שינוי היקף משרה ושעות נוספות

  • שינוי היקף משרה
    אני | 12/09/2021 17:03

    אני עובד כנהג חלוקת סחורה בחברה פרטית. (סיום החלוקה=סיום יום העבודה שלי)
    במשך מספר שנים עבדתי ב 75% משרה - 6.5 שעות, 5 ימים בשבוע, לפי שכר קבוע (היו ימים שסיימתי יותר מוקדם והיו ימים שסיימתי יותר מאוחר - ללא שינוי בשכר)
    לאחרונה היקף המשרה עלה ל100% (5 ימים בשבוע) ועלה נושא השעות הנוספות.
    למיטב הבנתי, את השעות הנוספות מחשבים לפי יום ולא לפי חודש (8:36 ש׳ כפול 4 ימים ויום נוסף קבוע לבחירת המעסיק 7:36 ש׳ בלי הפסקות)
    במידה ויש לי שעות נוספות, אך לא הגעתי ל182 שעות חודשיות, (כי גם עכשיו יש ימים שסיימתי מוקדם, כמו שהיה מתחילת עבודתי ב75%) האם המעסיק רשאי לנכות משכרי את השעות החסרות/לדרוש ממני להשלים את השעות בתפקיד אחר?
    או שמכיוון שאופי העבודה הוא כשסיימתי את החלוקה הייתי הולך הביתה, אז הוא צריך לשלם רק לפי השעות הנוספות?
    תודה.

    • שינוי היקף משרה ושעות נוספות
      עו"ד נטלי אבני | 14/09/2021 11:27

      כעקרון על פי חוק עובד שמועסק 5 ימים בשבוע יהיה זכאי במשך 4 ימים בשבוע לגמול שעות נוספות על כל שעה שמעבר ל-8 שעות ו-36 דקות בכל יום (8.6 שעות), נטו ללא הפסקה, ובמשך יום אחד בשבוע (היום המקוצר) על כל שעה שמעבר ל-7 שעות ו-36 דקות בכל יום (7.6 שעות), וכן עבור כל שעה מעבר ל-42 שעות עבודה רגילות שבועיות.

      גובה גמול שעות נוספות עבור עבודה ביום חול הוא:

      תשלום של 125% משכר שעת עבודה רגילה (כלומר תוספת של 25% על ערך שעת העבודה רגילה) עבור השעתיים הנוספות הראשונות ביום עבודה.

      תשלום של 150% (כלומר תוספת של 50% על ערך שעת עבודה רגילה) מהשעה השלישית ואילך.

      חישוב מספר השעות הנוספות נעשה קודם כל על בסיס יומי ולאחר מכן על בסיס שבועי (ההתייחסות היא לשבוע עבודה מיום ראשון עד יום שבת כולל, גם אם באמצע השבוע התחלף החודש).

      משמעות הדבר היא שקודם בודקים את מספר השעות שעבד העובד בכל יום, ורק לאחר מכן את מספר השעות שעבד במשך כל השבוע.

      אם יתברר שבחישוב היומי עבד העובד מעל לשעות שנקבעו ליום עבודה, הוא יהיה זכאי לגמול עבור השעות הנוספות באותו יום, גם אם בחישוב השבועי הוא עבד רק 42 שעות רגילות.

      כיוון שבעניינך הנוהג היה כזה שהשתלמת שכר מלא גם כשלא הגעת להיקף המשרה שנקבעה לך אזי שאם המעסיק רוצה לשנות זאת הוא צריך את הסכמתך. אם אתה לא מוכן לשינוי באופן החישוב עליך להגיד לו שאינך מוכן ואתה מבקש לקבל את השכר עבור משרה מלאה גם אם לעיתים אתה יוצא קצת לפני או נשאר קצת אחרי.

      שים לב שבמקרה הנוכחי בו אתה עובד במשרה מלאה כל שעה מעבר לשעות שנקבעו על פי חוק הן בגדר שעות נוספות עליהן אתה משתלם 125% או 150% כך שיש לשים לב לכך בחישוב בתלוש השכר.

      בברכה,

      נטלי אבני, עו"ד
      מנהלת פורום דיני עבודה

      הרברט סמואל 37 חדרה
      טלפון: 052-3439599 ; מייל: nataly@avni-lawoffice.com