מימוש אופציה לפי החוזה - קיום חוזים בתום לב

  • הודעה על מימוש אופציה בהסכם שכירות - 3 ימי איחור
    עידית | 26/06/2008 13:27

    מזה כ-4 שנים שאנו שוכרים דירה, כאשר בהסכם השכירות נכלל סעיף אופציה אשר זכותנו לממש בהודעה בכתב עד 90 יום ממועד תום תקופת השכירות. חרף זאת, הנוהג בכל השנים האחרונות היה הודעה טלפונית (ולא בכתב) בשבוע הראשון בו חלים 90 הימים, ללא הקפדה על התקופה המדויקת. עפ"י נוהג זה, פנינו לבעלי הדירה טלפונית והודענו על מימוש האופציה. תגובתם הייתה שתנאי השוק השתנו עקב עליית מחירי הדיור וירידת ערך הדולר והם מבקשים לקיים עמנו מו"מ ולא לכבד את הסכום שנקבע לתקופת האופציה. בתגובה, שלחנו אליהם מכתב רשום בו אנו מודיעים על כוונתנו לממש את האופציה על פי ההסכם. הם החזירו לנו מכתב בו הם טוענים שההודעה לא נתקבלה במועד (איחור של 3 ימים כאמור) ועל כן הם מבקשים לנהל מו"מ על הסכום הנקוב או לפנותנו מן הדירה. ברור כי הם נוהגים בחוסר תום לב. מהם זכויותינו? האם ביכולתם לפנותנו מן הדירה כל עוד אנו משלמים את דמי השכירות הנקובים בהסכם? האם זכותם להתנער מן החוזה שאינו נוח להם? מהן האפשרויות העומדות בפנינו? בתודה מראש.

    • מימוש אופציה לפי החוזה - קיום חוזים בתום לב
      | עו"ד דוד צורי | 26/06/2008 16:21

      זכותכם לפי האופציה היא זכות חוזית וקיום החוזה צריך להעשות בתום לב, על פניו לפי הנסיבות שפורטו המשכיר אינו נוהג בתום לב, היות שידע על רצונכם לממש את האופציה עוד לפני חלוף המועד להודעה והוא מנסה להתפס בענין ההודעה בכתב כדי לכפות עליכם מחיר חדש. להערכתי בימ"ש לא יראה זאת בעין יפה והוא צפוי להפסיד (אבל זה גם תלוי בשופט, אז יש בזה סיכון). לפנותכם מהדירה זה תהליך משפטי שלוקח בד"כ לפחות 3 חודשים ובמסגרתו יש לכם הזדמנות לטעון את טענותיכם לגופו של ענין. זכותכם לתבוע בגין הפרה צפויה מרגע שאכן נראה לכם שהוא רציני לגבי לא לאפשר לכם לממש את האופציה. כדאי כמובן להצטייד בראיות (כגון הקלטות שיחה וכו') עוד בטרם הגשת התביעה. האמור כאן אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי קונקרטי שיבחן את הנסיבות הקונקרטיות. בהצלחה, עו"ד דוד צורי

      • מימוש אופציה - באילו צעדים לנקוט
        עידית | 26/06/2008 16:49

        תודה על ההתייחסות. מהן האפשרויות העומדות בפנינו כעת? האם להודיע להם במכתב שאנו דוחים את הודעתם כיוון שאינם פועלים בתום לב ועומדים על זכותנו לממש את האופציה מתוקף החוזה? האם להודיע להם שאנו נפנה לביהמ"ש בבקשה לאכוף את החוזה ולמנוע מהם להפרו? מהי המלצתך?

        • אכיפת חוזים
          | עו"ד דוד צורי | 26/06/2008 21:48

          במקרה הנדון לדעתי הודעה שאתם עומדים על זכותכם לממש את האופציה, היות וטענתם בדבר אי קבלת ההודעה בזמן נגועה בחוסר תום לב ברור. לא הייתי ממהר לפנות לביהמ"ש.