דרישת יזם לרווח מינימאלי

  • דרישת יזם למינימום רווח בדוח אפס נוסף לזה של הבנק
    אריה | 13/09/2022 16:27

    שלום רב,
    יש יזמים שדורשים בהסכם המשפטי של תמ"א 38 הריסה ובניה לא להסתפק בדוח האפס של הבנק ובאישור הבנק הערב לרווחיות הפרויקט, אלא דורשים לבצע דוח אפס עצמאי ולהתנות המשך ביצוע בסף רווח מותנה מראש, נניח 17%. במידה והדוח לא יראה זאת הם רשאים לבטל ההסכם.
    הדרישה נראית טריקית, מין מצב שבו היזם יכול לבקש מהבעלים להפחית תמורות באיום הפסקת הפרויקט למרות אישור הבנק.
    אודה להרחבה בנושא ולהמלצה האם להסכים לכך?

    • דרישת יזם לרווח מינימאלי
      עו"ד אילן הלוי | 21/09/2022 13:37

      שלום אריה

      דו"ח אפס הוא דוח שנערך על ידי שמאי מקרקעין המקובל על הבנק המלווה. דו"ח זה נערך סמוך לפניה לבנק לצורך קבלת הצעתו לליווי הפרויקט. אכן גוף מממן בודק אם יש רווח מינימאלי לפרויקט ולענין זה 17% הוא רווח סביר על גבול הנמוך שעובר בנקים.

      השלב של הפניה לגוף מממן ועריכת דוח אפס היא בשלבים מאוחרים יחסית לקראת גמר שלב התכנון. עדין יש תקופה ארוכה קודם לכן, בין מועד חתימת ההסכם ומועד עריכת דו"ח 0, בה יכולים להיות שינויים שמעמידים בסיכון את רווחיות הפרויקט, כגון- שינויי חקיקה, ירידות מחירים וכו'. אין טעם במקרה כזה בו אין רווחיות מינימלית לפרויקט למשוך את ההתקשרות בין הצדדים כי מבחינת היזם אין לו כלכליות לבצעו.

      לכן הסעיף שציינתם בה לאפשר לו עריכת דו"ח שהוא "כמו" דו"ח 0 ומטרתו לבדוק שבמועד עריכתו אכן יש רווחיות מינימלית.

      צריך ואפשר להבטיח בניסוח ההסכם עצמו כי השימוש בדוח כזה לשם יציאה מההסכם תעשה בנסיבות כאלו שלא יאפשרו בריחה של היזם מההסכם. מצד שני - אני לא מכיר הרבה יזמים שרוצים לברוח מהסכם טוב. לשנות תנאים מסחריים יזמים יכולים גם בלי קשר לדוח כזה ולענין זה חשובה בדיקה שלכם לגופו של ענין ועמידה על זכויותיכם במידת הצורך.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

      • אם אני מבין נכון את עצתך
        אריה | 21/09/2022 20:55

        לאילן תודה על המענה.

        אם הבנתי נכון, כשאתה מייעץ "צריך ואפשר להבטיח בניסוח ההסכם עצמו כי השימוש בדוח כזה לשם יציאה מההסכם תעשה בנסיבות כאלה שלא יאפשרו בריחה מההסכם", אתה מתכוון להוסיף להסכם כי ביצוע דוח אפס כזה יעשה רק אם חלו שינויים כלכליים כגון: ירידת מחירים, מיסוי וכד' שיש בהם הצדקה כלכלית להוצאת הדוח.
        האם אני צודק?