ביטול חד צדדי של חוזה שכירות

  • ביטול חד צדדי של חוזה שכירות
    אזרחית ותיקה | 29/07/2020 21:14

    שלום לצוות עוה"ד,

    קיבלתי הודעה מבעלת דירה מחולקת שבה שכרתי יחידת דיור, ונאמר בה שהיא מבקשת להזכיר לי את תאריך סיום השכירות, וש"מטעמים אישיים" היא מבקשת להפעיל את  סעיף XYZ שרשום בחוזה השכירות, (נוסח אותו סעיף 'המשכירה רשאית לבקש מהשוכר לפנות את המושכר מכל סיבה שהיא, תוך מתן התראה מוקדמת של 45 יום טרם מועד הפינוי. דרשה המשכירה את פינוי המושכר, יפנהו השוכר במועד המבוקש, ויראו במועד זה את תום תקופת השכירות כמשמעו בהסכם זה" - סוף ציטוט)

    לשאלתי האם יש סיבה מסוימת נעניתי שוב ב"מטעמים אישיים"........

    והנה בשיטוט באתר 'כל זכות'  אני קוראת את זכויות השוכר, בין הייתר: " בחוזי שכירות לתקופה של מעל 3 חודשים העונים על התנאים המפורטים בהמשך קיימים תנאים נוספים לביטול חד-צדדי (שלא כתוצאה מהפרה של החוזה):

    כדי שמשכיר יוכל לבטל את החוזה שלא עקב הפרה של השוכר, החוזה צריך לכלול גם זכות מקבילה של השוכר לבטל את החוזה באופן חד צדדי.

    לעומת זאת, כדי ששוכר יוכל לבטל את החוזה מבלי שהיתה הפרה של המשכיר, לא נדרש שהחוזה יאפשר זכות דומה למשכיר.

    הצד המבטל את החוזה באופן חד-צדדי חייב לתת התראה מראש:

    אם המשכיר מעוניין לבטל את החוזה - עליו לתת התראה של 90 ימים מראש לפחות. (לא ניתן לקבוע תקופה הודעה קצרה יותר)

    אם השוכר מעוניין לבטל את החוזה - עליו לתת התראה של 60 ימים מראש לפחות. (או תוך תקופה קצרה יותר אם תקופה כזו נקבעה במפורש תוך חוזה השכירות)

    בחוזים הללו המשכיר והשוכר לא יכולים להסכים מראש על הענקת זכות ביטול חד צדדית למשכיר בלי להעניק זכות מקבילה לשוכר, והם אינם יכולים להסכים מראש על תקופות התראה אחרות מאלה שצוינו, אלא אם התנאים האחרים הם לטובת השוכר או שקיימים קשרי משפחה בין השוכר והמשכיר (בן זוג, אח, אחות, הורה, הורי הורה, צאצא, או צאצא של בן הזוג, ובן זוג של כל אחד מאלה).

    מכיוון שלא הפרתי שום חוזה, האם זה נכון שסעיף זה בחוזה איננו חוקי ? האם נדרש מבעלת הדירה להודיעה לי 90 יום מראש ולא 45 יום כפי שנכתב בחוזה ?

    אודה מאוד למענה מהיר (אני בשלב לחוץ מאוד של חיפוש אלטרנטיבה ועם כל המורכבות עקב המצב הנוכחי עם מגיפת הקורונה)

    • ביטול חד צדדי של חוזה שכירות
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 02/08/2020 11:51

      שלום רב,

      לפי חוק השכירות תניה המאפשרת למשכיר לבטל את החוזה שלא כתוצאה מהפרה של השוכר בטלה אלא אם כן קיימת גם לשוכר זכות ביטול כזו.

      על המשכיר להודיע לשוכר 90 יום מראש על רצונו לבטל את החוזה על פי תניה זו.

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      בית אמריקה, שדרות שאול המלך 35, תל אביב
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com

      • ביטול חד צדדי של חוזה שכירות
        אזרחית ותיקה | 02/08/2020 14:32

        בחוזה צוין שהשוכר (כלומר אני) יכולה לסיים את ההסכם מוקדם מהתאריך המוסכם,במידה ומסרתי

        לה התראה מראש של חודשיים ובתנאי (!) שאמצא שוכר חלופי שיהא לשביעות רצונה...

        שאלתי - האם המשכירה רשאית להציב בפניי את שתי ההתניות הללו ביחד ? ?

        תודה מראש