זכויות יוצרים ביצירה מוזמנת

  • זכויות יוצרים לקליפ מוסיקה (וידאו)
    אוריון | 05/12/2009 11:41

    שלום רב! שכרנו שני סטודנטים לצילום ותקשורת כדי שיצלמו ויערכו לנו קליפ. המוסיקה היא שלנו (ורשומה באקום על שמינו) וכמו כן הרעיון הכללי לקליפ שאנחנו מצולמים בו. כמו שאמרתי, הם קיבלו תשלום על הקליפ הזה. הם עצמם סטודנטים ולא רשומים כעסק. הם לא הנפיקו לנו קבלות. האם יש להם זכויות כלשהן על הקליפ? האם לנו אין זכויות עליו?

    • זכויות יוצרים ביצירה מוזמנת
      עו"ד גיא קדם | 05/12/2009 16:41

      שלום אוריון, על פי החוק, ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר במפורש או במשתמע. צריך איפוא לבחון באופן פרטני את נסיבות המקרה שלך, וכן את מה שהוסכם בין הצדדים. כמובן שיכולות להיות תשובות שונות ביחס למוסיקה, לצילום, לעריכה וכיוב'. באשר לסוגיית התשלום ללא קבלות/תשלום מס - זו כבר סוגייה שאת השכלותיה כדאי לברר בפורום מיסים.

      • האם אנחנו לא חלק מהיוצרים?
        אוריון | 07/12/2009 08:29

        תודה על התשובה. אשמח להבהרה הבאה. האם אנחנו לא נחשבים גם כיוצרים מכיוון שאנחנו כתבנו את התסריט ומופיעים בקליפ עצמו והיינו שותפים מלאים ומרכזיים בהפקה עצמה. הרי הצלם שגם ערך את הקליפ עשה הכל בצורה פסיבית בעיקר כשאנחנו היינו החלק המרכזי יותר של היצירה. האם אנו חא נחשבים גם יוצרים ולכן מחזיקים לפחות במשותף בזכויות? תודה

        • זכויות יוצרים
          עו"ד גיא קדם | 07/12/2009 08:45

          בהחלט יתכן שאתם תהיו בעלי זכויות בחלקים מהיצירה ואולי אף יוצרים משותפים בחלקים אחרים שלה. הכל כמובן תלוי בנסיבות העניין.

          • יוצרים משותפים
            אוריון | 07/12/2009 09:50

            אין ספק שלפי לשון החוק אנו יוצרים משותפים בכל השלבים למעט אולי עריכה. אך במידה ובחלק זה של היצירה אין לנו שותפות כיצד זה משפיע על זכויותנו? האם עצם העובדות הנ"ל (שעל השיר אנו בעלי הזכויות הבלעדיות ועל שאר הקליפ שבו אנו יוצרים משותפים) הסטודנט מחויב להתייעץ בנו בכל שימוש בקליפ או שזה אומר שפשוט גם אנחנו וגם הוא יכולים לעשות כרצוננו בקליפ בלי להתחשב ברצון השותפים? תודה

            • יוצרים משותפים
              עו"ד גיא קדם | 07/12/2009 12:19

              שלום אוריון, בהנחה שמדובר על יוצרים משותפים, הרי שהדיעה הרווחת היא שכל אחד מהיוצרים המשותפים רשאי לנצל את היצירה באופן סביר, ובתנאי שלא ימנע מהיוצר האחר לנצל את היצירה. בהחלט יתכן גם שהשותף "הפאסיבי" יהיה זכאי לחלקו בפירות בגין השימוש ביצירה שעשה השותף "האקטיבי". מכל מקום, בשאלת זכויות הניצול של יצירה משותפת יש דיעות שונות, וכמובן שהתשובה נגזרת גם מהנסיבות הפרטניות של כל מקרה.