התכנות כלכלית בתמא

  • היתכנות כלכלית בתמ"א חיזוק
    חליז | 09/01/2022 11:58

    שלום רב,

    אודה על תשובה למס' שאלות בנוגע לתמ"א חיזוק המבנה ותמ"א הריסה ובינוי:

    1.עד מתי ניתן להגיש בקשה להיתר ביצוע פרוייקט תמ"א 38/1- חיזוק המבנה, ועד מתי לתמ"א 38/2-הריסה ובינוי. שמעתי שניתנה ארכה מעבר לסוף אוקטובר 22, האם נכון?

    2. בנוגע לתמ"א חיזוק המבנה 38/1, מה נחשבת סיבה מוצדקת להתנגד לפרוייקט? אנחנו 12 דיירים בבניין בן 3 קומות עם מעלית וחנייה. במידה ותעשה תמ"א חיזוק לא נקבל לא ממ"ד, לא מרפסת ולא מחסן בגלל מגבלות זכויות בנייה. למעשה לא נקבל שום תמורה מלבד חיזוק המבנה ושיפוץ החזית. לעומת זאת, 2 הדיירים המחזיקים כל אחד ב 2 דירות גג יצאו היחידים הנשכרים כי ירוויחו את הבנייה על הגג. בהקשר לזה אבקש לחדד את המונח "היתכנות כלכלית". למי הכוונה? לכל הדיירים? לרוב הדיירים? כי רוב הדיירים לא יקבלו תמורה הולמת, אז האם זו נחשבת סיבה מוצדקת לסרב לפרוייקט מבלי להחשב כסרבנות,  ומה נחשבת סיבה מוצדקת מהותית להתנגדות לתמ"א חיזוק?

    3.לגבי תמ"א 38/2- הריסה ובינוי. במידה והדיירים נדרשים, כל אחד, להוסיף כמה מאות אלפי שקלים עבור ביצוע הפרוייקט האם זו סיבה מוצדקת לסירוב? ואם לא, מה נחשבת סיבה מוצדקת מהותית לסירוב לפרוייקט תמ"א הריסה ובינוי.

    תודה רבה

    • התכנות כלכלית בתמא
      עו"ד אילן הלוי | 23/01/2022 10:24

      שלום רב

      לא ברור מהשאלה על איזה עיר מדובר והתשובה עשויה להשתנות לגבי חלק מהשאלות

      בנתיים תוקפה של תמ"א 38 הוא עד תחילת חודש אוקטובר 2022. כנראה שיאריכו אבל לא ברור באיזה תנאים והאם גם הפטורים שהיו עד כה- לגבי מס השבח, מע"מ והיטלי ההשבחה- ימשיכו לחול.

      רצוי להגיע לתחילת אוקטובר עם בקשה להיתר שנקלטה במערכת ועם אישור וועדה.

      סיבת התנגדות מקובלת היא קיפוח אותם דיירים שלא חתמו. אם הסיבה להבדלים בתמורות היא תכנונית ובלתי נמנעת - יתכן והמפקחת תחשוב על איזונים מסויימים אבל בעיקרון אני לא רואה שתעצור בגלל זה את הפרויקט. חיזוק הבנין וכו' היא תמורה, אולי לא מספיקה לדעתכם, אבל עדין תמורה. שוב- אם יש פער לא מוסבר בתמורות אז הפתרון הוא יצירת איזונים אחרים, אולי אפילו בכסף, ולא עצירת הפרויקט שטוב וחשוב לכולם.

      אני לא חושב שהמפקחת יכולה לאץ אדם להוסיף מאות אלפים מכיסו ולחייב אותו בתמ"א 38/2 הריסה ובניה. אבל אין למשל שום הוראה בחוק המחייבת בתשלום שכר דירה במהלך הפרויקט והיא בהחלט כן רשאית להכשיר פרויקט כזה ללא תשלום שכר דירה.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com