מס רכישה על בני זוג

  • מס רכישה
    דנה | 16/08/2008 20:45

    שלום, לבעלי יש דירה בבעלותו מלפני הנישואין שלי אין כל חלק בה. כעת אנו מעוניינים לרכוש דירה משותפת איזה מס רכישה עלינו לשלם: 1. מס כדירה יחידה ראשונה כיוון שלי זו הדירה הראשונה 2. כדירה נוספת על כל הסכום 3. מס פטור על החלק שלי ומס מלא על החצי שלו או כל אשפרות אחרת תודה מראש מידע נוסף: מס רכוש

    • מס רכישה על בני זוג
      יצחק פוגל עו"ד ורו"ח | 17/08/2008 13:11

      לדנה שלום בשנת 2006 קבע בית המשפט העליון כי דירה שהייתה לאחד הצדדים לפני הנישואין, ושעל פי הסכם ממון שייכת רק לו, אינה נמנית לצורך בן הזוג השני, ולכן בן הזוג השני ישלם מס רכישה כאילו זו דירתו היחידה, ובעל הדירה הנוספת ישלם כדירה שנייה. ועדת הערר בעניין נוי אף הלכה קדימה, וקבעה כי גם ללא הסכם ממון (במקרה ההוא דובר בדירת מתנה מההורים, שמשפטית לכאורה לא שייכת לתא המשפחתי) ורשויות המס לא ערערו. לכן אם יש הסכם ממון התשובה ברורה, אם לא, יש להתעקש מול רשויות המס בעניין. בברכה עו"ד, רו"ח יצחק פוגל, M.B.A, L.L.M מנהל פורום דיני מיסים

    • עו"ד אשר טולדנו משיב לך
      עו"ד אשר טולדנו | 19/08/2008 17:49

      בהמשך לתגובתו המלומדת של עו"ד (רו"ח) יצחק פוגל ברצוני להרחיב ולציין, כי המבחן הינו אכן דבר קיומו של הסכם ממון בינך לבין בעלך המצביע על הפרדה רכושית של הדירה שנרכשה על-ידי בעלך עובר לנישואיכם. הוראת סעיף 9 (ג1א) (ב) לחוק מיסוי מקרקעין (מס רכישה), תשל"ה - 1974, רואה "בתא המשפחתי" הקיים בינך לבין בעלך, כרוכש אחד. אם בינך לבין בעלך ישנו הסכם ממון אזי עניינך דומה לעובדות פרשת ע"א 3185/03 מנהל מס שבח נ' שחר ודפנה פלם (להלן: "פרשת פלם") שם בית המשפט העליון קבע ברוב דעות, כי מאחר שבמועד רכישת הדירה הראשונה הבעל לא היה בן זוגה של האשה ואין לו כל זכות בדירה לאור הסכם ממון שנחתם בין בני הזוג, הרי בעת הרכישה החדשה המשותפת, תחשב היא לו כדירתו היחידה. הלכת פלם הנ"ל יושמה בפס"ד יצחק נוי (ו"ע 3036/04) שהוזכר ע"י חברי, עו"ד יצחק פוגל, שלמעשה הרחיבה אותו גם למקרים בו לא נחתם הסכם ממון בין בני הזוג. ברם ולמצער הלכת פלם צומצמה בעניין זלצר רפאל (ו"ע 1439/04) בו פסקה ועדת הערר, כי בהעדר הסכם ממון לא תחול הלכת פלם ולכן שכיוון שבנסיבות פס"ד זה לא היה הסכם הפרדה (ממון) בין בני הזוג חלה "חזקת התא המשפחתי"וההנחה ממס רכישה נשללה מבן הזוג שעבורו זו דירת מגורים יחידה. לעניות דעתו של הח"מ, אין הכרח בקיומו של הסכם ממון לצורך החלת הלכת פלם מכח סעיף 5(א) לחוק יחסי ממון, אשר קובע ההסדר ברור המייתר יצירת הסכם יחסי ממון נפרד. בשונה מדעתו של חברי, עו"ד יצחק פוגל, הרי בפרקטיקה הרווחת חלק נכבד מתחנות מיסוי מקרקעין השונות פועלות זה זמן רב ברוח פס"ד זלצר ולא ברוח פס"ד יצחק נוי ושוללות מבן הזוג שעבורו זו דירת מגורים יחידה את מדרגות מס הרכישה המופחתות מקום בו אין בין בני הזוג הסכם ממון. מכל מקום היה ואין בינך לבין בעלך הסכם ממון, הרי מאמץ אני את דעתו של חברי, עו"ד יצחק פוגל על התעקשות מול רשות המיסים בעניין החלת הלכת פלם בעניינך.