גריעה משטח הדירה בתמא עיבוי

  • תמ"א 38 - היזם מתכנן את המעלית ע"ח שטח הדירה הפרטי
    אסתר | 26/10/2022 02:02

    שלום רב,

    היזם של תמ"א 38/1 רוצה לבנות את המעלית במרכז הבניין ועל כן הוא נאלץ לגרוע משטח של כמה דירות פרטיות לטובת המעלית - עד 2.5 מ"ר לכל דירה ומבטיח לתת בתמורה כ- 3.5 מ"ר. התמורה הזאת לא ניתנת כחדר נוסף אלא כמשהו "תלוש" (לא חדר מרובע או מלבני אלא תוספת משונה או תוספת צרה - כיוון שאין לבניין חצר רחבה הוא לא יכול לתת חדר ממשי - מרובע).

    הבעייה היא שמיקום המעלית הוא במבואה של הדירה שלנו, פתח הדירה ישתנה ויהיה פתוח ישירות לסלון. השטח שהמעלית גורסת מהדירה יגרום לכך שיוותר מסדרון צר וחשוך לחלק ניכר מחדרי הבית. המעלית גם תחסום חלון (לגג משותף) שקיים שם ורשום בתוכניות הטאבו.

    בכל מקרה גם אם הקבלן יתן תמורה גבוהה יותר או חדר נוסף - המצב שמבטלים לנו את המבואה מוריד מערך הדירה כפי שהיא היום - מהתכנון הקיים שלה.

    הדירה שלנו היא היחידה עם דלת כניסה ומבואה במקום שבו מתוכננת המעלית. ליתר הדירות בבניין דלת הכניסה נמצאת בצד אחר ומיקום המעלית גורע משטח המטבח שלהם והם כנראה יקבלו את השטח הנוסף בהמשך למטבח... (אפילו אין תוכניות ושרטוטים עדיין - שלחו רק טיוטת חוזה)

    האם אפשר לחייב אותנו לשנות את פני הדירה, את הכניסה ואת כל מה שכרוך בכך ולבטל לנו את המבואה בגלל שהקבלן חייב להתקין את המעלית בתוך שטח הדירות הפרטיות?

    • גריעה משטח הדירה בתמא עיבוי
      עו"ד הדר פינק טבת | 26/10/2022 09:00

      שלום, אסתר

      אני מניחה שהמצב שאת מתארת נובע מקושי בתכנון חלופי, שכן ברור שזו לא תהיה דרך המלך לתכנון פרוייקט.

      בנסיבות שתיארת אין אפשרות לחייב אתכם לוותר על חלק מסויים משטח הדירה (גם לא תמורת שטח אחר, גם אם גדול יותר).

      אני מציעה לך לבחון אפשרויות אחרות עם אדריכל מטעמך, ככל שהאדריכל מטעם היזם הפוטנציאלי אינו מצליח למצוא פתרונות מתאימים יותר.

      בהצלחה

      בברכה,

      הדר פינק טבת, עו"ד
      מנהלת פורום תמ"א 38
      מורד הזמיר 7, חיפה

      טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com

      • מעלית בשטח הדירה
        אסתר | 26/10/2022 12:52

        ולגבי שכן אחר שגם הוא מתנגד למעלית על שטח הדירה שלו. האם הוא יכול להתנגד לביצוע מעלית בשטח הדירה שלו גם אם נותנים לו שטח חלופי? האם בית המשפט יכול להכריח דייר לשנות חלק מפני הדירה שלו רק כי דיירים אחרים רוצים תמ"א 38/1?

        ד.א. המעלית מתוכננת להבנות רק בשטח של הדירות שבצד שמאל בבניין. הדירות שבצד ימין ישארו כמו שהן ולא יגרע מהן שטח ופני הדירה שלהן לא ישונה...

        • תגובת המשך
          עו"ד הדר פינק טבת | 26/10/2022 15:54

          אסתר, כפי שרשמתי לך, לא ניתן לחייב בעלי דירה לוותר על חלק משטחה, גם אם מציעים לו שטח חלופי.

          בברכה,

          הדר פינק טבת, עו"ד
          מנהלת פורום תמ"א 38
          מורד הזמיר 7, חיפה

          טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com