החלפת שמשות במסגרת פוליסת מקיף

  • שאלה בביטוח מקיף לרכב - חלקים מקוריים או תחליפים?
    איציק | 13/08/2009 23:45

    פרצו לי לרכב - (חדש רק חודשיים על הכביש מחברת היבואן) שברו שמשת נהג וקיפלו הפח - השמאי במוסך קבע לי תיקון הנזק ושמשה חלופית. הבעתי את ההסתייגות שלי מכך וביקשתי שיחליפו לשמשה מקורית לאחר משא ומתן מתמשך ובו גיליתי שמבחינת הביטוח אין עם מי לדבר ונגזר עלי לחיות ברכב עם חלק חלופי חודשיים לאחר שנקנה מבחינתם. מבחינתי האופציה להסתובב עם רכב שעל כל אחת משמשותיו יש לוגו של הרכב ועל האחת שנפרצה לוגו של זגג מלוד - פשוט בלתי ניתנת להבנה. האם אפשר וניתן לטעון שחברת הביטוח ניסתה לעשות מעשה שהיה מוריד מערך הרכב שלי ולבקש את הפיצוי השלמה לשמשה המקורית שעומד על 680 שח' דרך תביעות קטנות או שעלי ללכת לשמאי חיצוני ולהגיש איתו התביעה ולדרוש יותר מחברת הביטוח כולל הערכה שלו שהשמאי של חברת הביטוח שלי עמד לבצע טעות ואני מנעתי אותה?

    • החלפת שמשות במסגרת פוליסת מקיף
      עו"ד יקי רנד | 16/08/2009 10:28

      הסוגייה אשר הינך מעלה מורכבת ואינה פשוטה ומטרידה מנוחתם של בתי המשפט שנים רבות. בזמנו, הוציצא משרד התחבורה חוזר אשר חייב להתקין ברכב בן שנתיים, חלקים מקוריים בלבד ולא תחליפיים, למעט שמשות רכב. לאחר מוכן תוקן החוזר ועודכן לחובת התקנת "חלקים חדשים" ברכבים בני שנתיים, ובכך פתחי לחברות הביטוח הפתח המיוחל להתקין ברכבים אלו חלקים תחליפיים, הזולים משמעותית מדומיהם המקוריים. אינני מכיר פסק דין עדכני, אשר הביע עמדתו בנושא התקנת שמשות, אולם נדמה לי כי רכב בן חודשיים זכאי להתקנת שמשות מקוריות לאור העיקרון הנזיקי בדבר השבת המצב לקדמותו. בלי קשר, אין כל הצדקה לכך כי שמשת רכב תחליפית, תשא את שמו של הזגג, ותדגיש כי המדובר בשמשה חלופית. בנוסף, יש להידרש להוראות הפוליסה הרלוונטית, ולבחון האם קיימת התיחסות ספציפית לנושא זה.

      • אך זה מה שקיים בשטח...
        איציק | 16/08/2009 11:35

        ההבדל בין שמשה חלופית לשמשה מקורית הוא בלוגו המוטבע על כל אחת מהשמשות של הרכב במקרה שלי - רכב ניסן האותיות ניסן נראות באופן ברור כשמש על כל אחת מהשמשות. שמשה חלופית תישא מספרים בלתי מזוהים אשר מצביעים על גודל ודגם חליפי כמו גם תאריך ייצור - מודה שקצת הגזמתי בתיאור הזגג מלוד אך בכל מקרה שמשה כזו תבלוט ותיצור בידול במרכב הרכב - ומכאן תוריד מערכו. - השאלה שלי האם כמו בתאונה בה אני תובע מהאשם בנזק לשלם עבורי את ההשתתפות העצמית במידה ויש ירידה בערך הרכב 1% אני יכול וצריך לתבוע מחברת הביטוח שהיא הגורם הישיר לירידת הערך בשל ההחלטה להשתמש בשמשה חלופית לשלם לי 1% כדי שאוכל לתבוע מהביטוח שזה הם את ירידת הערך ? במילים פשוטות הם אשמים בירידת הערך במכוניתי - עקב החלטה שגויה, אני זכאי לתבוע מהם בתור אשמים בירידת הערך את גובה ההשתתפות העצמית שהם דורשים ממני עבור ירידת הערך שעומד על 1% שישלמו השתתפות עצמית לעצמם ושישלמו לי את ההפרש בין השמשה החלופית למקורית. נשמע מסובך ?

        • המשך
          עו"ד יקי רנד | 17/08/2009 09:19

          בראש ובראשונה, לפני שהייתי נכנס למהלך משפטי, הייתי בודק הלכה למעשה מול שמאי רכב, האם אכן החלפת שמשת רכב מקורית בתחליפית אכן צפויה להסב לרכבך ירידת ערך ואם כן מה השיעור. לטעמי, החלפה שכזאת לא צריכה להוביל לירידת ערך, אולם טוב תעשה אם תוודא זאת מול שמאי. בכל מקרה, ללא קשר לבדיקת השמאי ולקביעתו בנושא ירידת הערך, נותרת השאלה האם אתה זכאי להתקנת שמשות מקוריות ע"י חברת הביטוח. לשם כך יש להידרש להוראות הפוליסה, ולרעיון הביטוחי הכללי, בדבר זכות השיפוי. בעקרון, מטרת הביטוח היא ככל שניתן השבת המצב לקדמותו של המבוטח, אולם לעתים ההתקשרות הביטוחית, מצמצמת זכות השיפוי, ומסדירה מנגנון פיצוי שונה. מערכת יחסים חוזית-ביטוחית זאת, מצמיחה חובה השונה במהותה מחובתו של המזיק לפצות הניזוק ( הגורם העלום אשר פרץ לרכבך ), אם כי יש הגורסים כי מדובר בחובת שיפוי זהה. לסיכום, הייתי בודק הכיסוי הביטוחי לשמשות בפוליסת רכבך, וכן את התכנותה של ירידת ערך עקב התקנת שמשות תחליפיות, ע"י שמאי רכב.