כל עוד את משלמת על הדירה

  • כבולה בחוזה
    סמדר | 19/01/2009 14:30

    שלום, לפני שבועיים יצאתי מדירה בה גרתי עם שתי שותפות ועברתי לגור עם חבר שלי. בתחילה הכל היה טוב ויפה, בעל הדירה הסכים שנמצא מחליפ/ה שיהיה מוסכם על שתי השותפות הקיימות למרות שבחוזה מצוין שבמיקרה של עזיבה מוקדמת, על השוכר לשלם את כל התשלומים עד תום החוזה. הרגשתי בנוח לעבור וחשבתי שאמצע מחליפ/ה במהרה. אחת השותפות סומכת עליי שאמצא מחליפ/ה נורמלי/ת וגם בקושי נמצאת בדירה אך השנייה מהווה בעיה. היא רוצה להחליט מי יכנס ולהראות את הדירה אך ורק בזמנים המתאימים לה (יומיים בערך בשבוע), איננה מסכימה לפרסם את הטלפון שלה בטענה שאין לה זמן לשטויות האלה ובינתיים הזמן עובר בגלל "טלפונים שבורים" ואנשים מוצאים דירה אחרת. רציתי לחסוך לה זמן בסינון האנשים המתאימים ולהראות בעצמי את הדירה אך היא לא מסכימה שאכנס ללא נוכחותה בטענה שאני כבר לא גרה שם (למרות ששילמתי כבר את התשלומים ל-3 החודשים הקרובים) ודורשת שאחזיר לה את המפתח אחרת היא לא תסכים שאף אחד ייכנס לדירה עד תום החוזה. לאחרונה המצב נהיה ממש מכוער והיא החלה לצרוח עליי בטלפון ולשקר לבעל הדירה שאני מכניסה אנשים מפוקפקים לדירה ללא הסכמתה.בעל הדירה דיבר איתי ואמר שאין ברירה ועליי למצוא מישהו שיהיה מוסכם על דעת כולם. שותפה זו נמצאת בעמדת כח עליי ובכל יום שעובר אני משלמת על שתי הדירות ומרגישה כלואה בתוך החוזה הקודם. אני רוצה לציין גם שבעל הדירה דורש בחוזה תשלום פיקדון של 4000 ש"ח שיוחזר בתום החוזה, תנאי שגם כך מגביל משמעותית את מס' האנשים שמתעניינים בדירה. מה עושים במיקרה כזה? אני מרגישה כבולה בחוזה זה בגלל גחמות של אחת השותפות שנוח לה לגור בדירה גדולה וריקה!

    • כל עוד את משלמת על הדירה
      אור | 19/01/2009 17:27

      את לא צריכה להחזיר לה מפתח וזכותך להיות שם ולהראות את הדירה. את עדיין בעלת זכויות בדירה, כל עוד לא נכנס מישהו במקומך ולא נגמר החוזה. אפשר בהחלט להבין אותה, למה היא לא מפנה זמן ולא רוצה שיתקשרו אליה. זאת בעיה שלך ולא שלה. הפיקדון זה חלק מהערבויות (וזול יחסית לערבויות בנקאיות שדורשים בדרך כלל) -זה דבר שדורשים כמעט בכל דירה - לא זה מהווה מחסום. תבדקי מה כתוב בחוזה - אם את צריכה להביא שוכר חלופי שיקבל על עצמו את תנאי החוזה אז זה מה יש. אפשרות אחרת היא לנסות לסגור עם בעל הדירה שתשלמי עבור חודשיים מראש כבר עכשיו ותיצאי מהחוזה והוא ימצא דייר - אולי הוא יסכים ? - תנסי. בכל אופן - את צריכה למצוא שוכר חלופי וזכותך להיכנס לדירה.

    • כבולה בחוזה
      עו"ד צורי דוד | 21/01/2009 09:01

      אכן מטרתו העיקרית של חוזה הוא לכבול אותך, כדי שהצד השני יוכל להסתמך על כך ולתכנן צעדיו בהתאם. אני די מצטרף לדבריו של אור, כל זמן שאת משלמת שכ"ד את בעלת זכויות שוות בדירה ואין לשותפה כל זכות למנוע כניסתך לדירה, אלא אם תסכים לשלם היא את שכה"ד שלך. אבל היא אכן נמצאת בעמדת כוח, היות ואת צריכה את הסכמתה לדייר החלופי. המצב לא פשוט היות והחוק מאפשר להכניס דייר חלופי גם ללא הסכמת הבעלים מקום שהעדר ההסכמה נובע ממניעים בלתי סבירים, אך כאן לא ניתן לומר שמניעיו של הבעלים אינם סבירים, הוא הרי אינו מסרב לדייר החלופי אלא, אומר שהשותפות צריכות לאשר אותו. הסירוב הבלתי סביר הוא של השותפה ועליה החוק לא מדבר. כמו שאני מבין מדברייך, כל הענין של דייר חלופי הוא לפנים משורת הדין, היות ובחוזה את מחוייבת עד תום תקופת השכירות ולא נתונה לך הזכות למציאת דייר חלופי כיציאה מהחוזה.