גישה לגג משותף

  • גישה לגג משותף
    עדי | 03/07/2023 23:37

    שלום,

    בנין בו 4 דירות, שתי דירות קרקע ושתי דירות דופלקס סה"כ 3 קומות.  כניסה מאיזור מדרגות משותף, חופשית לדירות הקרקע ובעליה במדרגות לקומה שמעליה לשתי דירות הדופלקס.

    הגג משותף ועליו  2 דודי שמש וקולטים מעל לכל זוג דירות, (קרקע והדופלקס).

    כרגע אין כל מדרגות או אמצעי אחר בטוח לעליה לגג המשותף וגישה לדודי השמש של דיירים,  אלא דרך חדרי וקומות פרטיים של דירות הדופלקס, בהתאם לזמן הנוח להם ובתנאי שמסכימים, ושם הצבת סולם מאולתר במרפסת חדר השינה של הדופלקס כדי להגיע לגג עצמו.

    האם זה מצב תקין?

    לפי תשובת עו"ד עתני לשאלה דומה מלפני מספר שנים נאמר כי אם מדובר בגג משותף יש לאפשר לכל דייר גישה לגג, שאיננה תלויה ברצונו הטוב של דייר אחר.

    השאלה המתבקשת:  האם אכן חובה להתקין ו/או לאפשר גישה ציבורית (כלומר למשל מחדר המדרגות)  לגישה בטוחה ותקינה לגג, לשימוש כל אחד מבעלי הדירות בלא תלות בנכונות דייר אחר?

    וחשוב ביותר לתשובה:  על סמך מה ואיזה חוק וסעיף מוגדר בו וכיצד הוא מתפרש?

    (איזכור פסק דומה יעזור מאד, עדיף ממוזי או עליון)

    • גישה לגג משותף
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 27/07/2023 13:06

      שלום עדי,

      אין הוראת חוק המחייבת התקנת מעבר בשטח הציבורי לרכוש המשותף.

      מכח מהותו של הרכוש המשותף כמתואר בשאלה נדרשת גישה של כל בעלי הדירות אליו, לצורך תחזוקה וביצוע תיקונים. ניתן להסכים כי הגישה תהיה דרך דירות הקומה העליונה, ומומלץ לעגן זאת בתקנון הבניין. אם הגישה איננה בטוחה, חשופים המשתמשים לנזק ובעלי הדירות העליונות עלולים לשאת באחריות לנזק זה. אפשרות זו פחות טובה ופחות נוחה הן לבעלי הדירות העליונות והן לבעלי הדירות האחרות ולכן, ככל שהדבר אפשרי פיזית, יש לאפשר גישה כזו מחדר המדרגות.

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      מגדל WE, דרך מנחם בגין 150, תל אביב.
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com

      • גישה לגג משותף
        עדי | 29/07/2023 09:17

        תודה להתיחסותך.

        אבקש להבהיר:

        בתשובה דומה רשמת בעבר כי "חובה לאפשר גישה לשטח משותף שאינה תלויה ברצונו הטוב של דייר אחר".   על סמך מה?

        מדובר בבנין קראת סיום בניה, ולפני קבלת ט.4.  הקבלן לא ביצע גישה לגג משותף ובתכניות שצורפו להיתר נרשם "פיר לעליה טכנית לגג משותף" אך לא נעשה  שם כל דבר.

        מדובר בדודי שמש, שטבעם להתקלקל וטבע הצנרת לדלוף או להתפוצץ והצורך בגישה חופשית מתחייב ולו מהיבט זה.   בפועל, אין אפשרות לסגור מים אל הדוד אלא בעליה לגג, ובעת תקלה בצנרת המים  ישטפו את הסביבה בלי אפשרות לסגור אלא בסגירת כל המים לדירה.

        הקבלן כעת אומר:  תסדרו ביניכם, תעלו דרך הדירה העליונה ותשימו שם איזה סולם מהבית.

        בתשובתך:  "ניתן להסכים"  מה קורה כשבעלי הדירה שמעל לא מסכימים להפקיד מפתח ולאפשר גישה חופשית בעת הצורך?   כשהם לא בבית לתקופה ארוכה?

        כמו כן:  האם ניתן בעת רישות הבית המשותף שהקבלן ירשום תקנון מוסכם שאינו מוסכם על קוני הדירות?   וכיצד ניתן למנוע זאת?.