שימוש הוגן

  • זכויות יוצרים
    hwcny | 10/11/2009 14:08

    1- במסגרת החוק לזכויות יוצרים נקבע כי שימוש הוגן הוא מותר. שימוש הוגן הוא לימוד עצמי.........הוראה ובחינה ע"י מוסד חינוך. לא הבנתי אם כך, אם אני מתרגל במכללה או באוניברסיטה, מותר לי להעתיק חלקים ולא איחשב כמי שהפר זכויות יוצרים. 2- אם נניח לדוגמא, בחינות לשכת עו"ד או מועצת שמאים. אם אני רוצה לפתור אותם בכיתה אזי לא חל על זה זכויות יוצרים ואני לא חייב לקבל את אישור הלשכה/מועצת שמאים מראש? תודה

    • שימוש הוגן
      עו"ד גיא קדם | 10/11/2009 15:36

      שלום, יתכן שהדבר יעלה לכדי שימוש הוגן. שימוש הוגן ביצירה יהיה מותר בלא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים ובלא תשלום תמורה. ישנה שורה של מבחנים שנקבעו בדין, אשר עמידה בהם תהווה שימוש הוגן. אין לעניין זה נוסחה מתמטית, וככל שתוגש תביעה על הפרת זכויות יוצרים הרי שביהמ"ש הוא שיצטרך להתרשם ולהחליט. שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה ישקלו, בין השאר, כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה. כמובן שצריך גם להקפיד לתת קרדיט הולם ליוצר, למו"ל וכו'.

      • בכלל על החוק לצריבת דסיקים של תוכנות/שירים מהאינטר
        יהונתן | 17/11/2009 20:44

        בכלל על החוק לצריבת דסיקים של תוכנות/שירים מהאינטרט או מדיסקים של יוצרים. מה אומ החוק על כך? בכלל ובבית לשימוש פרטי?

        • העתקה לשימוש פרטי וביתי
          עו"ד גיא קדם | 18/11/2009 11:59

          שלום יהונתן, ככלל, החוק מתיר העתקה על גבי קלטת לשימוש פרטי וביתי שלא למטרות מסחריות. יש דיעות שונות באשר לשאלה מה יחשב בימינו כ"קלטת", שכן החוק מחריג מהגדרת קלטת "התקן המיועד לשימוש במחשב". CD יכול להיחשב כקלטת, אך לא בטוח שזה המצב ביחס ל- HARD DISK או DISK ON KEY...

          • הורדת שירים מאינטרנט
            יאיר | 10/03/2010 09:09

            האם הורדת שירים מהאינטרנט לצורך שימוש פרטי ודאי אסור לפי החוק או שגם הוא נתון לחילוקי דעות.