דמי תיווך

  • דמי תיווך
    מ.ב. | 10/02/2009 13:14

    חתמתי על חוזה לראיית דירה לקנייה באיזור המרכז. בינתיים בעל הבית החליט לא למכור אלא להשכירה. אם אחליט לשכור, האם עלי לשלם דמי תיווך? ומה לגבי בעל הבית?

    • דמי תיווך
      | עו"ד שרון עזרא | 11/02/2009 10:56

      שאלה מעניינת. לדעתי, אם ההסכם הוא לתשלום שכ"ט בגין מכירה, ובפועל בוצעה עסקה אחרת, אזי אין זכאות לדמי תיווך. בברכה שרון עזרא, עו"ד

    • דמי תיווך
      עו"ד זהר ארד | 11/02/2009 13:15

      רצוי לבדוק היטב את הוראות הסכם התיווך עליו חתמת. בחלק גדול מהסכמי התיווך שנתקלתי בהם, ישנה התייחסות ספציפית למקרה שתיארת, קרי, חובה לשלם דמי תיווך גם במקרה של השכרה במקום קניה או קניה במקום השכרה.

      • תודה רבה והמשך...
        מ.ב. | 11/02/2009 17:53

        באופן עקרוני - אם שולמו דמי תיווך עבור השכרה, ומתישהו בעתיד כן תתבצע עסקת קנייה של הדירה (אנחנו רוצים) האם אז נהיה חייבים גם בתשלום דמי תיווך גם עבור הקנייה? כלומר... עד מתי אנחנו מחוייבים בקשר הזה? ושוב - תודה

        • המשך תשובה
          עו"ד זהר ארד | 11/02/2009 18:11

          הרציונל שלעיתים מקים למתווך זכות לדמי תיווך גם בגין עסקת המכירה (או ההפרש בין שתי העסקאות) הוא מצבים בהם לקוחות מבקשים לעקוף את החובה לתשלום דמי תיווך ויוצרים מעין הסכם שכירות למראית עין (פיקטיבי) שהכוונה שלהם (מראש) היא להתקשר בעתיד בהסכם מכר. ככל שזה לא המצב - נראה על פניו שאין לכם סיבה לחשוש ולא תחוייבו לשלם דמי תיווך בשנית. ככל שיעבור יותר זמן בין העסקה הראשונה לשניה, כך יווצר מצג אוביקטיבי לפיו לא זו היתה כוונתכם.