סמכות עניינית מקרקעין

  • שכירות
    שא | 18/07/2008 03:38

    שלום. גילוי נאות - זו שאלה במסגרת תרגיל ולא אירוע אמיתי. אך זה מעניין אותי מאוד מבחינת סדרי דין בנושא מקרקעין. אשמח לתשובה. המקרה הוא: כאשר אני משכיר דירה ל - 2 חברים עם מועדי תשלום, הכולל סכום מוסכם בגין פיגור או אי פינוי, ואז במועד התשלום הראשון (כעבור חודש) השוכר טוען שהדירה כלל לא שלי אלא של אחד השוכרים (לא בכתב טענות אלא בע"פ). כיצד עלי להתייחס לטענה זו. האם להתעלם או לתת לה משקל. כלומר, האם בעקבות טענה זו, הרי שככל שאפנה לבית משפט הסעד העיקרי צריך להיות בעלות (מחוזי) או סילוק יד ופיצוי מוסכם(שלום)? או שעלי להמציא נסח טאבו הקובע שהנכס על שמי, ואזי אין צורך עוד להתמודד עם הטענה שהנכס אינו שלי אלא של אחד משני השוכרים?

    • סמכות עניינית מקרקעין
      עו"ד עמית דביר | 18/07/2008 09:27

      נסח מלשכת רישום המקרקעין הקובע שהבעלות בדירה היא שלך הינו ראיה חותכת לאמיתות תוכנו על פי הדין (סעיף 125א לחוק המקרקעין) ולכן אין מחלוקת לגבי הבעלות. מכאן כי הסמכות היא לבית משפט השלום. כך או כך, הבעלים הוא זה שהולך לפתוח את ההליך ומשכך עליו לפנות לבית משפט השלום ואין הוא צריך להתחשב בטענות הצד האחר. ככל והצד השני יעלה בבית המשפט טענות להיעדר סמכות עניינית הרי שטענות אלו יהדפו לנוכח הנסח של הבעלים.

      • שאלת המשך
        שא | 18/07/2008 14:34

        ראשית תודה. האם תשובתך היתה משתנה אילו נניח היה מסתבר שנסח הטאבו אינו קובע שאני הוא הבעלים, משום שבאופן כל שהוא הצליחו להטעות את פקיד הרישום? האם אז הסעד העיקרי הוא בעלות ואזי זה במחוזי? אני משער שהתשובה היא כן, אך אשמח לקבל חוות דעת שלך כמומחה לדבר. שאלה נוספת, בהתייחס לתסריט הראשוני שלך, מה הוא ההליך הראוי לתביעה זו בשלום. האם זו תביעה רגילה/מהיר/מקוצר? האם בכל מקרה גם אם נסח הטאבו קובע שהדירה על שמי כדאי לבקש פס"ד הצהרתי על בעלותי, או שזה מיותר. תודה ..

    • סמכות עניינית מקרקעין
      עו"ד עמית דביר | 18/07/2008 09:31

      נסח מלשכת רישום המקרקעין הקובע שהבעלות בדירה היא שלך הינו ראיה חותכת לאמיתות תוכנו על פי הדין (סעיף 125א לחוק המקרקעין) ולכן אין מחלוקת לגבי הבעלות. מכאן כי הסמכות היא לבית משפט השלום. כך או כך, הבעלים הוא זה שהולך לפתוח את ההליך ומשכך עליו לפנות לבית משפט השלום ואין הוא צריך להתחשב בטענות הצד האחר. כמובן שנסח הטאבו הוא מסמך מהותי ויש לצרפו עם פתיחת ההליל. ככל והצד השני יעלה בבית המשפט טענות להיעדר סמכות עניינית הרי שטענות אלו יהדפו לנוכח הנסח שצורף.

      • סמכות עניינית
        עו"ד שרון עזרא | 18/07/2008 17:37

        נא להפנות השאלה לפורום בתי משפט