המומחה משיבך

  • רישום עסקה של נפטר ....
    רונן | 08/03/2009 20:41

    אבקש את עזרתכם בסיטואציה אליה נקלענו - אדם נתן במתנה דירה לאביו (האם נפטרה). נרשמה הערת אזהרה לטובת האב ושולמו מיסים אך טרם שהושלמה העסקה ברישום (הטפסים לא נחתמו) נפטר האב והוריש את הדירה בצוואה שלו לנכדיו (הבנים של בו שנתן לו את הדירה במתנה).האם ניתן לרשום את העסקה (בין הבן לאב) ואת הצוואה (ההורשה לנכדים) ואם כן איך עושים זאת ?

    • המומחה משיבך
      המומחה | 10/03/2009 12:19

      ראשית, הרשה לי להביע את צערי על מקרה הפטירה במשפחתכם. המקרה שתיארת דומה לפסק דינה של ועדת הערר בעניין וע (ת"א) 1131/00 ברברה קויבסקי נ' מס שבח נתניה – בתיק זה בעל נתן דירה במתנה לאשתו, מולאו מש"חים והעסקה דווחה למשרדי מיסוי מקרקעין. למצער, נותן דירת המתנה נפטר לפני ביצוע רישום הדירה בטאבו על-שם אשתו, מקבלת המתנה. עם מותו, ביקשה אשתו לבטל את הדיווח בעניין מתן המתנה ולהחיל על הדירה את פטור הירושה, לפי סעיף 49ב (5). מנהל המס סרב. ועדת הערר קיבלה את עמדת מנהל מס שבח וקבעה, כי התחייבות לתת מקרקעין במתנה אינה נחשבת כעסקה במקרקעין, שכן היא אינה מסתיימת ברישום העסקה, אלא כעסקה אובליגטורית זאת מכח סעיף 5 לחוק המתנה, התשכ"ח-1968. אולם לצרכי מס שבח, היא נחשבת כמכירה. מאחר שהתחייבות לתת מתנה היא פעולה אישית חד-צדדית, רק נותן המתנה יכול לבטל את התחייבותו. בהיעדר ראיה, כי המנוח התכוון לחזור בו מהמתנה לאשתו, הרי שעם מותו, הפכה התחייבותו לבלתי הדירה ואין העוררת (אשתו) יכולה לבטלה.