העברה ללא תמורה

  • מתנה
    אודי | 16/08/2008 15:12

    איזה מיסים יש לשלם כאשר קרבה ראשונה מעניק את זכויותיו בנכס ששייך לו ?-היינו בית בנוי וקרקע לבנייה ויש לציין שההענקה היא במסגרת מתנה לאותה קרבה ראשונה והיכן ניתן למצוא את סכום התשלום בגין אותה עסקה?

    • העברה ללא תמורה
      עו"ד זהר ארד | 17/08/2008 21:57

      אודי שלום, בהעברה ללא תמורה מיחיד לקרובו (כהגדרתם בחוק) ניתן לבקש פטור ממס שבח על פי סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין ופטור חלקי ממס רכישה (תשלום שליש) על פי סעיף 20 לתקנות מיסוי מקרקעין (מס רכישה). את הסכום לתשלום יש לחשב על פי חוו"ד/הערכת שמאי. דהיינו, שליש ממס הרכישה שהיה משתלם במכירה מרצון בשוק החופשי. בברכה, זהר ארד, עו"ד

    • עו"ד אשר טולדנו משיב לפנייתך
      ashit | 19/08/2008 18:58

      עו"ד אשר טולדנו משיב לפנייתך - משאלת ניתן ללמוד כי ההעברה ללא תמורה מתוכננת על בית בנוי וכן על קרקע לבנייה. לעניין קרקע לבנייה לא ניתן לזכות בפטור ממס שבח, שכן אינה מהווה "דירת מגורים מזכה" ומשכך העברתם תחוייב הן במס שבח מלא והן במס רכישה מלא בשיעור של5% על ידי רוכש הזכות. לעניין בית המגורים אשיבך, תוך הנחה שאכן מדובר "בדירת מגורים מזכה", כי בהעברת דירה במתנה לקרוב אכן נהוג לבקש פטור ממס שבח לפי הוראת סעיף 62 (א) לחוק מס שבח. אולם אבקש ברשותך להרחיב את תשובתו המלומדת של חברי: עו"ד זהר ארד ולציין את החסרונות של מסלול פטור זה. טעות נפוצה היא לסבור שהעברת דירה במתנה לקרוב אינה מהווה ניצול של פטור. עפ"י לשון סעיף 49 ב (1) (א) לחוק :העברה ללא תמורה, לפי סעיף 62 (א), לבן הזוג או לילדו של נותן המתנה אינה מהווה ניצול של עילת הפטור של מכירת דירה אחת ל- 4 שנים. כלומר, העברה של הדירה לקרובים אחרים (כגון: אח/ות, נכד/ה ובני זוגם) כן מהווה ניצול של הפטור.משאלתך לא ניתן לדעת למה כוונתך ב"קרבה ראשונה". חסרון נוסף במסלול פטור זה, הינו תקופת הצינון הנכפית על הנעבר. לפי הוראת סעיף 49 ו לחוק העברת דירה במתנה כופה על הנעבר תקופות צינון, לפי הנסיבות דלהלן: במתנה מהורים: אם מקבל המתנה מתגורר עם ההורים והינו נשוי - 1 שנת צינון. אם מקבל המתנה מתגורר עם ההורים ואינו נשוי - 2 שנות צינון. אם מקבל המתנה לא גר עם ההורים - 3 שנות צינון . במתנה מאחר: לא גר עם נותן המתנה - 4 שנות צינון. מתגורר עם נותן המתנה - 3 שנות צינון. אשר על כן, אם הכוונה של מקבל המתנה היא למכור ולעשות "רווח מהיר", מוטב שישים לב לתקופות הצינון הנ"ל שבמסגרתן לא יוכל למכור את הדירה הנעברת ללא תשלום מס שבח. בענין זה, אם בעתיד מכירת הדירה על ידי מקבל המתנה בעתיד תחוייב במס שבח (עקב מכירת הדירה הנעברת בתקופת הצינון או בשל רפורמה עתידית במס) ישלם המוכר (מקבל המתנה)מס שבח גם בגין השבח שצבר בשעתו נותן המתנה וזאת משום, שבמכירת זכות במקרקעין שהתקבלה במתנה נכנס הנעבר בנעלי המעביר מכח עיקרון רציפות המס כאמור בסעיף 29 לחוק. אכן, כדברי חברי, עו"ד זהר ארד, מתנה "לקרוב" חייבת שליש מס הרכישה, ברם שימת לבך שהגדרת "קרוב" לעניין מס רכישה מצומצמת יותר מהגדרת "קרוב" לעניין מס שבח (סעיף 1לחוק), שכן היא חלה רק על בן זוג, הורה, אח/ות, צאצא ובן זוגו של הצאצא. מכאן נמצא שהעברת דירה במתנה לבני הזוג של אח ואחות אינה זוכה להקלה בתשלום מס רכישה בהשוואה להעברה בתמורה. לסיכום אשיבך, כי על תכנון מס נכון ופרטני לעובדות המקרה הספציפי שלך, ליתן משקל נאות להשפעת העיסקה על היבטי מיסוי בעסקה שלך וכן בעיסקאות עתידיות של המוכר וקרובו.