האם רעיון מוגן בזכויות יוצרים?

  • קניין רוחני על טקסט שכתבתי עבור חברה
    תמר רז | 13/10/2009 15:13

    שלום, כאשת מקצוע נתבקשתי לכתוב טקסטים מקצועיים עבור חברה ששכרה את שרותי לעשות זאת.בעל החברה ביקש להחתים אותי על וויתור זכויות יוצרים על טקסטים כאלו ועל איסור להשתמש בהם בעתיד בשום צורה.הבעיה היא שזה המקצוע שלי ואני מספקת ייעוץ בתחום זה לחברות נוספות ולפרטים והתוכן אותו רשמתי הינו אותו היידע , רק מנוסח באופן שונה.כיצד אוכל לשמור את הזכויות לשימוש ביידע בעתיד ( גם אם לא מנוסח באופן זהה)  וגם לחתום על המסמך?תודה תמר

    • האם רעיון מוגן בזכויות יוצרים?
      עו"ד גיא קדם | 13/10/2009 19:01

      שלום תמר, ראשית יש לזכור, שביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר במפורש או במשתמע. המצב שונה כשמתקיימים יחסי עבודה, אבל אני מבין שזה לא המקרה כאן... בכל מקרה, רעיון כשלעצמו וידע כללי אינם מוגנים בזכויות יוצרים אלא רק אופן הביטוי שלהם. כך לדוגמא אדם יכול לכתוב ספר על ילד הלומד בבי"ס לקוסמים. הרעיון של ילד הלומד בבי"ס לקוסמים אינו מוגן. אופן הביטוי של הרעיון בסדרת "הארי פוטר" מאת ג'יי קיי רולינג מוגן. מטבע הדברים יכולות להיות יצירות שונות העוסקות באותו רעיון, אבל אופן הביטוי בכל יצירה הוא שמוגן בזכויות יוצרים. יחד עם זאת, תמיד כדאי לוודא שאין מגבלות שלא תוכלי לעמוד בהן בהסכם עצמו. במקרה שישנן כאלה, כדאי לחשוב היטב האם לחתום...

      • בהמשך לשאלה הקודמת
        תמר רז | 13/10/2009 19:33

        דבר ראשון תודה גיא על המענה המהיר והאדיב.למען יישור הקו- בעוד חודש אני עתידה להיות מועסקת ע"ב קבוע בחברה לה נתבקשתי לכתוב טקסטים אלו. אולם אין זה אומר כי אפסיק לקבל לקוחות אחרים ולספק להם שירותי ייעוץ בתחום.אני רק רוצה לוודא כי הבנתי אותך-1. ברור לי שעל הידע שקיים אצלי אין להם זכויות, זה טריוויאלי.2.  במידה ואני חותמת על וויתור זכויות היוצרים על העבודה   שביצעתי עבורם, הוא חל רק על הטקסטים כפי שנרשמו בעבורם ואוכל לשנות את הניסוחים ולהמשיך לעבוד עימם במקומות אחרים?

        • זכויות יוצרים של עובד
          עו"ד גיא קדם | 13/10/2009 20:46

          צריך לבדוק את הניסוח המדוייק של ההסכם כדי להשיב על השאלה. לא ניתן לעשות זאת במסגרת הפורום הכללי אלא רק באופן אישי ופרטני. בכל מקרה, אם את חשה שהניסוח כוללני מדי נסי להכניס סייגים להתחייבות. לעניין יחסי העבודה - כדאי לקבל הסכמה מראש של המעביד להמשך עבודה "מהצד". כמו כן, צריך לזכור שהמעביד הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה שנוצרה על ידי עובדו לצורך עבודתו ובמהלכה, אלא אם כן הוסכם אחרת.