במוכר וישנה אפשרות שלא יקבל פטור, עקב זכויות הבניה שלא נוצלו? מה המשמעות של עניין הזכויות שלא נוצלו בדיווח?

    • זכויות לא מנוצלות
      רוני | 20/04/2009 21:36

      פטור לדירת מגורים לפי סעיף 49ב1 הינועבור דירת מגורים מזכה ללא זכויות נוספות או לחילופין כאשר הזכויות הנוספות אינן משפיעות על שווי הנכס. לנכסים בהם שווי המכירה מושפע מזכויות נוספות שלא נוצלו מבקשים פטור לפי סעיף 49ז. במקרה זה שווי המכירה מחולק לשני חלקים האחד - שווי הנכס ללא זכויות נוספות שמהווה את החלק הפטור ממס, השני = יתרה - שווי זכויות לא מנוצלות חייב במס מלא.

      • מצטרפת לתשובתו של רוני  לת
        | עו"ד שרון עזרא | 21/04/2009 10:45

    • המומחה משיב
      מומחיקו | 21/04/2009 19:29

      סעיף 49ז קובע, כהאי לישנא: כשהמחיר מושפע מהאפשרות לתוספת בניה (תיקון מס' 8) תש"ם-1980 (תיקון מס' 36) תשנ"ז-1997 49ז. (א) (1) במכירת דירת מגורים מזכה, שלדעת המנהל התמורה המשתלמת בעדה הושפעה מזכויות לבניה נוספת, יהא המוכר זכאי, על פי בקשתו שתוגש במועד ההצהרה לפי סעיף 73, לפטור, בכפוף, להוראות סעיפים 49א ו-49ב, בשל סכום שווי המכירה, עד לסכום שיש לצפות לו ממכירתה של הדירה ממוכר מרצון לקונה מרצון, ללא הזכויות לבניה הנוספת כאמור (להלן – סכום שווי הדירה); הודעה (תוספת בניה) תשס"ט-2009 (2) היה סכום שווי הדירה כאמור בפסקה (1) נמוך מ-1,610,600 שקלים חדשים יהא המוכר זכאי לפטור נוסף בשל הזכויות לבניה הנוספת כאמור, בסכום שווי הדירה או בסכום ההפרש שבין 1,610,600 שקלים חדשים לבין סכום שווי הדירה, לפי הנמוך; הודעה (תוספת בניה) תשס"ט-2009 (3) סכום הפטור הכולל לפי פסקאות (1) ו-(2) בשל מכירת דירה כאמור, שבנייתה הסתיימה לפני יום כ"ג באדר ב' תשנ"ז (1 באפריל 1997) ואשר יום רכישתה על ידי המוכר קדם למועד האמור, לא יפחת מ-403,100 שקלים חדשים; (4) יראו את יתרת סכום שווי המכירה לאחר הפחתת? הסכומים הפטורים ממס לפי פסקאות (1) עד (3), כדמי מכר של זכות אחרת במקרקעין אשר שווי רכישתה הוא חלק יחסי משווי הרכישה של הזכות כולה, כיחס חלק שווי המכירה המתייחס לזכות זו למלוא שווי המכירה, ובהתאם לכך ייוחסו גם הניכויים והתוספות; יוער, כי היה ושווי זכויות הבנייה הלא מנוצלות [ שתמיד אינן באות בגדרם של הפטורים לפי סעיף 49 (ב) ] עולה על הסך הקבוע בסעיף 49ז' (כפל שווי) לא ניתן לעשות שימוש בעניין כפל השווי ואז כל זכויות הבנייה הלא מנוצלות ימוסו.