תשובה

  • אכיפת תמ"א 38
    אבי | 02/08/2011 12:43

    שלום רב, ברשותי 75% משטח קרקע. על הקרקע קיים מבנה בו 50% בבעלותי. לפי הידוע לי ניתן לאכוף תמ"א רק כאשר יש יותר מ66% הסכמה אשר מחושב מהשטח הבנוי ולא משטח הקרקע. אך נוצר מצב אבסורדי בו אני יכול לבנות דירות ואז יהיה בבעלותי יותר מ66% ואז אוכל לאכוף את התמ"א.נשאלת השאלה מדוע לא ניתן לקבל מראש הסכמה מהרשויות לאכיפת התמ"א כדי למנוע מצב של בניה מיותרת לצורך האכיפה?

    • תשובה
      יוסי | 02/08/2011 20:12

      א. כלל לא ברור שאם תוסיף דירות אחר שינוי תב"ע עדיין יהיו בידך הזכויות מכח תמ"א 38, כי בהרבה מקרים המוסיף ביונוי מכח מחוייב לגרום לחיזוק הבניין לפי התקן ובמקרה כזה אין לך זכויות מכח התמ"א.ב. לשאלתך "מדוע לא ניתן מראש וכו'", התשובה היא שצריך להבין שישנה הפרדת רשויות, והזכות לכוף שכן סרבן מוקנית למפקחת על המקרקעין - לאחר בירור כנדרש בחוק -, וסמכותה העניינית לדון קיימת רק אחרי שכל התנאים האחרים קיימים, אם מהבחינה החוקית ואם מהבחינה המציאותית, (כמו למשל המצב שהיה קיים עד התיקון לחוק ש"י אורלב שלא היה ניתן להגיש בקשה נגד המתנגדים אלא רק אחר קבלת היתר בניה, ולא היה אפשרות "לעקוף" את זה אפי' שזה לא ממש הגיוני).ולסיום, המחוקק אף פעם לא יכול לחשוב על כל הווריאציות שיקרו במציאות, וזה בדיוק המקום של הפרשנות המשפטית - אם בביהמ"ש ואם בחוו"ד פרטית, והעובדה שאצלך במקרה נהיתה ווריאציה שמצריכה אותך לערוך 'תעלול' קטן ומיותר, עדיין לא אומרת שמישהו טעה לחלוטין כך שתוכל לשאול "מדוע לא וכו'".מקווה שעניתי תשובה מספקת, וסליחה על התוקפנות.