האם מותר למעסיק להפחית לעובדים מהשכר לנוכח המלחמה?

  • הפחתת שכר בעקבות המלחמה - מה הן זכויותיי?
    יוסף לוי | 15/10/2023 17:06

    המעסיק החליט להוריד לכל העובדים 10% מהשכר, הטענה היא שזה בגלל המלחמה, אבל הוא הוסיף שבמילא רצו לקצץ בסוף השנה וכנראה באמת יקצצו, אז זה כאילו גלגל הצלה וכולנו צריכים להרתם וכו'.

    לטענת המנהל הישיר - אני לא מועמד לפיטורין אך השכר כאמור יירד.

    ההפחתה היא ל 3 חודשים ו "אחרי זה נבחן מחדש את המצב" (ז"א להבנתי שיש סיכוי שלא יבוא לו להחזיר את השכר לקדמותו, קל וחומר לא אקבל העלאה כפי שהיה צפוי בסוף השנה הזו ולי לא היה מה לומר בנושא).

    מציין שהחברה ממוקמת בדרום אבל העבודה אונליין ונחשבת חיונית אז אין פגיעה ממשית בעסק אם בכלל.

    האם יש משהו שניתן לעשות כדי למנוע מצב שהרעת התנאים הזו תיחשב מקובלת עלי מעבר לשלושת החודשים שצויינו?

    שאחרי 3 חודשים (אם לא יחזירו את תנאי העבודה המקוריים) אוכל עדיין להתפטר בדין מפוטר?

    אולי יש גוף במדינה שיתן לי פיצוי על ההפחתה?

    מה בעצם מומלץ לעשות במצב כזה?

    תודה מראש.

    • האם מותר למעסיק להפחית לעובדים מהשכר לנוכח המלחמה?
      עו"ד אברהם סרוסי | 17/10/2023 08:56

      היי יוסף,

      יש פה כמה דברים. ראשית, מדובר בהרעת תנאים. המשמעות היא שכעובד, אתה יכול לתת התראה ולאחריה להודיע על התפטרות בדין מפוטר (ממליץ להיוועץ בעו"ד בנוגע לאופן בו עליך לעשות זאת).

      לעומת זאת, אם אתה מסכים להרעה, ובלבד שהיא תהיה מוגבלת בזמן, עליך לכתוב זאת בצורה מפורשת למעסיק ובתום התקופה לפעול כפי שכתבתי למעלה.

      לבסוף, לעניין פיצוי מהמדינה - ייתכן שיהיה הסכם או צו כלשהו שמורה על פיצוי. ואכן היו מצבים כאלו בעבר, אבל נכון לעכשיו אין הסדר מהסוג הזה.

      בהצלחה.

      בברכה,

      אברהם סרוסי, עו"ד
      מנהל פורום דיני עבודה
      יצחק שדה 17, מגדל נצבא, תל אביב (קומה 14)
      טלפון: 03-7358855 ; מייל: avi@sarusi-law.com