הטעיה במו"מ לרכישת רכב

  • העדר גילוי נאות בקניית רכב משומש מסוחר רכב
    רחל | 06/12/2009 22:53

    לפני כשנה וחצי קניתי רכב מסוחר רכב בראשל"צ לאחר שנבדק ע"י בודק רכב במגרש המכוניות. לאחר כ- 10 חודשים ובשל קשיי נזילות, החלטתי למכור את הרכב. להפתעתי, מספר רוכשים פוטנציאליים הסבו את תשומת ליבי לכך שכבר במבט ראשון ניתן להבחין בכך שהרכב עבר תאונה חזיתית ושיש פגיעה בשלדה הקדמית. לאחר שהעברתי את הרכב בדיקה נוספת על חשבוני במכון בדיקה מוסמך ולאחר שפניתי לשמאי רכב, הסתבר שהפגיעה היא אכן קיימת וחמורה עד כדי כך שאסור לי ליסוע ברכב עד לתיקון מסויים שהנחה אותי השמאי לעשות. הרכב עלה לי 22000 ש"ח (מחיר מחירון), השמאי קבע ירידת ערך של 18% ונזקים נוספים שמסתכמים בכ- 11 אלף ש"ח. ע"פ המלצת השמאי ומכון הבדיקה, הגשתי תביעה קטנה כנגד בודק הרכב בסך של כ- 13000 ש"ח. המשפט אמור להתקיים ב- 24 בדצמבר אך התביעה וההזמנה לדיון עדיין לא הגיעו לנתבע (וגם לא אליי, כנראה שיש בעיה בדואר). לאחר שקראתי היום טור משפטי באינטרנט הבנתי שאולי הוא לא האדם הנכון לתבוע מכיוון שעל סוחר הרכב היה לגלות את מצבו האמיתי של הרכב לפני שקניתי אותו, בייחוד כשמדובר בפגיעה משמעותית עד כדי כך שנשקפה לחיי סכנה ממשית משך כל הנהיגה ברכב. אשמח לקבל תשובות למס' שאלות: 1. האם אני יכולה לבטל את התביעה כנגד בודק הרכב ולתבוע את סוחר הרכב במקומו? 2. הרכב עדיין גורר הוצאות רבות שכבר איני יכולה לעמוד בהן, האם אני יכולה למכור אותו לפני שהתקיים המשפט? האם כדאי לי לעשות זאת כשהמחיר שמוכנים לשלם עליו בשוק הוא 10 אלף ש"ח? 3. האם לדעתך אני צריכה לפנות לעו"ד שייצג אותי או שזה יכול להיסגר גם בבית משפט לתביעות קטנות?

    • הטעיה במו"מ לרכישת רכב
      עו"ד אפי אהרונוב | 06/12/2009 23:36

      ערב טוב רחל, ניתן לבקש מביהמ"ש לצרף נתבע נוסף לתביעה - מוכר הרכב ולתבוע את הנזק משניהם, יחד ולחוד. אינך מחויבת להמשיך ולהחזיק ברכב עד תום המשפט, אך חשוב שתהיה לך חוות-דעת של בודק מוסמך לגבי התאונה שהועלמה ממך וכן חוות-דעת ביחס למחיר השוק של הרכב. ביהמ"ש לתביעות קטנות הוא הערכאה המתאימה לדיון. ניתן להסתייע בעו"ד בחלק מהפעולות וכן ביעוץ כללי אך אין חובה לעשות זאת ובמדה שאת סבורה שתוכלי לנהל את המשפט בעצמך, אין צורך ממשי בכך. בהצלחה.

      • תודה על המענה המהיר, שאלה נוספת..
        רחל | 07/12/2009 00:59

        במידה ובודק הרכב / הסוחר יטענו שיכול להיות שהפגיעה קרתה בזמן שאני החזקתי ברכב מכיוון שעבר פרק זמן של שנה בין 2 הבדיקות השונות, כיצד אני יכולה להוכיח שלא היו תאונות בזמן הזה? האם אישור מחברת הביטוח על העדר תביעות יספק את בית המשפט?

        • ראיות קבילות
          עו"ד אפי אהרונוב | 07/12/2009 10:52

          בוקר טוב רחל, איני חושב שיש לך דרך להוכיח מעל לכל ספק סביר שהתאונות נגרמו לפני שרכשת את הרכב. אולי אם תצליחי להוציא מהם הודאה מוקלטת לפני ההליך. האישור של חברת הביטוח בהחלט מחזק את טענתך אך לא מהווה ראיה מוחלטת כיון שלעתים אנשים לא מדווחים על תאונות לחברות הביטוח ומעדיפים לספוג את הנזק בעצמם. בכל מקרה, במשפט אזרחי (שאינו פלילי) אין צורך להוכיח את תביעתך מעל לכל ספק סביר אלא רף השכנוע נמוך יותר. שיהיה בהצלחה.