עלות ניסוח של חוזים

  • שכר עו"ד
    מיכל | 29/06/2008 17:34

    שלום רב, השאלה שלי נוגעת לשכר עו"ד עבור חוזה שהוא עורך עבורי נפגשתי עם עו"ד שהציע לי שתי הצעות לאופן התשלום עבור עריכת חוזה: 1. 5% מהרווחים (של המוצר שנתתי לחברה לייצר ומולה החוזה) 2. שכר הטרחה שנע בין 10 -25 אלף ש"ח תלוי במורכבות החוזה. האם זה נהוג "לשלם" באחוזים? איזו דרך יותר כדאית עבורי? תודה מראש, מיכל

    • עלות ניסוח של חוזים
      | עו"ד דוד צורי | 29/06/2008 22:16

      ניתן לקבוע שכ"ט בגין ניסוח חוזה לפי אחוזים משווי נושא החוזה. גזירת השווי לפי הרווחים, נשמע לי מוזר, מה יקרה אם לא יהיו רווחים ? אז העו"ד מוותר על שכ"ט ? רווחים מוגדרים כהכנסות בניכוי הוצאות, מי יקבע אילו הוצאות מותרות בניכוי לצורך חישוב שכה"ט ? על פניו, עו"ד שהציע שכ"ט בצורה כזו יוצר עלי רושם שלילי מבחינת אופן החשיבה שמאפיין עורך חוזים טוב ואני הייתי חושב פעמיים אם להשתמש בשירותיו. בתעריף המינימלי המומלץ ע"י לשכת עוה"ד האחוז הגבוה עבור עריכת חוזה הוא 2% משווי החוזה (לא מרווחים אלא שווי כולל של החוזה) שיטת חישוב זו לא תמיד מתאימה ולכן מומלץ להשתמש בה רק כאשר שווי החוזה אינו שנוי במחלוקת והוא ידוע מראש, כמו במקרה של דירה, עסק וכדו'. כאשר שווי החוזה אינו ידוע או שעלולה להווצר מחלוקת לגביו עדיף לקבוע שכר מוסכם מראש, אשר נקבע בין השאר גם לפי מורכבות החוזה, אבל גם לפי נסיונו של עוה"ד בניסוח חוזים מסוג זה. בניסוח חוזה מול חברה, אין מדובר רק בניסוח חוזה אלא גם בניהול מו"מ מול עוה"ד של החברה, היות ועוה"ד מטעם החברה יהיו מעוניינים לנסח חוזה או לשנות את נוסח החוזה באופן שמיטיב עם החברה. חשוב להבין חוזה הוא בעצם הסכם לחלוקת סיכונים - בכל התקשרות ישנם כל מיני סיכונים עתידיים. לסיכונים אלו יש מחיר החוזה אמור להגדיר מי נושא בעלות של כל סיכון, לכן חשוב שעורך הדין שעורך את החוזה יהיה מסוגל לחזות כמה שיותר סיכונים אפשריים, כדי שאלו יהיו מוסדרים בחוזה ויהיה ברור מי נושא בעלותם. אמנם הדרך הראשונה לחישוב שכה"ט נראית קוסמת, כי עוה"ד לוקח על עצמו את הסיכון שלא יהיו רווחים, אבל זה לא סממן טוב ביחס ליכולותיו בעריכת חוזים.

      • עוד שאלה קטנה
        מיכל | 29/06/2008 22:31

        קודם כל תודה רבה על התשובה. רציתי רק לומר שגם לי הפריעה ההצעה של שכר טרחה כאחוזים מהרווח שלי.אני לא מתכוונת לקבל אותה. אך לא ענית לי לגבי השאלה אם שכר טרחה של בין 15 ל- 20 אלף ש"ח (על חוזה לא מורכב מידי שלא נראה גם שיהיה בעייתי במשא ומתן) נשמע הגיוני לך? מאחר ואיני בקיאה בכלל בתעריפים. העו"ד אליו פניתי מתמחה בפטנטים וליווי יזמים במשא ומתן מול חברות. תודה מראש.

        • מחיר חוזים
          | עו"ד דוד צורי | 29/06/2008 22:45

          לא ציינת שום פרטים ביחס לנושא החוזה ושוויו. עם כל הכבוד, אני לא יכול לקבל את ההגדרה שלך שהחוזה לא מורכב מידי, כי את זה עוה"ד שבודק את הנושא לעומק צריך לקבוע. השווי והמורכבות נגזרים במידה רבה מהסיכון הכרוך בחוזה. אין לי אפשרות להעריך האם שכר הטרחה שציינת הוא גבוה או נמוך מבלי שיהיו לי את כל הנתונים. לצורך ההגינות אציין, שאני, בד"כ, גובה שכ"ט על הצעת המחיר עצמה, היות ולצורך הצעת המחיר אני בוחן די לעומק את כל המסמכים ומעריך באופן מדוייק למדי את כמות העבודה והסיכון הכרוך בחוזה. כמובן שאם מקבלים את הצעת המחיר העלות של מתן הצעת המחיר נבלעת בתוך המחיר של החוזה (מקוזזת). אני לא מאמין ב"ייצור סידרתי של חוזים" אניחושב שחוזה צריך להיות מותאם במדוייק לכל לקוח, היות והבעיות אולי דומות אבל כל לקוח רוצה לקחת על עצמו סיכונים באופן שונה ולכן יש להתאים את החוזה ללקוח ולא את הלקוח לחוזה. בכל מקרה הייתי מנסה לפנות לעוד עו"ד כדי לקבל הצעת מחיר נוספת.

          • תודה רבה על התשובה המהירה והמקצועית!!  לת
            מיכל | 30/06/2008 07:36