מיהו צרכן לפי החוק?

  • הגדרת צרכן
    יפעת | 07/06/2023 20:51

    יש לי עסק ביתי קטן, חתמתי עם חברה גדולה עבור שירותי ייעוץ וקאוצינג, וברצוני לחזור בי.

    האם חוק הגנת הצרכן חל למרות היותי עוסק?

    • מיהו צרכן לפי החוק?
      ליאור חאיק, עו"ד | 08/06/2023 10:23

      היי יפעת

      הגדרת המילה "צרכן" בחוק הינה: "מי שקונה נכס או מקבל שירות מעוסק במהלך עיסוקו לשימוש שעיקרו אישי, ביתי או משפחתי;"

      לכן, על פניו, מאחר ואת עסק, החוק אינו חלה במקרה שתיארת.

      ככל ויש צורך בסיוע נוסף, אני עומד לרשותך.

      בברכה,

      ליאור חאיק, עו"ד
      מנהל פורום צרכנות ופורום דיני חוזים

      לוי אשכול 31, רחובות
      טל': 052-5475475; מייל: haiklior@hotmail.com

      • על פניו, התשובה לא נכונה
        ץ | 14/06/2023 16:03

        ישנן שתי הגדרות למילה "צרכן" האחת במובן "הצר", והשניה במובן "הרחב"

        הפרשנות הרחבה כוללת גם "עוסק".

        כך קבע לעניין זה בית המשפט העליון, ביום 3.1.2022, ב- רע"א 7470/20 Facebook Ireland Limited - נגד - רותם גל

        ציטוט:

        "בבחינת פרשנות המונח "צרכנים" ישנן שתי פרשנויות עיקריות אפשריות – צרכן במובן הצר, שהוא "צרכן ביתי" כעמדת המבקשות; וצרכן במובן הרחב, ברוח קביעת בית המשפט המחוזי. ניתן למצוא ביסוס לכל אחת מפרשנויות אלה בחקיקה – כך, למשל, בחוק הגנת הצרכן הגדרתו של המונח צרכן באה לידי ביטוי במובנה הצר; ואילו פירושו של המונח צרכן במובנו הרחב מופיע בחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, התשי"ח-1957. בחוק זה הצרכן מוגדר כמשתמש הסופי במוצר, ובלבד שהרכישה לא נעשתה למטרות של ייצור או מכירה.

        הנה כי כן, המונח "צרכן" אינו חד משמעי ופרשנותו אינה מנביעה תוצאה אחת ובלעדית. יפים בעניין זה דבריו של המלומד סיני דויטש:

                  "הייחוד של הגדרת 'צרכן' הוא בכך שזו הגדרה גמישה,

                   שניתן לכלול במסגרתה הן את הצרכן הביתי והן את

                   המשתמש הסופי במוצר או בשירות, בתנאי שאותה

                   רכישה או קבלת שירות אינן חלק אינטגרלי מפעילותו העסקית.

                   המבחן המהותי הוא אם ניתן להצדיק הגנה על הצרכן

                   מנימוקים של חוסר ניסיון, חוסר התמחות או חולשה

                   כלכלית מול הספק. השקעת משאבים לקבלת מידע

                   מספיק כדי להתמודד עם הספק תהיה משום בזבוז כלכלי,

                   ולכן גם כאשר המשתמש הסופי במוצר אינו הצרכן הביתי,

                   אין הוא יכול להתמודד על בסיס של שוויון עם הספק המקצועי.

                   ייחודה של הגדרת הצרכן במובן הרחב הוא גם בזה שהיא

                   מתאימה לעסקאות שונות בהתאם לנסיבות ההתקשרות"

                   (סיני דויטש דיני הגנת הצרכן כרך א: יסודות ועקרונות 186 (2001);

                   ראו גם: סיני דויטש "דיני החוזים הצרכניים מול דיני החוזים המסחריים"

                   עיוני משפט כג 135, 150-144 (2000))" "