השגה על גובה קנס

  • איזה בית משפט רלוונטי להגשת תביעה מהסוג הבא?
    אדם מיל | 17/08/2009 12:45

    שלום רב, לאחר התעסקות עם קופ"ח החלטתי לפעול בנוהל הקלטת כל השיחות שקשורות לכל דבר עם גופים מוסדיים ממשלתיים. לאחרונה בין אם זה בעקבות פריצה או אובדן אבד לי דרכון, נדרשתי לשלם קנס מופקע של 1,000 ש"ח פניתי למשרד הפנים לפני חודש וחצי לערך באמצעות פקס, במייל נמסר לי כי הפניה שלי מטופלת ע"י בחורה בשם אוסנת דובינסקי המועסקת במחלקת פניות הציבור. פניתי למחלקה והגברת דובינסקי לא נכחה הבחורה המחזיקה לטענתה באותה מסרה טענתה כי היא איבדה את המסמך פקס שמכיל את תוכן פנייתי ופועל יוצא היא גם איבדה את המסמך המתייחס לפניה עצמה, זאת אומרת איזה נקיטה/אי נקיטת עמדה של משרד הפנים כלפי הפניה שלי. כל השיחה מתועדת בפורטרות וגם ציינתי בפניה לקראת סוף השיחה כי היא מוקלטת. נשאלת השאלה האם זו ראיה מספקת לתביעה? לא ייתכן שכשאני מאבד דרכון אני נאלץ לשלם סכומים מופקעים (פי 4 מארה"ב, פי 3 מאנגליה, ופי שתיים וחצי כמעט מאשר באוסטרליה) מלבד זאת יש לי תיעודים של שיחות ופירוטי שיחות של שעות מול משרד הפנים תיעוד על טירטורים שונים מצד גורמים שונים במשרד הפנים, הקלטה בה עובדת המשרד מעידה על אדם במשרדה שלא מתייחס לטלפונים. למה אנחנו תמיד אשמים ומשלמים ומשרד הפנים אשם, אבל לא ישלם? אם אני מפצל את אופן התביעה לשני חלקים הנוסח יהיה כזה: א. תביעה נגד עובדת מדינה שאיבדה פניה/והתייחסות לפניה מטעם משרד הפנים. ב. תביעה שניה נגד וועדת האגרות (עוד לא ברור אם יש כזאת אבל זאת וועדה שפועלת מטעם הכנסת בכל מקרה) ומגיש החקיקה. 1. החקיקה מפקיעה מחירים פי 4 מארה"ב, פי 3 מאנגליה, פי שתיים וחצי מאוסטרליה. בלי סיבה מוצדקת 2. אין פיקוח ובקרה על נושא הדרכונים, זאת אומרת ע"פ העלאת הקנס אין שום דרך לבחון את האפקטיביות של הקנס, גם בשל תוקפו הארוך, וגם בשל אי התייצבות פיזית עם דרכונים. מכאן עולה שהקנס הוא סתמי ואין בו מניעים אמיתיים של אכיפה,. ג. מעניין היה לשמוע את תגובת השר אם היה נאלץ לשלם 5,700 ש"ח ביחס לתל"ג שלו, האם הקנס היה נשמע לו רציונלי? אלה הם עיקרי הטענות, חבל שאין חקיקה שמגבילה את הקנסות במדינת ישראל עד לגבול ה3 אחוז ביחס לתל"ג. (תמלוגים לנפש חודשי) אשמח לדעת דרך איזה בית דין אני תובע. איזה עו"ד אני צריך לתביעה מה הן העמלות הכרוכות מלבד העו"ד האם אני זכאי לסיוע מטעם שיל (מה הקריטריונים לסיוע) בברכה, ט. מיל

