האם הוקנו זכויות לקטין במסגרת הסכם שחתמו הוריו

  • הערת אזהרה לקטין בתוך הסכם רכישת דירה
    ראומה | 18/10/2020 15:41

    הסכם לרכישת דירה שנכרת בשנת 1978, כשההורים ביקשו להוסיף את בנם הקטין (12) כצד להסכם, רשמו את שמו המלא יחד עימם בראש ההסכם אולם אח"כ מחקו בפס דק את שם הקטין, כנראה מאחר וקיבלו ייעוץ מעורכי דינם, כי הדבר יעכב את ההסכם מאחר וידרשו לעירוב האפוטרופוס ולביהמ"ש בשל גיל הקטין. לכן עורכי הדין הוסיפו להסכם הרכישה סעיף ייעודי ורשמו: "לבן תירשם הערת אזהרה בלשכת המקרקעין". לצד סעיף זה חתמו ההורים וגם המוכרים באותה העת.

    גם בנסחים ההיסטורים של הדירה בלשכת המקרקעין, רשומה הערת אזהרה לטובת ההורים ויחד עם ההערה הזו רשום:רצ"ב הסכם מכר הדירה - אותו הסכם עם הסעיף הייעודי לרישום הערת אזהרה לטובת הקטין.

    ההורים כבר לא בחיים היום.

    האם יכול ואיך יכול אותו קטין שהיום כמובן בגיר, לתבוע בעלות על הדירה מתוקף זכותו זו בהסכם הרכישה משנת 1978? אם אני מבין נכון, נכס הדירה אינו נחשב לחלק מעזבון ההורים ויש לו זכות לבעלות עליה?

    אודה לתשובתך. יום נעים

    • האם הוקנו זכויות לקטין במסגרת הסכם שחתמו הוריו
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 18/10/2020 16:50

      שלום ראומה,

      בשאלה קיימות הנחות רבות ועובדות מעטות.

      מהשאלה עולה כי שם הקטין נרשם כרוכש אך נמחק והוא לא רכש את הדירה בפועל. עוד עולה כי מלכתחילה לא היה אמור לרכוש את הדירה כולה אלא רק חלק ממנה.

      לא ברור אם נרשמה הערת אזהרה על שם הקטין על זכויות ההורים ומה תוכן אותה הערה.

      לא ברור מה הזכות שהוקנתה, אם בכלל, לקטין במסגרת החוזה ויש לבדוק את לשון החוזה.

      רק אם ניתן יהיה להוכיח התחיבות תקפה להעביר את הזכויות בדירה לקטין (או לאחר) היא לא תחשב חלק מהעזבון.

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      בית אמריקה, שדרות שאול המלך 35, תל אביב
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com

      • מענה
        ראומה | 18/10/2020 16:59

        תודה. מה שקיים הוא הסכם רכישה /מכר שנעשה ב1978.

        אחד הסעיפים בתוך ההסכם עליו חתומים ההורים והמוכרים - הוא ממש כלשון הזו:

        "לבן תירשם הערת אזהרה בלשכת המקרקעין".

        זה כל מה שכתוב ביחס לבן הקטין.

        בבדיקה של הנסחים ההיסטוריים בלשכת המקרקעין, יש הערת אזהרה ביחס לשני ההורים ומתחת לשמות שלהם רשום: רצ"ב הסכם מכר הדירה. וכך גם הסכם מכר הדירה עם הסעיף הנ"ל הוא צורף ונותר על כנו בלשכת המקרקעין.

        אציין גם כי קיים מפרט של הדירה, שמולא לפני הסכם המכר ושם שוב מצוין שם הקטין יחד עם הוריו. (לא מחוק). גם בהסכם המכר- רואים בבירור את שם הקטין, שיודע לו סעיף בהסכם.

        יש לציין כי כך זה נשאר ללא שינוי במשך השנים.

        והבן גילה זאת רק בערב פסח האחרון.

        נשמח לדעת מה הכוונה ב"התחייבות תקפה" שאינה משתמעת מהמתואר לעיל.

        הרבה תודה

        • התחייבות תקפה
          לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 18/10/2020 17:07

          האמור לעיל יכול להתאים גם למצב בו ההורים החליטו שלא לרכוש את הדירה או חלק ממנה על שם הקטין, אלא רק על שמם.

          יש לבחון את כלל הנסיבות והעובדות. למשל -

          מדוע באמת לא נרכשה הדירה ע"י הקטין מלכתחילה?

          האם נערכה התחייבות בכתב של ההורים להעביר חלק מהדירה או את כולה לקטין? האם נעשתה פניה לקבלת אישור בית המשפט להעברה?

          האם העסקה דווחה לרשות כלשהי? האם ניתן יפוי כח לטובת הקטין?

          מדוע לא עשו ההורים דבר, לא רשמו הערת אזהרה לטובת הקטין ואף לא הודיעו לבן שבגר בינתיים על כוונתם?

          בברכה,

          לילך עתני, עו"ד
          מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

          בית אמריקה, שדרות שאול המלך 35, תל אביב
          טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com

          • בהמשך להסברייך
            ראומה | 20/10/2020 15:57

            תודה על הסברייך.

            יש עיגון בהסכם הרכישה של הנכס בסעיף ייעודי ביחס לבן עם חתימות ההורים (הקונים) וחתימות המוכרים.

            יש הצהרת נאמן של ההורים כי הם הנאמנים עבור הבן בזכותו לנכס.

            ההתחייבות הזו דווחה לרשות המקרקעין/מס שבח יום לאחר חתימת הסכם רכישת הנכס.

            האם זה מחזק את זכותו של הבן לדברייך?

            • נאמנות
              לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 21/10/2020 15:43

              שלום ראומה,

              קיומה של הצהרת נאמנות בהחלט מחזק בעיני את זכותו של הבן.

              בברכה,

              לילך עתני, עו"ד
              מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

              בית אמריקה, שדרות שאול המלך 35, תל אביב
              טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com