הערכת ואיזון במקרי אי-שיוויון בשווי דירות בתמ"א 38

  • איזון בין שכנים
    עופר | 19/05/2020 16:45

    הדירה שלי נמצאת בקומה הראשונה בבניין ללא מעלית ומטבע הדברים הקומה הראשונה היא בעלת הערך היקר ביותר(בערך 1.6 מיליון)
    לעומת זאת,שווין של הדירות בקומה הרביעית(אחרונה) הוא הסביבות 1.3 מיליון..

    לאחר ביצוע התמא ובתוספת מעלית לבניין, הדירות שבקומה הרביעית יהיו יקרות יותר מאשר אלה שבקומה הראשונה והשאלה שלי היא איך הקבלן אמור לאזן/או לפצות את הקומות הראשונות??

    • הערכת ואיזון במקרי אי-שיוויון בשווי דירות בתמ"א 38
      עו"ד יוחנן דוניץ | 20/05/2020 12:06

      עופר שלום רב,

      אין ספק שסוגיית שווי הדירות (במיוחד כשיש פערים גדולים בשוויין) בפרוייקט תמ"א 38 היא סוגייה סבוכה, אשר עלולה לגרור את הדיירים, היזם ואת כל הפרוייקט למעין "סחרור".

      לרוב, כאשר מקרה שכזה עולה (וחשוב כי יעלה בהקדם האפשרי!), יש להיעזר בשמאי מקרקעין (ולמרות העלויות, עדיף שיהיה מטעם הדיירים, אבל אם אין אפשרות כזו אז לפחות שיהיה מטעמך אישית) אשר טרם החתימה על החוזה יגדיר את שווי כל דירה ולפי מדרג השווי ייקבע מיקום הדירות החדשות בבניין.

      לשם כך, דרוש גם כי הסוגייה תקבל מענה עוד במהלך המו"מ על חוזה התמ"א מול היזם, כך שיוצג מנגנון לאיזון שווי קודם המחייב את כל הצדדים (בדרך כלל באמצעות חלוקת דירות יותר "אטרקטיביות" לבעלי נכסים אשר שויים גבוה משל שאר הדיירים).

      לסיכום, יש להזמין חוות דעת של שמאי מקרקעין ובהקדם על מנת להגיע למנגנון פיצוי הולם טרם החתימה על הסכם התמ"א מול היזם.

      מקווה שהצלחתי לסייע.

      בברכה,

      יוחנן דוניץ, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      התדהר 16, רעננה
      טלפון:09-7995599  ; מייל: Yohanan@ddlaw.net