כיצד להגביל בצוואה זכות מגורים לבן זוג?

  • האפשרות למנוע מגורים בדירה מבן/בת זוג עתידי/ת
    אריאל | 02/01/2022 23:16

    זוג נשוי עורך צוואה הדדית  בה כל אחד מוריש את כל  חלקו ברכוש המשותף הכולל דירה  לבן/בת הזוג.  כל אחד מבני הזוג מתכוון לכתוב  בצוואה  כי בן/בת  הזוג הנותר/ת בחיים לא יאפשר מגורים בדירה לבן/ בת זוג עתידיים  אם תהיה/ יהיה  לו/ לה בעתיד, בכדי  לאפשר לילדיהם  לרשת את הדירה ללא תביעה לזכויות  מצד מאן דהוא.

    שאלןת :

    1. האם סעיף כזה יהיה תקף לאור העובדה שבן/ בת הזוג הנותר/נותרת בחיים ממילא בעלים של           החלק שלו/ה  בדירה עוד טרם ירש/ה את החלק האחר ?

    2. אם כן, מי וכיצד יוכל  לבקר ולוודא שבן/ בת הזוג הנותר/ ת בחיים שהוא/היא  בעלים על מחצית         הדירה  ויורש/ ת את חציה האחרת, לא יאפשר/ תאפשר  לבת/ בן   זוג עתידית/ עתידי, אם             תהיה/ יהיה  כזאת/ כזה, להתגורר בדירה ?

    תודה  מראש לתשובות.

    • כיצד להגביל בצוואה זכות מגורים לבן זוג?
      עו"ד רוית טוב-לי | 05/01/2022 12:30

      אריאל, שלום,

      לשאלתך הראשונה, סעיף כזה יהיה תקף. הוא נובע מזכותו של המוריש להטיל חיובים על היורשים. אתה צודק שבחצי שלה בדירה בת הזוג יכולה לעשות מה שהיא רוצה, אבל ההורשה של החצי השני בדירה לבת הזוג, כפופה לאיסור להכניס לדירה בן זוג חדש. אם האישה תרצה להכניס בכל זאת בן זוג חדש היא תוכל, אבל אז היא לא יורשת את מחצית הדירה, ולכן היא תהיה חייבת מחצית מדמי שימוש ראויים בדירה ליורשי הנפטר (בן הזוג שמת ראשון), על פי חלקם היחסי.

      לשאלתך השניה, מי שיוכל להבטיח שהוראת המוריש מקויימת הם ילדי הנפטר, שהם בעלי עניין  בעיזבון כיורשים אחרי אמם. אם יוודע להם שחרף הוראות הצוואה בת הזוג כן הכניסה בן זוג להתגורר בדירה, הם יוכלו לפנות לבית המשפט בבקשה לנקיטה באמצעים לשמירת עיזבון.

      האלטרנטיבה היא למנות בצוואה אדם חיצוני שיפקח על כך ויערוך ביקורות עיתיות, אבל זה לא מקובל, מטעמים של עלויות ושל פרטיות. אני חושבת שעדיף לקבוע בצוואה סנקציות שיחולו על המוריש במקרה של הפרת ההוראה, כמו למשל, חיוב בדמי שימוש ראויים.

      בהצלחה, רוית

      בברכה,

      רוית טוב-לי, עו"ד
      מנהלת פורום צוואות וירושות

      דניאל פריש 3, תל אביב
      טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il

      • תודה רבה לתשובה.  לת
        אריאל | 08/01/2022 10:41