קיום חוזים בתום לב

  • מי צריך לתקן נזקים במושכר (המשכיר או השוכר)?
    אלון | 04/08/2008 21:28

    בחוזה שכירות שלי קיים סעיף האומר: "השוכר יתקן על חשבונו ללא דיחוי כל נזק שיגרם בדירה בתקופת השכירות ואשר יגרם ע"י השוכר כתוצאה משימוש בלתי סביר בדירה כדירת מגורים". אבל, לא קיים סעיף המציין מי צריך לתקן נזקים במושכר שלא נגרמו באשמת השוכר. השאלה שלי היא האם במצב כזה החוק קובע כי המשכיר (בעל הבית) חייב לתקן נזקים בדירה כגון: נזקים למבנה, בעיות בחשמל, בעיות באינסטלציה, וכדומה שלא נגרמו באשמת השוכר. לצורך העניין, גוף תאורה בדירה נשרף (לא ברורה לי מהות התקלה). בדקתי את הנורה והיא תקינה, כך שהתקלה היא בחשמל. ידעתי את בעלת הבית שלי בדבר התקלה בחשמל, וביקשתי ממנה בלשון מאוד תרבותית שתתקן את התקלה. התגובה שלה, ואני מצטט, היתה: "אולי אתה רוצה שאני אתקן לך גם את התחת?" (סליחה על הביטוי). אין לי מושג כמה יעלה לי לתקן את התקלה הזאת, אבל מאחר ונתתי לבעלת הבית 12 צ'קים מראש אני לא יכול לקזז את עלות התיקון מהשכ"ד, ואני לא חושב שמותר לי לבטל צ'ק. השאלה שלי היא האם אני יכול לתבוע אותה בתביעות קטנות בגין עלות התיקון + הוצאות משפט והפסד יום עבודה ולזכות במשפט. יש לי הקלטה של השיחת טלפון. האם ההקלטה קבילה בביהמ"ש? האם אני צריך להביא לביהמ"ש ראיות נוספות מלבד הקלטה, קבלה ועדות בכתב של טכנאי שיתאר את מהות התקלה ויכתוב שלא סביר שהתקלה נגרמה בגללי? תודה מראש! *הערת מערכת: קריאה נוספת אודות חוזה שכירות דירה

    • קיום חוזים בתום לב
      עו"ד דוד צורי | 04/08/2008 23:51

      אם נשרף גוף תאורה ולא נורה אז אכן סביר שזהו בלאי סביר ולא נזק שנגרם עקב השימוש ולכן זה אמור להיות מתוקן ע"י המשכיר. תבדוק בחוזה אם יש סעיף שאומר שאם השוכר ישלם במקום המשכיר תשלום שחל על המשכיר אז המשכיר יחוב לו בגין כך, או משהו דומה. הקלטת צריכה להיות קבילה. בתביעות קטנות אין בכלל שאלה של קבילות שם הכל קביל וכן אתה צריך להביא את כל הראיות שאתה יכול למצוא חשבוניות על התיקון וכדו'. אב לא יותר פשוט להחליף גוף תאורה להסביר למשכיר שמדובר בסכום פעוט של כמאה שקלים ולהתקזז על זה בסוף ?

      • תגובה
        אלון | 05/08/2008 00:30

        אני כמעט בטוח שמה שנשרף זה הגוף תאורה, ומדובר בנזק של 150-200 ש"ח, לכל היותר. אבל, יתכן שמדובר בבעיה יותר מורכבת בחשמל. לא קיים בחוזה שום סעיף שמדבר על חובת המשכיר לתקן נזקים במושכר, או על זכותו של השוכר לתקן נזקים במושכר ולדרוש החזר תשלום מהמשכיר. מציטוט התגובה הססגונית של בעלת הבית, אני מניח שאתה יכול להבין שאי-אפשר ממש לדבר איתה. לגבי התיקון, אני יכול להזמין חשמלאי שיתקן את הגוף תאורה (אני מכיר חשמלאי טוב שכנראה לא יקח יותר מ-150 ש"ח על תיקון כזה), או שאני צריך לקבל הצעת מחיר בכתב מ-2-3 בעלי מקצוע?

        • חשיבה כלכלית בחוזים
          עו"ד דוד צורי | 05/08/2008 09:33

          קשה לי להאמין שזו בעיה בחשמל. האם שווה לך להשקיע אנרגיות במריבות על גוף תאורה שאתה יכול לקנות ולהחליף ב200 ש"ח ואח"כ לקחת איתך כשאתה עוזב. אני לא הייתי מבזבז את זמני בויכוחים. כשגרתי בשכירות הברז במטבח דלף, החלפתי אותו על חשבוני, כי לא היה שוה לי לבזבז את הזמן על לתת הסברים לבעלת הבית ובטח שלא לבזבז את זמני בלחכות לאנשי המקצוע שהיא תשלח אליי. בסוף אפילו השארתי את הברז ששמתי שם כי היה חבל לי על הזמן להחליף חזרה. אני לא יודע מה אתה עושה, אבל יש דברים שפשוט לא שווים לבזבז עליהם זמן.

          • תגובה
            אלון | 05/08/2008 16:04

            הגוף תאורה בדירה הוא סטנדרטי (עולה אולי 20 ש"ח), ולא משהו שאני אקח איתי כשאני אעבור דירה. חשמלאי לוקח בד"כ 150 ש"ח על ביקור ועבודה. 150-200 ש"ח זה הרבה כסף בשבילי, ולא סכום שאני יכול להקל בו ראש. אני כמעט בטוח שהבעיה היא רק בגוף תאורה. אני מעלה את האפשרות של בעיה יותר מורכבת בחשמל, מאחר ולא מזמן היתה שריפה בארון חשמל של דירה אחרת בבניין, וחשמלאי של חברת החשמל אמר שקיימת בעיה בארון חשמל של דירה נוספת. הנקודה היא שאני צריך לדעת האם המשכיר צריך לתקן על חשבונו נזקים במושכר שנגרמו שלא באשמת השוכר, למרות שלא קיים סעיף בחוזה המתייחס לסוגייה הזאת. עכשיו מדובר אולי רק בגוף תאורה שהחלפה שלו עולה 150-200 ש"ח, ומחר זה יכול להיות משהו אחר. מדובר בסכומים שמצטברים.

            • המשכיר הוא זה שצריך לתקן ועל חשבונו.  לת
              עו"ד דוד צורי | 05/08/2008 22:36

              • תודה!
                אלון | 06/08/2008 12:07

                אמרו לי שאני יכול להפסיד בבית המשפט גם אם אני צודק, אבל זה לא נראה לי הגיוני שאני גם צריך לשלם המון כסף על דירת מגורים שכורה, ובנוסף על תשלומים שוטפים אני צריך לשלם גם על תיקונים שאני לא אשם בהם.