הרחבת דירה על שטח משותף לכל דיירי הבניין

  • הרחבת דירה בשטח משותף
    דוד | 18/06/2017 17:32

    יש לי דירה בירושלים בבניין משותף בקומת קרקע. בצמוד לדירה שלי מעבר לקיר יש חצר מקורה ומעליה עוד 3 קומות.
    שטח החצר הוא כ 25 מ"ר וכאמור החצר צמודה לדירה שלי בלבד אבל השטח הזה הוא רכוש משותף ושייך לכל השכנים.

    אני מעוניין להרחיב את הדירה שלי בחלק או בכל השטח הנ"ל ולבנות שם כולל בניית ממ"ד עבור הדירה שלי (אין מקלט ואין ממד בבניין).
    האם אני יכול להגיש תוכניות לעירייה בעזרת אדריכל או שאני צריך קודם את הסכמת השכנים לבניה בשטח המשותף ? ואיזה אחוז צריך להסכים ? האם צריך הסכמה בכתב או בעל פה? מהם הסיכויים לקבלת היתר בניה במקרה זה?

    יש לציין כי השטח בו אני רוצה להרחיב את הדירה שלי מקורה כאמור יש מעליו עוד 3 קומות ואין שום חריגה מקווי בניין ויש זכויות בניה נוספות בבניין מתוקף תוכנית מתאר חדשה.

    בתודה
     דוד

    • הרחבת דירה על שטח משותף לכל דיירי הבניין
      עו"ד עינב יונסוף וייס | 27/06/2017 12:54

      דוד שלום,

      סעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין התשכ"ט-1969 הוא הרלוונטי בעניין זה, המאפשר הרחבת דירת המגורים על חשבון השטח המשותף השייך לדיירים בבניין המשותף.
      רקע- ביום 11.4.1995 תוקן חוק המקרקעין על ידי הוספת סעיף 71 ב (א). סעיף זה מאפשר לבעל דירה לבנות תוספת לדירתו ולהגדילה על ידי בניה על השטח המשותף בבניין, אך ורק אם ההרחבה היא סמוכה לדירה בשטח ולא בקומה נפרדת (סע' 71(ב)). דע כי גם לפני התיקון הנ"ל לחוק המקרקעין, ניתן היה להרחיב דירה על חשבון השטח המשותף השייך לכל הדיירים בבניין, אולם אז היו צריכים את הסכמת כל בעלי הדירות בבניין, על כן אם היה מתנגד אפילו דייר אחד בלבד, לא ניתן היה לבצע את ההרחבה הרצויה.
      כיום, לאחר התיקון לחוק, צורך הרחבת דירה על חשבון הרכוש המשותף, נדרשת הסכמת בעלים של שלושה רבעים (3/4) מהדירות וששני שליש (2/3) מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם. כך למעשה בוטלה זכות ה"ווטו" של הדייר היחיד הסרבן.
      ההסכמות צריכות להיות בכתב.

      בהצלחה רבה!

      בברכה,

      עינב יונסוף וייס, עו"ד
      מנהלת פורום עורכי דין

      יחזקאל שטרייכמן 2, תל אביב
      נייד: 054-4250168; מייל: ejweiss.law@gmail.com