    • השגה על גובה קנס
      עו"ד אפי אהרונוב | 18/08/2009 09:05

      בוקר טוב אדם, לגבי הנושא הראשון - לא הייתי ממליץ להגיש תביעה על 'איבוד מכתב שנשלח בפקס'. לצערנו, טעויות ואי סדר אינן מחזה נדיר במחוזותינו אך האפשרות לבסס על תביעה קלושה. הרבה יותר יעיל לשלוח פנייה חדשה בעניינך מאשר לבזבז זמן ומשאבים בהליך סרק. באם אתה נתקל ביחס לא הולם ניתן להגיש תלונה לגורמים האחראים על הדרג הפקידותי שנהג בך כך. לגבי הנושא השני - קיימים הליכים מסודרים לקביעת גובה האגרות. הכלל הוא שלפני שאתה מנסה לתקוף החלטות כעין אלו בבתי משפט עליך למצות את ההליכים מחוץ לבימ"ש, למשל לפנות בכתב לשר הרלבנטי או לועדה האגרות לטעון את טענתך ולבקש הסבר. לאחר מכן תוכל לתקוף את ההחלטה בערכאה המנהלית המתאימה. איני בקיא בגובה הקנס אותו ציינת ביחס לנעשה במדינות אחרות. אני בהחלט יכול להבין את החשיבות של קנס הרתעתי גבוה ולו בגלל החשיבות וההשלכות הבטחוניות החמורות שעלולות להיות כאשר דרכון ישראלי אובד ומגיע לידי גורם עוין. יתכן וזהו אחד השיקולים לגובה הקנס והוא לא מופרך, בעיני לפחות. הערה אחרונה: נאלצתי למחוק מהודעת אמירה סתמית בה האשמת שר בהאשמה לא מבוססת שעלולה להוות לשון הרע כחוק. בברכה, עו"ד אפי אהרונוב מנהל פורום בתי משפט

      • שלום רב
        אדם מיל | 18/08/2009 12:21

        שלום רב, מודה לך מאוד על ההתייחסות העניינית לפרטי המקרה מאוד אדיב ומיומן מצידך. לגבי נושא אגרה בגין אובדן דרכון. 1. הנושא לא עומד על ראש סדר היום הציבורי ואדם ממוצע לא יכול למנות שם של פיגוע טירור אחד ששמו נקשר עם אובדן דרכון. 2. האגרה הנגבת בארה"ב נמוכה פי ארבע ביחס לתל"ג (תמלוגים לנפש) פי שלוש וחצי מאנגליה, ופי שתיים ורבע מאוסטרליה שם אין בכלל טירור. כולם סובלים מטירור במינון כזה או אחר ולכן אובדן דרכון הוא לא רציונלי. העובדה שיש לנו מיליון משת"פ פוטנציאלים היא הגורם המרתיע. מה גם ידוע כי עבור דרכון גורם עויין ישלם כל סכום וגובהו מקפח את מרבית האוכלוסיה שלא עושה שימוש בניגוד לטובת המדינה. גובה הקנס מגיע ל 20 מהתל"ג שלי מה שאומר ששר הפנים היה נאלץ לשלם 5,700 ש"ח באופן יחסי זאת לאחר ששילם הוצאות מחייתו לא פרופורציונלי. 3. הוגשה תביעה מטעם המועצה לזכויות האזרח כנראה שאני לא לבד. 4. חייבים להיות קוים אדומים עדין לא מדובר בעישון/תאונות דרכים וכו' שהם מצריכים ענישה כ"כ חמורה 5. אין מעקב וחובת התייצבות לגבי אובדני דרכונים זאת אומרת משרד הפנים לא מפעיל מנגנון בקרה שבוחן את האפקטיביות שבהגבהת הקנס הגבוה מה שמוכיח שהוא לא פועל ממניעים של מיגור תופעה אלה ממניעים של בצע כסף, שנקשר תמיד ל"שילוש הקדוש". 6. ההתמודדות של משרד הפנים מול תופעת הדרכונים צריכה להעשות דרך הערכות טכנולוגיות שמחייבת הצלבת נתוני דרכונים ממוחשבים, אם אין התאמה בין שני התמונות בין זו שבמסוף לבין זו שבמציאות יהיה ניתן לפעול בהליכים משפטיים מול אותו אדם. דרך מקורית שתחסוך לנו הרבה כסף. שוב אני מעריך את התגובה שלך, אני חושב שיש מקום לענישה כשהיא חכמה והגויונית אבל הסכום הוא בדיוני ביחס למה שמשלמים מדינות ואני מדגיש מתקדמות מאיתנו בכל פרמטר.

        • עתירה נגד גובה אגרה
          עו"ד אפי אהרונוב | 18/08/2009 22:51

          ערב טוב אדם, ניכר מהודעותיך שהנושא מטריד אותך ושאתה בקיא בצדדיו השונים. כיון שלדבריך כבר הוגשה עתירה בעניין אין לנו אלא להמתין ולראות את תוצאותיה. בברכה, עו"ד אפי אהרונוב מנהל פורום בתי משפט