חוזה ואופציה

  • פרשנות צד א' או צד ב'
    מודאג | 18/08/2008 13:45

    שלום לכל המייעצים, אודה לכם אם תוכלו לעוץ עצה איך להתמודד עם הבעיה הבאה: גיסי משכיר נכס למגורים - דירה בת X חדרים בדרום הארץ. השוכר מתגורר עם אשתו וילדיו בדירה כבר מספר שנים. לאחר שנת השכירות הראשונה דרש השוכר להוריד את השכר בטענה שאינו הולם את הנהוג במשק, ואיים בפתיחת הליכים בבית משפט (הוא עורך דין) אם גיסי לא יפעל להורדת השכר. => השכר אכן ירד. במשך שנתיים הקפיא גיסי את שכר הדירה לבקשת השוכר. לאחרונה חלה עלייה ברורה בשכר המקובל באזור לנכס זהה, וגיסי רצה לעדכן את השכר. בא השוכר וטען שוב שיפעל להליכים בבית משפט. טענתו פשוטה: בחוזה כתוב שתינתן אופציה לשנה נוספת. יחד עם זאת, ניתן להחיל 2 פרשנויות: א. הפרשנות של השוכר, לפיה אסור לשנות את שכר הדירה או פסיק מהחוזה המקורי, כיוון ש"עשה תוכניות" להישאר שנה נוספת בדירה, ויגרם לו נזק אם יאלץ לעזוב. ב. הפרשנות של המשכיר, לפיה אופציה לשנה נוספת משמעותה רצון טוב להתקשרות שנה נוספת בין הצדדים, כאשר התנאים אינם ידועים - ויש לעדכן החוזה בהתאם, ותינתן עדיפות לשוכר הנוכחי לשכור הדירה לפני פרסומה לשכירות. הערה נוספת: בבעלות השוכר דירה להשכרה, והוא משכיר מגיסי את הנכס כדי להרוויח כמה שיותר המדלתא בין הנכס שלו לנכס של גיסי לאור הכתוב לעיל, שאלותי הן: 1. מהם הסיכויים לסלק את השוכר הזה מהדירה? 2. במידה ויש סיכוי - מה נדרש כדי לסלקו? 3. במידה ואין הרבה סיכוי - האם יש אפשרות לעדכן כבר עכשיו את החוזה - כך שיהיה "דראקוני", כך שאם הפסדנו בקרב (על שכר הדירה) - לפחות ננצח במלחמה (שבתום השנה הנוספת ואולי אף במהלכה השוכר הטפיל יעזוב את הנכס)? תודה מקרב לב לכל העונים והמייעצים! אלעד

    • חוזה ואופציה
      עו"ד דוד צורי | 19/08/2008 10:00

      עד לסוף תקופת האופציה לא ניתן לשנות את החוזה, אלא בהסכמה של הצדדים. כדי לסלקו נדרשת סיבה טובה, כמו הפרה יסודית של החוזה. הסיכויים לסלקו מהדירה בשלב זה קלושים.

      • תודה על עזרתך, יחד עם זאת -
        מודאג | 19/08/2008 13:31

        דוד צורי, תודה על עזרתך, יחד עם זאת - האם כוונתך שעד לסיום החוזה אסור לשנות פסיק בחוזה, גם לא לעדכן את המחיר - אלא בהסכמת שני הצדדים? שאלה נוספת - אם אסור לי לשנות את החוזה - איך ניתן למחוק את סעיף ה"אופציה לשנה נוספת" שמופיע בחוזה, אם צריך לחתום מחדש על החוזה? אני מודה לך על תושבתך.

        • שינוי חוזה
          עו"ד דוד צורי | 19/08/2008 16:16

          לא משנים חוזה אלא בהסכמה. כולל הכל ! האופציה היא לתקופה המוגדרת בחוזה המקורי. האופציה אינה מחדשת את החוזה המקורי היא רק קובעת שהתנאים שחלו בחוזה המקורי יוסיפו לחול למשך תקופה נוספת. זה כמובן לא כולל עוד אופציה, שהרי אחרת היה מדובר בחתונה קתולית ללא סוף.

          • שוב תודה לך. עזרת רבות.  לת
            אלעד | 19/08/2008 17:49