זכויות אישה חולה סיעודית בפרויקט תמ"א 38

  • תמ"א 38 - זכויות אישה חולה סיעודית בביצוע הפרויקט
    רמי | 06/02/2014 09:28

    בבנין בו מתגוררת אמי, מעוניינים לקדם פרויקט תמ"א 38. בבניין 9 דיירים מתוכם 5 דירות בשכירות. אמי בת 83 חולת אלצהייימר מתקדם מנותקת מהמציאות, סיעודית בכיסא גלגלים ומטופלת ע"י פיליפינית צמודה.
    במדיה ויבצעו תמ"א 38, אמי לא תוכל להתגורר באתר בנייה. לא נוכל להוציאה מהבית וכמו כן לא תוכל לפתוח חלון ולשבת במרפסת עקב הפיגומים שיוצבו על הבניין.
    אמי מתקיימת מהשלמת הכנסה בלבד.
     אנו 3 ילדיה בראשית הליכי מינוי אפוטרופוס על גופה ורכושה אך טרם הושלם ההליך.
    שאלותיי:
    1. האם אנו בתור ילדיה אך עדיין לא האפוטרופוסים יכולים להתנגד בשמה לפרוייקט והאם הדיירים יכולים לתבוע אותנו על ההתנגדות?
    2. האם אנו רשאים לדרוש מהקבלן דירה חלופית  עבור אמי?
    3. במידה והקבלן יסכים לשכור עבורה דירה, האם אנו מחוייבים להעמיד לשימוש הקבלן את דירתה של אמי בתמורה?

    • זכויות אישה חולה סיעודית בפרויקט תמ"א 38
      עו"ד גילי לוי | 06/02/2014 11:53

      רמי שלום רב,

      לגבי שאלתך הראשונה - אין אפשרות חוקית להחתים את אמך על שום הסכם, לרבות הסכם תמ"א 38, כל עוד מצבה הנפשי אינו מאפשר לה להבין על מה היא חותמת ולחשוב בצלילות הדעת. כך שעד שלא תתמנו לאפוטרופוסים על האם, אין כל אפשרות להחתים אותה אלא רק אתכם לכשתתמנו.
      לגבי דירה חלופית - אפשר להעלות דרישה כזו מול היזם, בנסיבות העניין היא אף דרישה מוצדקת ודי מקובלת בשוק. אולם, גם מקובל לאפשר ליזם להקטין את הנזק ע"י מתן השכרת הדירה לצד ג' בתקופת השיפוץ.
      הכל נתון למו"מ עם היזם.

      בברכה,

      גילי לוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38
      יפת, לוי ושות'- משרד עורכי דין ונוטריון

      • שאלה נוספת
        רמי | 06/02/2014 13:22

        תודה רבה על תשובתך המהירה.
        מאחר   ואמי אינה יכולה לחתום על ההסכם וגם אנחנו לא, האם הקבלן יכול להתחיל בהליך התמ"א 38 עם חתימת רוב הדיירים? האם הדיירים יכולים לתבוע אותה על אי חתימה על ההסכם?

        • תביעת דייר שאינו כשיר לחתום
          עו"ד גילי לוי | 06/02/2014 14:44

          רמי שלום,

          אכן, ככל שיש את הרוב הדרוש מבחינת החוק (66% לתוספת בנייה וחיזוק ו-80% לתמ"א במסגרת הריסה ובנייה) ניתן להתקדם ובמועד הרלוונטי להגיש תביעה מתאימה בפני המפקח שיכול לאשר הפרויקט חרף אי החתימה ובתנאים שיקבע.

          בברכה,

          גילי לוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38
          יפת, לוי ושות' - משרד עורכי דין ונוטריון

          • שאלת נוספת
            רמי | 13/02/2014 11:30

            בוקר טוב,

            שכחתי לציין שבנוסף לכך שאימי חולת אלצהיימר היא גם חולת לב בתפקוד של 30% ועל כיסא גלגלים. האם עובדה זו יכולה להשפיע על זכותנו החוקית לקבל דיור חלופי עבורה מאחר והיא סובלת מקשיי נשימה ולא תוכל לתפקד עם האבק והתנאים שיהיו בדירתה הנוכחית.
            יש לציין, משיחה שקיימנו עם הקבלן עושה רושם שהוא לא יענה לבקשתנו לדיור חלופי עבורה.

            • זכות לדיור חלופי לאנשים מבוגרים ו/או חולים בתמ"א 38
              עו"ד גילי לוי | 16/02/2014 10:49

              רמי שלום רב,

              בנסיבות שאתה מתאר, אני מניח שיש לכם טענות טובות מאוד נגד הפרויקט מול המפקחת על הבתים המשותפים. כל עוד אתם מוכנים לתת ליזם את האפשרות להשכיר את הדירה לצד ג' כדי להקטין את הנזק אני מניח שהמפקחת  תדון בטענתכם ותיתן לה משקל רב.

              בברכה,

              גילי לוי, עו"ד
              מנהל פורום תמ"א 38
              יפת, לוי ושות' - משרד עורכי דין ונוטריון