מיהו משפטן- התשובה בכללי לשכת עורכי הדין

  • מיהו משפטן???
    שימי | 12/02/2009 15:16

    שלום לכולם אני סטודנט לשנה ג' ומעוניין לדעת מי עונה להגדת משפטן? לאור ההגדרה האם לדעתכם גם סטודנט בשנה ג' יכול לקרוא לעצמו "משפטן"? ראו הגדרה בויקיפדיה: משפטן הוא אדם בעל השכלה משפטית, העוסק בתחום המשפט, או בתחום הקשור לו. המושג "משפטן" כולל גם עורכי דין ושופטים אך השימוש העיקרי בו נעשה בהתייחסות למי שאינו נמנה עם העוסקים בשני מקצועות אלה, אלא עוסק בתחומים אחרים של המשפט: פרשן משפטי, מרצה למשפטים וכדומה. פעמים רבות משמש תואר זה לזיהוי של מי שסיים לימודי משפטים אך עדיין לא הוסמך להיות עורך דין, אם משום שאינו מעוניין בכך או משום שהוא נמצא במהלך תקופת הסטאז' שלו. בפסק דין (בג"ץ 65/51 ערי ז'בוטינסקי ואח' נ' פרופ' חיים ויצמן, פ"ד ה(1), 801), שעסק בסמכותו של בית המשפט העליון, נדרש נשיא בית המשפט העליון דאז, משה זמורה לדבריו של שופט בית המשפט העליון של ארצות הברית, פליקס פרנקפורטר, בדבר "חוש המומחיות של המשפטן" (The Expert feel of lawyers). בפסק דין אחר של בג"ץ (בג"ץ 183/76 יוסף ברגמן נ' בית-הדין הארצי לעבודה ואח', פ"ד ל(2), 668), נאמר: "על-אף טיעונו המשובח והמעניין של העותר שאינו משפטן, אנו מחליטים לדחות את העתירה למתן צו-על-תנאי".

    • מיהו משפטן- התשובה בכללי לשכת עורכי הדין
      ס | 12/02/2009 19:52

      אינני זוכרת בדיוק את הסעיף. העיקרון לפי הכללים: מי שסיים תואר במשפטים הוא משפטן. הוא לא עשה התמחות וממילא לא ניגש למבחני הלשכה, על כן אין לו רשיון עריכת דין. משפטן מוגבל בפעולות המשפטיות כי אינו יכול לעשות פעולות המיוחדות לעורכי דין. חפש בכללים.

      • אין דבר כזה משפטן- אין שום דבר שיוחד לבוגרי משפטים
        מאיר | 15/02/2009 16:45

        למעשה אין שום הבדל בין בוגר שנה ד'/מתמחה שלא עשה/עבר בחינות לשכה לבין כל אזרח שלא למד יום בחייו אסור לו לייצג ליעץ או כל פעולה שיוחדה לעו"ד - מי שעושה זאת עובר על עבירה פלילת לכל דבר!!!

        • המסיים תואר במשפטים ללא התמחות הוא משפטן ולא עו"ד  לת
          אחד | 16/02/2009 18:54