תמ"א 38 - שכ"ט עו"ד דיירים

  • שכ"ט לגיטימי לייצוג הדיירים
    משה | 28/08/2011 09:32

    קיבלנו הצעה מיזם שנראית לנו מאוד ואנו רוצים להתקדם איתו.בהצעה הוא כתב שהוא יממן את שכ"ט עוה"ד של הדיירם עד 20,000 ש"ח והוא אומר שהוא חתם מספר חוזים עם עו"ד (ראינו חלק מהפרויקטים בעיינים) וכולם לקחו עד 20,000 ש"ח. האם זה הגיוני? מה שכה"ט המקובל שעו"ד צריך לגבות מהדיירים?(בניין 6 דיירים בהרצליה, כולם רוצים בתמ"א)

    • תמ"א 38 - שכ"ט עו"ד דיירים
      עו"ד תומר יפת | 05/09/2011 08:09

      משה שלום, לטעמי, זהו שכר לגמרי לא ראוי. על חשבון שכר זה עוה"ד צריך לנהל מו"מ במשך מספר חודשים, לבצע הליך של חתימה עוד כחודש ואח"כ ללוות אתכם עד לסיום התהליך עוד כשנתיים לפחות אם לא שלוש. ישנה עבודה עד להוצאת ההיתר, ישנה עבודה בבחינת הערבויות, במעקב אחרי מכירת הדירות, בליווי הבנקאי, בהסדרת בעיות של הדיירים מול היזם ועוד. זה הפסדי לכל עורך דין וסופו שלא יוכל ליתן שירות. לצערי, התחרות בין עורכי הדין כל כך פרועה שהם מסכימים לעבוד בשכר הפסדי מעין זה. לכל עורך דין ישנן עלויות שצריך לממן, שכירות, מזכירות, עובדים וכיוצ"ב ולא ניתן להחזיק מערכת מתפקדת במחירים כאלה. לא יתכן, כי בפרוייקט של תמ"א, שהקפו לפחות כעשרה מיליון ש"ח, דווקא מעוה"ד של הדיירים יחסכו עוד כמה עשרות אלפי ש"ח בודדים. אני סבור כי יש לגבות לפחות סכום כפול עד לחתימת ההסכם כאשר השכר הזה הנו עד לחתימה ומכסה את עליות ניהול המו"מ עד לחתימה. הא ותו לא. צריך במסגרת הזו לתמחר גם את הסיכון שיש לעוה"ד כאשר הוא מנהל מו"מ ולא בטוח שיקבל שכר כל שהוא, רק בחתימת ההסכם יקבל שכר. האמינו לי, כי ישנם מקרים כי מנוהל מו"מ במשך חודשים רבים ולאחר מכן לא נחתם הסכם ועוה"ד עומד בפני שוקת שבורה. לאחר החתימה, הדרך הנכונה והצודקת היא לחייב לפי שעות עבודה בן 500 ש"ח ל - 750 ש"ח לשעה בתוספת מע"מ בהתאם לעבודה שנעשתה. מניסיון, מדובר בעבודה מרובה מאוד ועו"ד שלא יתוגמל כראוי לא יוכל ליתן שירות לדיירים. זה אינטרס בסופו של יום גם של הדיירים ואפילו גם של יזם. עו"ד שמתוגמל ויכול לתת שירות לדיירים, עוזר בסופו של יום גם ליזם לפתור בעיות לאורך מימוש הפרוייקט. העליות שלו, הינן ממש זניחות ושוליות ביחס לכל הפרוייקט ולחסוך בזה יכול להיות הרסני לפרוייקט. רק לשם המחשה, אמש הייתי בבניין בהוד השרון אותו אני מלווה מזה כשנתיים, משעה שבע וחצי ועד עשר בלילה לשם החתמת הדיירים על מסמכי ליווי של הבנק. זה בניין שנחתמה בו עסקה לפני כשנה וחצי והוא כרגע בתהליך הבנייה. מישהו חייב לשלם על העבודה הזו שאם לא כן, לא אוכל מעשית ליתן שירות לדיירים. בדיוק באותו האופן, חשוב לדאוג למפקח מטעם הדיירים כבר בעת חתימת ההסכם לקבלת שכר ראוי, בד"כ כ - 5000 ש"ח לחודש לערך בתוספת מע"מ ולא להתפשר על כך. אין יזם שלא מבין שהוא צריך לשלם זאת ואם יקציב סכום למפקח לא בהתאם לנדרש לא יסכים שום מפקח רציני לעבוד. יזם שלא מבין זאת, לא ראוי להיות יזם תמ"א 38. הארכתי בתשובה זו, כיוון שרבים הם הפונים בשאלה מעין זו וראוי שהדיירים יבינו כי תשלום ראוי לעוה"ד שלהם חשוב בעיקר להם הגם שעוה"ד עצמם מצויים כיום בשוק מאוד תחרותי שגורם להם לעיתים לבצע פשרות אשר יגרמו בוודאות לפשיטת רגל עתידית או לחוסר יכולת לתת שירות כראוי בעתיד. יזמים שלא מבינים זאת לא ראויים להיות יזמי תמ"א 38 ואני במקומכם לא הייתי מתפשר על נקודה זו. בכל מקרה, בהצלחה. בברכה, עו"ד תומר יפת מנהל פורום תמ"א 38