מקום ביצוע החוזה

  • סמכות בית משפט על פי סעיף 44 לחוק החוזים (חלק כללי
    דיאנה_פ | 06/10/2008 22:00

    שלום, התובע טוען כי לבית המשפט השלום בת"א יש סמכות לדון בתביעה כספית (סדר דין רגיל) לאור סעיף 44 לחוק החוזים (חלק כללי) - "החיוב שלא הוסכם על קיומו יש לקיים במקום עסקו של התובע" -אשר מצוי בתחום שיפוטו של בית משפט זה. הנתבע גר בנתניה ומכחיש את קיומו של החוב עצמו. לאיזה בית משפט יש סמכות לדון בתביעה והאם להתנגד לסמכות של בית המשפט בת"א בכתב הגנה או בבקשה נפרדת? אם בנפרד, איזה בקשה יש להגיש? תודה, דיאנה

    • מקום ביצוע החוזה
      עו"ד דוד צורי | 10/10/2008 15:29

      אכן בתקנות סדר הדין האזרחי יש אפשרות לקביעת הסמכות המקומית לפי המקום בו היתה ההתחייבות אמורה להתבצע, כך שהתובע על סמך חוזה שאמור היה להתבצע במקום עסקו של התובע, זכאי להגיש את התביעה באחד מבתי משפט השלום באותו מחוז. אולם אם לתובע סניפים ובין השאר יש לו סניף באזור מגוריו של הנתבע עליו להגיש את התביעה בבימ"ש במחוז בו גר הנתבע. במקרה המתואר הבחירה בת"א אינה כה רעה, אם היה התובע בוחר להגיש את התביעה במחוז מגוריו של הנתבע, הוא היה יכול להגיש את התביעה בכל אחד מבתי המשפט הבאים: רחובות, רמלה, פ"ת, ראשון ציון, נתניה, כפר סבא, לפי בחירתו ולדעתי הוא יכול לעמוד על כך גם במידה והבקשה לענין העדר סמכות מקומית תתקבל, אז מומלץ לשקול האם בכלל להעלות את הנושא. סמכות מקומית היא טענה שיש להעלותה בהזדמנות הראשונה ולכן בד"כ מזכירים אותה בכתב ההגנה וכאשר מעוניינים בדיון בשאלה זו אז מוסיפים גם בקשה לסילוק על הסף בגין העדר סמכות מקומית, שהתוצאה שלה במידה והבקשה מתקבלת, היא העברה לבימ"ש מוסמך, אבל תובע חכם ידע לבקש את ביהמ"ש המוסמך שהוא מעוניין בו, שהרי הזכות לבחור היא שלו.