פיצוי בגין הפקעה

  • תביעה לפיצוי בגין הפקעה - האם יש התישנות ומתי?
    בן משפחה | 15/02/2009 19:27

    חלק מקרקע שבבעלותינו הופקע (יותר מ- 50% משטח הקרקע הופקע) במשך השנים לא עשינו דבר. רק כעסנו על המדינה. עכשיו מי מאתנו קצת התפכח וטוען שעלינו לבדוק תביעת פיצוי בגין ההפקעה. 1. עד מתי ניתן להגישה. האם יש התיישנות? 2. אם אכן יש התיישנות, יש עילות מיוחדות להגשת תביעה למרות ההתישנות, אם כן מהן? 3. מה העקרונות הכללים בתביעה כזו. איך אומדים את הפיצוי, האם יש בו כמה היבטים: למשל צער וסבל, אובדן רווחים מהקרקע (אם היתה ממומשת) וכו'.

    • פיצוי בגין הפקעה
      | עו"ד שרון עזרא | 16/02/2009 09:25

      הפורום איננו תחליף לייעוץ משפטי ושאלתכם מורכבת מידי לדיון בפורום. אנא פנו לייעוץ משפטי. בברכה, שרון עזרא, עו"ד

      • על פי החוק
        מתמחה לשמאות | 16/02/2009 11:43

        שים לב כי אינני מומחה אלא רק מתמחה, ובכל זאת ראשית - יש לבדוק לפי איזה חוק או פקודה הפקיעו את הקרקע. אם רשות מקומית הפקיעה, שר האוצר לפי פקודת הקרקעות או שר התחבורה ע"פ פקודת הדרכים ומסילות הברזל. על פי הפקודות ניתן להפקיע 25% מהחלקה ללא תמורה, ע"פ חוק התכנון והבנייה - בו משתמשת הרשות המקומית על מנת להפקיע - ניתן להפקיע ללא פיצוי עד 40 %. הפקעה ללא פיצוי היא אך ורק למטרות מסויימות - דרכים, דת , נופש וספורט. הפיצוי הוא דו שלבי והוא ישולם רק במקרה וההפקעה פגעה בשווי הקרקע - אם נאמר זו חלקה מרוחקת ממקום ישוב והפקעה באה כדי להכשיר דרך למקום - זוהי הפקעה שמשביחה את הנכס ועל כך אין פיצוי. 1. על פגיעה בערך הקרקע כתוצאה מפרסום התוכנית המפקיעה (בהנחה שהיא פוגעת בערך הנכס) יש לך שלוש שנים לתבוע פיצוי. אחרי שלוש שנים מרגע פרסום התוכנית הפוגעת - התיישנה עילת התביעה. 2. על ההפקעה עצמה - יש התיישנות רגילה של 7 שנים, על פי פרשנות מחמירה מרגע ההכרזה על ההפקעה. אם כבר קיבלתם פיצוי קטן כלשהו יש רק שנה לתבוע פיצוי גדול יותר. *חייבים לתבוע כדי לקבל פיצוי על הפקעה שפגעה בערך הנכס - אם תשב ותחכה, המשיח יגיע קודם. לכן - ראשית בדוק מי הפקיע ועל סמך איזה חוק, אחר כך בדוק אם ההפקעה פגעה או השביחה. ובכל מקרה - אין מנוס משכירת עו"ד שמתמחה במקרקעין - רק בעל ניסיון בתחום ידע להשיג לך את הפיצוי. בכל מקרה, שמור היטב על מסמכי ההפקעה ועקוב אחר הנעשה בנכס. אם הפקיעו כדי לבנות כביש ובסוף בנו בית ספר, אתה זכאי לפיצוי עדכני. אם בוטלה עילת ההפקעה אתה זכאי שהנכס יחזור לבעלותך. ושוב - אם לדעתך מדובר בסכום מכובד של כסף: עורך דין עורך דין עורך דין

        • למתמחה לשמאות. תודה
          בן משפחה | 16/02/2009 14:09

          תודה על התשובה המפורטת. לצערי, נראה לי כי פספסנו את המעד לתביעת פיצוי בגין התיישנות. (3 או 7 לפי העניין, כמפורט לעיל בתגובתך) אצטרך לבדוק אם מטרת ההפקעה, ולראות אם לא שונתה. בכל מקרה אחוזי ההפקעה מעל 50%. גם לפי תו"ב זה חוצה את ה- 40%. האם לפי תו"ב מותר להפקיע לצורך בניה ציבורית? האם זה נכלל במסגרת המטרות המתירות הפקעה? נתת לי טיפים לבדיקה שהם חיוניים עוד קודם לפניה לעו"ד. אני מודה לך מאד. ושיהיה לך בהצלחה מקצוע.