עסקת התיווך בוטלה. המתווך מחזיר כסף?

  • דמי תווך בעיסקה שהתבטלה
    חיים | 19/05/2020 19:59

    שלום.

    רכשתי עסק דרך מתווך. תוך כדי רכישת העסק, ולאחר התשלום בגין העיסקה, התברר שנעשתה הונאה במכירה והמוכר הסתיר נתונים ושיקר בכמה דברים קריטיים, ובין היתר עשה פעולה בסוף המכר שגרמה לעסק להיות לא רלוונטי.

    ניסינו להפעיל לאחמ"כ את העסק, אך לאחר כחודש לא הצלחמו והעסק נסגר (כמובן שאת המוכר נצטרך לתבוע).

    שאלתי- האם המתווך מחוייב ע"פ חוק להחזיר לי את דמי התיווך, שכן העיסקה היתה עם נתונים שיקריים והעסק לא רלוונטי, או שהמתווך יכול להיות מוגן ע"פ חוק/ או ע"פ חוזה מסויים, ואין לו אחריות על העיסקה?

    המתווך טוען שמבחינתו ברגע שהעיסקה נחתמה- אין לו כל אחריות, ועל הקונה האחריות לבדוק את פרטי העיסקה. (אציין- שחלק מהנתונים עברו דרך המתווך שהודיע שאינו בדק אותם ועלי לבודקם)

    עוד אציין- שגם שלחנו ע"י עו"ד מכתב לקונה על ביטול העיסקה בגין הפרות יסודיות בחוזה. (הקונה לא הגיב ונצטרך לתבוע), אך המתווך עומד ע"כ, שאם נחתמה עיסקה, השכר טירחה לא אמור לחזור.

    באם יידרש- אוכל לצרף את החוזה מול המתווך.

    תודה רבה

    • עסקת התיווך בוטלה. המתווך מחזיר כסף?
      עו"ד צבי מונדשיין | 20/05/2020 13:04

      חיים שלום

      כדי שמתווך יהיה זכאי לדמי תיווך ישנם מספר התניות בחוק: רישיון בתוקף, גורם שבזכותו נקשרה העסקה והסכם בכתב.

      בהנחה שהמתווך עמד בתנאים, הוא זכאי לדמי תיווך גם אם העסקה התפוצצה לאחר מכן, אלא אם כן הוא נהג ברשלנות או הסתיר מידע ואז הדרך פתוחה בפניכם לתבוע גם את המתווך.

      אם תרצה לצרף את ההסכם, בבקשה.

      בברכת הצלחה

      בברכה,

      צבי מונדשיין, עו"ד
      מנהל פורום דיני חוזים ועורכי דין
      הרב ישעיהו משורר 20, פתח תקווה

      טלפון: 050-7767113, מייל: Zvimondlaw1@gmail.com

      • הסכם מצורף
        חיים | 20/05/2020 13:36

        שלום.

        ראשית תודה.

        אני מצרף את ההסכם כפי שנחתם (עם הסרת פרטים אישיים וסכום התווך).

        אציין, שהמתווך הדגיש לי גם בע"פ, וגם כפי שמופיע בהסכם שהוא אינו מתווך, אלא עוסק באיתור פעילות עיסקית.

        בעקבות תשובתך, מתעוררת השאלה- האם בכלל אינו יכול לגבות ממני דמי תווך/ יעוץ, או שזכותו ע"פ חוק- כפי שמופיע בחוזה- לגבות שכר טירחה עבור יעוץ/ איתור פעילות עיסקית וכו', אם התנה זאת מראש, ועל זה אין לי מה לתבוע?

        כיון שבפועל הוא הביא לי את העיסקה, הכיר לי את הקונה ותיווך לי, ובעקבות כך רכשתי את העסק, וגם השכ"ט שלו היתה מותנית בחתימת רכישת העסק, רק שהדגיש (ועכשיו אני מבין למה) שאינו מתווך (ולדעתי אף אין לו רשיון תיווך), אלא מייעץ/ מאתר פעילות עיסקית.

        תודה מראש

        • "יועץ נדל"ן" זכאי לדמי תיווך?
          עו"ד צבי מונדשיין | 20/05/2020 14:03

          חיים שלום

          אינני רואה את המסמך.

          בברכה,

          צבי מונדשיין, עו"ד
          מנהל פורום דיני חוזים ועורכי דין
          הרב ישעיהו משורר 20, פתח תקווה

          טלפון: 050-7767113, מייל: Zvimondlaw1@gmail.com

          • הסכם מצורף
            חיים | 20/05/2020 14:07

            שלום. ראשית תודה. אני מצרף את ההסכם כפי שנחתם (עם הסרת פרטים אישיים וסכום התווך). אציין, שהמתווך הדגיש לי גם בע"פ, וגם כפי שמופיע בהסכם שהוא אינו מתווך, אלא עוסק באיתור פעילות עיסקית. בעקבות תשובתך, מתעוררת השאלה- האם בכלל אינו יכול לגבות ממני דמי תווך/ יעוץ, או שזכותו ע"פ חוק- כפי שמופיע בחוזה- לגבות שכר טירחה עבור יעוץ/ איתור פעילות עיסקית וכו, אם התנה זאת מראש, ועל זה אין לי מה לתבוע? כיון שבפועל הוא הביא לי את העיסקה, הכיר לי את הקונה ותיווך לי, ובעקבות כך רכשתי את העסק, וגם השכ"ט שלו היתה מותנית בחתימת רכישת העסק, רק שהדגיש (ועכשיו אני מבין למה) שאינו מתווך (ולדעתי אף אין לו רשיון תיווך), אלא מייעץ/ מאתר פעילות עיסקית. תודה מראש

          • יועץ נדל"ן זכאי לדמי תיווך?
            עו"ד צבי מונדשיין | 21/05/2020 09:42

            חיים שלום,

            המייל שלי מפורסם למטה.

            בברכה

            בברכה,

            צבי מונדשיין, עו"ד
            מנהל פורום דיני חוזים ועורכי דין
            הרב ישעיהו משורר 20, פתח תקווה

            טלפון: 050-7767113, מייל: Zvimondlaw1@gmail.com