זכויות קשישים בתמ"א ובפינוי בינוי

  • פינוי בונוי מול תמא 38/2
    אורי ראובן | 11/01/2022 18:07

    שלום חברים,

    אני רוצה להבין בפרויקט הריסה בניה.
    אדם מעל גיל 80 זכאי לקבל שני דירות בשווי דירה החדשה.
    אם  אני בן 79 וחתמתי על חוזה האם שני יכול לבקש את זה אחרי שכבר יש 80% חתימות?
    ואם כן האם אתם ממליצים לעשות הסכם מול היזם עם עורך דין פרטי?
    או לבקש מהעורך דין שכתב את החוזה שלנו לעשות מולו הסכם?
    האמת שאני פחות סומך על העורך דיין שכתב את החוזה אחרי החתימה אני מבין שהוא לא אדם חכם בכלל המון דברים הוא לא הכניס לחוזה.
    עכשיו אני מבין שהחוזה שלנו מאוד סטנדרטי ולא דואג לנו... כל העורכי דין פשוט רצו להתקדם לפרויקט ופחות חשבו עלינו הדירים... ושוב  יש לנו בפרויקט אולי 300 דירות, העורך דין שלנו והצוות שלו ממש לא סובלניים אלי שאני מבקש להבין מהם על הנושאים האלה, הם עונים מאוד בכללי ובחוסר סבלנו העורך דין הראשי הפנה אותי לאינטרנט אחרי ששאלתי אותו יותר מ3 שאלות בטלפון, ביקשתי ממנו להבין למה אין סעיף למבוגרים הוא אמר שאין בפרויקט זה. בפעם השניה ששאלתי אותו הוא אומר שמוכן לברר מה המציע היזם, עד עכשיו חצי שנה אחרי לא חזר אלי עם תשובה.. הוא מתנהג כאילו אין לו זמן או סבלנות אלי, זה מאוד מצער אותי, הילדים שלי לא רוצים להתערב בכלל אמרו לי לא לחתום.
    אני לא כל כך יודע מה לעשות.

    • זכויות קשישים בתמ"א ובפינוי בינוי
      עו"ד הדר פינק טבת | 12/01/2022 19:38

      אורי, שלום רב

      יש הבדלים בין תמ"א לבין פינוי-בינוי לעניין הזכויות המגיעות לקשישים, ולהגדרת "קשיש".

      בחוק פינוי-בינוי קשיש מוגדר מעל גיל 70, בתמ"א מעל גיל 80. המועד הקובע הוא יום חתימת ההסכם הראשון (ולא יום פנוי הדירה!)

      מטבע הדברים, מאחר שפרוייקט פינוי-בינוי הוא רחב הרבה יותר מפרוייקט תמ"א, האפשרויות לקשישים נרחבות יותר. (יש גם השלכה מעניין המיסוי, אך לא אכנס אליה כאן).

      בכל מקרה, לקשיש לפי חוק פינוי בינוי מותר "לפצל" את הזכויות לשתי דירות או לקבל יתרה בכסף, או למכור את דירתו בפטור ממס ככל שהוא עובר להתגורר בדיור מוגן.

      הטבות אלו אינן ניתנות במסגרת התמ"א.

      לעניין ההתנהלות המצערת שתיארת עם עורך הדין מטעם בעלי הזכויות, הרי שיש אולי מקום לשקול להחליף את הייצוג, ככל שאינכם מרוצים ממנו, ובפרט שאינכם מקבלים מענה ענייני. תפקידו של עורך הדין (לתפיסתי) הוא אינו רק משפטי, אלא גם ללוות את בעלי הזכויות בתהליך המורכב והלא-קצר של התחדשות עירונית.

      אני מניחה שזו תחושה משותפת למספר בעלי זכויות ולא רק לך. הייתי מציעה לשקול ייעוץ פרטני, אולי במסגרת התאגדות של מספר בעלי זכויות, כך שהעלויות, לפחות בשלב ראשון, יתחלקו בין מספר בעלי זכויות, ולאחר מכן לשקול החלפה, במידת הצורך, של מייצג שידאג לאינטרסים של כולם.

      בהצלחה רבה

      בברכה,

      הדר פינק טבת, עו"ד
      מנהלת פורום תמ"א 38
      מורד הזמיר 7, חיפה

      טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com

      • תודה רבה עורכת הדין
        אורי ראובן | 12/01/2022 23:59

        אבל לא ענית לי על התשובה, איך להתנהל מול היזם אם אני מעוניין בשני דירות או דירה אחת גדולה