חוזה לא מובן

  • אני יודעת שהבטחתי אבל הייתי חייבת - שאלה אחרונ
    הסכם שכר טירחה | 21/01/2009 11:06

    האם מתפקידו של העו"ד להסביר לי מה טווח תפקידו? ז"א במקרה והוא שולח מכתב לצד נגדי האם הוא מחוייב להסביר לי שאין מתפקידו לדאוג שהצד הנגדי יקיים את הדרישות? גם אם לא שאלתי על כך. נאמר ויש דרישה במכתב להראות חוזה שכירות האם זה מחובתו של העו"ד להסביר שרק משום שהוא כתב מכתב ובו קיימת הדרישה אין זה אומר שהוא חייב לדאוג שהצד השני יקיים אותה (כי הרי זה כלל לא מובן מעליו) גם אם מצויין בהסכם שכר טירחה שתפקידו הוא רק כתיבת מכתב. ועוד ,האם העובדה שחתמתי על חוזה ששם משפחתי כלל לא מצוין בו הוא עילה לביטולו כי הרי עצם העובדה שחתמתי על חוזה כזה מראה שלא הבנתי על מה אני חותמת .

    • חוזה לא מובן
      עו"ד צורי דוד | 21/01/2009 11:58

      כעקרון חוזה לא מובן יפורש כנגד המנסח, אבל הפירוש כנגד המנסח הוא רק פירוש אפשרי אחר. אני לחלוטין לא מסכים איתך, שהעדר חובה על עו"ד שכותב מכתב לדאוג לביצוע הדרישות מהצד שכנגד, היא לא מובנת. עו"ד יכול להיות אחראי רק על מה שבשליטה שלו, הרי הצד שכנגד יכול שלא להסכים לדרישה ואז הדרך היחידה לחייב אותו היא הגשת תביעה ואחרי ניצחון בתביעה להגיש את פסק הדין לביצוע בהוצל"פ - האם נראה לך הגיוני שעו"ד שכותב מכתב דרישה למעשה לוקח על עצמו גם להגיש תביעה וביצוע בהוצל"פ במקרה שדרישות שכתב במכתב לא יענו ? והכל תמורת שכה"ט ששולם לצורך כתיבת מכתב ? אם זה היה המצב אז עורכי דין היו צריכים לקחת עשרות אלפי שקלים שכ"ט על כל מכתב שהם כותבים. עו"ד לא מחוייב להסביר את הכתוב, אלא אם כן מדובר במישהו שאינו יודע לקרוא ו/או אינו שולט בשפה ועוה"ד יודע זאת. לפי הנסיבות שתארת בהן ההסכם נשלח בפקס, אז עוה"ד רשאי להניח שאם היתה לך בעיה כלשהי בהבנת ההסכם היית יכולה לפנות למישהו שיסביר לך את הכתוב בהסכם ומשחתמת עליו אז זה אומר שהסכמת למה שכתוב בהסכם.

        ? | 22/01/2009 03:37

        מדוע ע"וד לא מחוייב להסביר את הכתוב? ידוע לי כי ניתן לתבוע בנק במקרה והוא לא מסביר לי על מה אני חותמת והאם החובה על גילויי נאות באמת פוסחת על עו"ד?

        • חוזה ואתיקה
          עו"ד צורי דוד | 22/01/2009 06:48

          עו"ד חייב לגלות ללקוח הרבה דברים שהם נסתרים מהלקוח. כמו-כן עו"ד חב בחובת נאמנות לקוח, אבל להסביר את מה שכתוב וידוע ללקוח, זו כבר לא חובה, אלא אם יש לעו"ד סיבה להאמין שהדבר אינו ידוע ללקוח (כפי שכתבתי - אי ידיעת השפה וכדו'). יפה שאת משווה עו"ד לבנק, אבל גם הבנק יצא ידי חובתו אם יאמר ללקוח - שב בניחותה קרא את המסמכים ואם תהיה לך שאלה אז אענה - זה לא נעשה כדי לחסוך לפקידים את הזמן - יותר מהיר להסביר ללקוח בכמה מילים ולהחתים אותו מבלי שהוא יודע על מה הוא חותם. ועדיין בתי המשפט פוסקים שוב ושוב שלקוח של בנק שיודע עברית וחתם על מסמכים מוחזק כמי שידע את האמור בהם. לסיום אומר שגילוי נאות הוא מושג יפה, אבל איך מפרשים אותו זו שאלה בפני עצמה והיקף חובת הגילוי משתנה לפי הנסיבות.

      • ?.????...?.??.
        ??????.?...??....??. | 24/01/2009 19:38

        תודה שענית לי . אבל יש לי קצת בעיה אם התשובה שלך (למרות שאני מודה לך שענית). מצד אחד אתה אומר "עו"ד רשאי להניח שאם הייתה לך בעיה בהבנת ההסכם היית יכולה לפנות למישהוא שיסביר את הכתוב" ומצד שני כתבת :" חוזה לא מובן יפורש כנגד המנסח" . אם כן ,מין הראויי היה שחוזה לא מובן יפרש המנסח ז"א העו"ד ולא "סתם מישהוא"? כן אני יודעת שאני מעצבנת כנראה גם אתה היית מסרב להמשיך לייצג אותי.....

        • אם יש לך כל בעיה עם העו"ד שלך ואת לא בטוחה

          את יכולה לפנות ללשכת עו"ד ושם יענו לך כל מצב מה שברור ללקוח או שהעו"ד יכל להבין שלקוח מבין אין חובה להסביר לו אם הלקוח רוצה הסבר מפורט לגבי כל דבר הוא יכול לבקש מהעו"ד שלו הסבר אך התשלום כאן יהיה שונה ואחרת

        • תשובה
          עו"ד צורי דוד | 31/01/2009 15:15

          המצב הרצוי הוא שלא יהיו אי הבנות בין עו"ד ולקוח. אני רואה את זה כאחריות שלי מול לקוחותיי, אך דעתי לחוד והדין הקיים לחוד. כאשר את שואלת על יחסים עם עו"ד כלשהו, אז הקובע הוא הדין המצוי ולא הראוי. אני יכול לומר מנסיון שלי, שכאשר נוצרה אי הבנה ביני לבין לקוח שלי, אז קיבלתי את דעתו לאחר שניסיתי לשכנעו בצדקתי ולא הצלחתי. (כמובן שמאז הסכמי שכר הטרחה שלי מנוסחים באופן ברור יותר שלא ישאיר פתח לאי הבנות).