אין תשובה לשאלה שלי? אני מתחיל להיות מודאג...

  • הפרת הבטחה למכירת דירה
    דני | 25/11/2007 23:19

    שלום רב, אקווה שתוכלו לייעץ לי. ניהלתי מו"מ למכירת דירה עם שתי משפחות א' וב'. עם משפחה ב' לא הגעתי להסכמה על המחיר והם נסוגו מהענין (הם היו הראשונים שפנו אלי). עם משפחה א' הגעתי להסכמה לגבי המחיר ודיברנו על כך שיש לקבוע מועד לחתימה על זכרון דברים אך לא חתמנו על דבר. בטרם נקבע מועד לחתימה על זכרון דברים חזרה אלי משפחה ב' והציעה סכום גבוה יותר עבור הדירה. הודעתי על כך למשפחה א' וחתמתי זכרון דברים עם משפחה ב'. כעת משפחה א' מאיימת עלי בתביעה. האם יש לי מה לחשוש?

    • אין תשובה לשאלה שלי? אני מתחיל להיות מודאג...  לת
      דני | 27/11/2007 13:04

    • ניהול מו"מ בתום לב
      עו"ד זהר ארד | 28/11/2007 12:32

      דני שלום ראשית, צר לי כי לא אוכל להרגיע אותך שכן על פניו יש לך ממה לחשוש. בהעדר פרטים עובדתיים מדוייקים של התנהלות העניינים לא ניתן כמובן לקבוע מסמרות לגבי מידת החשיפה שיש לך לתביעה ומהם סיכויה ככל שתוגש. עקרון יסוד בשיטתנו המשפטית הוא שמו"מ יש לקיים בתום לב. מהתיאור העובדתי עולה שסיכמת עם משפ' א' ולאחר מכן חתמת עם משפ' ב' והתנהלות זו על פניה אינה משקפת התנהגות בתום לב. ישנם הרבה פרמטרים שיש לבחון שיש בהם כדי להשליך על מידת חשיפתך. לדוגמא האם הודעת מראש לצדדים שאתה מנהל מו"מ גם עם צדדים אחרים? האם נתת למשפ' א' "זכות קדימה" דהיינו אפשרות להשוות את הצעתם של משפ' ב'? האם הבהרת לצדדים שרק הסכם בכתב יחייב אותך ולא סיכומים בע"פ? ועוד כהנה וכהנה פרמטרים חשובים.

      • ראשית, תודה על התשובה
        דני | 28/11/2007 13:27

        מצער אותי מאד לשמוע שההתנהלות שלי לא היתה כשורה. דווקא ניסיתי לעשות הכל בשקיפות ובהגינות. היום אני מבין שנקלעתי למצב סבוך בשל תמימות ולחץ מצד הקונים. אני מקווה שאצליח לסדר את העניין כי באמת זה הדבר האחרון שהתכוונתי לעשות... לשאלתך - כיוון שמשפחה ב' הגיעה אלי ראשונה להם ניתנה "זכות הקדימה" במובן זה שהם ביקשו שאעדכן אותם אם תהיה לי הצעה רצינית אחרת שכן הם מאד מעוניינים בבית. ומרגע שהודעתי להם שיש קונה אחר רציני הם העלו את הסכום לתשלום ואף לחצו עלי לממש את זכות הראשונים שלהם. בדיעבד אני מבין שלא הייתי צריך לעשות את זה. לאיזה סוג של תביעה אני חשוף? תודה על התיחסותך הרצינית והמעמיקה

        • המשך תשובה
          עו"ד זהר ארד | 28/11/2007 20:10

          ראשית, לא אמרתי שהתנהלותך לא היתה כשורה אלא שעל פניו במצב שאדם מסכם וקובע לחתום עם א' ובסוף חותם עם ב' ישנה בעיתיות מסויימת מבחינת דיני תום הלב. כעת, הנך מתאר מצב שבעצם נתת מעין זכות קדימה למשפ' ב'. האם הודעת למשפ' א' מראש שבטרם תחתום איתם על חוזה הנך מחוייב לחזור למשפ' ב' וליתן להם הזדמנות להשוות את הצעתם של משפ' א'? ככל שאתה בכלל חשוף לתביעה, הנך חשוף לתביעה כספית לפיצויים בגין ניהול מו"מ שלא בתום לב.

          • אני מודה לך מאד על התיחסותך הרצינית לשאלתי.
            דני | 29/11/2007 08:09

            כיון שהבנתי שאכן אני עלול להיות חשוף לתביעה אגש לקבל יעוץ מעמיק ע"מ שאוכל לשקול את צעדי להמשך. חשוב לי לציין שמלבד שיחת טלפון זועמת אחת שבה נזרקה לאויר המילה "תביעה" לא היה בינינו קשר ואני מקוה מאד שלא יתפתח סכסוך. לפחות למדתי משהו לעתיד וגם זה שיעור חשוב. ושוב, תודה.