האם למעביד יש זכויות ביצירה שנוצרה במסגרת יחסי עבודה?

  • שימוש פרטי בתת-מכלול של מוצר שתיכננתי בהיותי שכיר
    שוני | 16/10/2009 01:03

    כיום אני פרילנסר בתחום ההייטק. בהיותי שכיר תיכננתי תתי-מכלולים עבור מוצרים של החברה בה עבדתי. אני מעונין כיום לייצר מודיפיקציות של תתי-המכלולים האלה (מדובר בידע בלעדי שלי) לשימוש פרטי שאיננו קשור כלל למוצרים הנ"ל. אני גם אינני מתחרה בחברה הנ"ל שהינה יצרן ומשווק מוצרים בלבד בהגדרה. האם מותר?

    • האם למעביד יש זכויות ביצירה שנוצרה במסגרת יחסי עבודה?
      עו"ד גיא קדם | 16/10/2009 21:35

      שלום שוני, בד"כ כשמתקיימים יחסי עבודה והעובד יוצר יצירה או מפתח אמצאה במהלך עבודתו ולצורך עבודתו, הזכויות שייכות למעביד, אלא אם הוסכם אחרת. עיקרון זה נגזר גם מדיני העבודה - מחובת האמונים שחב עובד כלפי מעבידו במסגרת יחסי העבודה בין הצדדים. מעבר לכך, צריך כמובן לקבוע האם הרכיבים הינם בגדר פטנט, מדגם וכו' (על כל אחד חלה מערכת דינים אחרת, אם כי עקרון הבעלות בעקבות יחסי עבודה דומה). כן יש לבדוק עד כמה המודיפיקציות המתוכננות על ידך עושות שימוש באלמנטים שבהם למעביד יש זכויות. יתכן שאתה עושה שימוש רק ברעיונות ובידע מקצועי כללי שהם נחלת הכלל.

      • תודה גאי. אבקש לחדד...
        שוני | 17/10/2009 02:20

        האם אוכל להניח ברמה גבוהה של ודאות שבמידה ומתקיימים התנאים הבאים אזי אוכל להשתמש בתתי-מכלולים אלה?: 1. תיכנון תתי-המכלולים אכן התבסס על ידע מקצועי שלי אולם לא מדובר בידע פטנטבילי או סוד מסחרי. 2. כאמור, המעביד לשעבר אינו מוכר את תתי-המכלולים אלא רק את המוצר המוגמר ולכן אין כאן תחרות ישירה עמו. 3. רוכש תתי-מכלולים אלה לא יוכל ליצר את המוצרים הנ"ל ע"י שימוש בתתי-המכלולים לבדם. לשם כך יהיה צורך בהשקעת מאמצי פיתוח גדולים השקולים כמעט לפיתוח המוצר מבראשית. 4. תתי-המכלולים יכולים לשמש לשמוש כללי כיחידות העומדות בפני עצמן וללא כל קשר למוצרים הנ"ל ולכן אינם מכוונים ללקוחותיו או מתחריו של המעביד. 5. תתי-המכלולים יעברו מודיפיקציה קלה ולא יהיו זהים לאלה של המעביד. תודה. שוני 5.

        • זכויות יוצרים של מעביד
          עו"ד גיא קדם | 17/10/2009 13:31

          קשה לי להשיב בפורום הכללי על שאלה פרטנית ומבלי לדעת במי ובמה מדובר, ומה השינוי המתוכנן על ידך ביחס למוצר של המעביד (מה המשמעות של מודיפיקציה קלה?). צריך לזכור, שגם עם כל המידע לא בהכרח תהיה תשובה חד משמעית כן יש לבחון את תוכן הסכם העבודה בינך לבין המעביד ואת תניות אי התחרות והסודיות שבו (אם ישנן). כללי האצבע הם כפי שפירטתי בתשובתי הקודמת וכן אלה שהעלית בשאלתך האחרונה.

          • תודה.  לת
            שוני | 17/10/2009 14:37