קישור הבעת שנאה לשם אדם במנוע חיפוש

  • האם לפרסם באינטרנט "אני שונא את XX" כך שמי שקליד את שמו
    רועי | 26/11/2013 22:04

    האם לפרסם באינטרנט "אני שונא את XX" כך שמי שקליד את שמו של XX מוצא את מה שאני אומר.

    האם מדובר בלשון הרע?

    • קישור הבעת שנאה לשם אדם במנוע חיפוש
      עופר בן אברהם | 27/11/2013 13:21

      קישור מלאכותי כזה עלול לפגוע באותו אדם, משום שהוא עשוי ליצור רושם שרבים שונאים אותו או, לפחות, ליצור תסמיך (אסוציאציה) בין שמו לבין שנאה. על כן קישור כזה הוא לשון הרע כהגדרתה בחוק, ולך כמפרסם לא תעמוד אף אחת מההגנות שבחוק, שכן באמירה: “אני שונא את...” אין עניין ציבורי (ובלעדיו ההגנה "אמת דיברתי" אינה תופסת), וברור שהיא מתפרסמת בכוונה מפורשת לפגוע, ולא בתום לב (אלא אם כן מדובר באדם, שכל אדם סביר יסכים שהוא ראוי לשנאה, כמו היטלר, בן לאדן וכדומה).
      זו דעתי.

      • האם זה לשון הרע פלילי? למרות שזה אמת דיברתי/הבעת דעה?
        שגיא | 27/11/2013 17:16

        האם זה לשון הרע פלילי? למרות שזה אמת דיברתי/הבעת דעה?

        • לכאורה, זו גם עבירה פלילית
          עופר בן אברהם | 27/11/2013 17:43

          1. פרסום לשון הרע בכוונה לפגוע (לשני אנשים או יותר מלבד הנפגע) הוא עבירה, שעונשה עד שנת מאסר, לפי סעיף 6 לחוק איסור לשון הרע, והיא נמנית עם העבירות, שהנפגע בגינן יכול להגיש (מלבד תלונה במשטרה ותביעה אזרחית) גם קובלנה פלילית (שהיא כתב אישום מיוחד, שרשאי אדם מן השורה להגיש ישירות לבית המשפט).
          2. האמת לבדה אינה מגינה מפני לשון הרע. סעיף 14 לחוק מגן על פרסום שהוא אמת ויש בו עניין ציבורי. בפרסום הנדון אין שום עניין ציבורי.
          3. החוק מגן גם על פרסום שנעשה בתום לב באחת הנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק. במקרה הנדון הפרסום נעשה בכוונה מפורשת לפגוע, ואין בו שמץ תום לב.

          • ואם זה כלפי חברה מוכרת?
            אבי | 29/11/2013 19:29

            האם הקמת אתר מחאה נגד חברה מוכרת.

            יכולה להיות לשון הרע באותו כוונה כמו בציינתה?
            ששם האתר הוא "אני שונא את CVFFDSF".

            להזכירך, בעבר היה אתר ששמו "אני שונא את הוט".

            בברכה.

            • מחאה כלפי חברה היא לשון הרע
              עופר בן אברהם | 30/11/2013 11:03

              אין פירוש הדבר שהמחאה אסורה. כפי שהוסבר והובהר שוב ושוב בפורום זה, לשון הרע שהיא אמת ויש בה עניין ציבורי, ולחלופין, לשון הרע שפורסמה בתום לב באחת הנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק איסור לשון הרע, מוגנת (קרי: פרסומה מותר).
              לעצם השאלה, יש הבדל מהותי בין האמירה: "אני שונא את...", כשהיא מבוססת על תיאור עובדתי המוכח כאמת (או לפחות שאינו מוכח כשקר, ובית המשפט משתכנע שפורסם בתום לב), לבין יצירת מצג שווא (שקר ביודעין) כאילו המון אנשים פרסמו את אותה אמירה, כשבפועל פרסם אותה אדם אחד פעמים רבות. מעשה כזה אינו מוגן בחוק, ועל כן, לדעתי, הוא עוולה (עילה לתביעה אזרחית), ומאחר שנעשה בכוונה ברורה לפגוע, גם עבירה פלילית.

              • ואם זה רק כולל "אני שונא את XXX"
                שגיא | 30/11/2013 19:00

                ואם זה רק כולל "אני שונא את XXX"
                בלי תיאור עובדתי.
                רק האימרה אני שונא את XXX.

                כהבעת דעה ועמדה על חברה.

                חברה אינה אדם פרטי לעניות דעתי, חברה משלמת כסף שיכירו אותה, היא צריכה לדעת גם לקבל ביקורת.

                • אמירה בעלמא אינה ראויה להגנה
                  עופר בן אברהם | 01/12/2013 10:48

                  פרסום האמירה: “אני שונא את...”, בלי פירוט עובדות, אין בו לא עניין ציבורי ולא תום לב, משום שהוא אינו מאפשר לקורא או למאזין לבחון ולשפוט אם יש צידוק לתחושת השנאה, או שהיא סתם גחמה של האומר.
                  לדעתי, אמירה כזו בכלל אינה הבעת דעה ואינה ביקורת, אך גם אם תאמר שכן, כבר פסק בית המשפט העליון לפני כשלושים וחמש שנים, כי המבקש להתגונן בטענה של הבעת דעה בתום לב, צריך לפרט לפחות את העובדות העיקריות שעליהן מבוססת דעתו, אלא אם כן העובדות ידועות (ראה דעת המיעוט של השופטת מרים בן-פורת בערעור אזרחי 723/74, הוצאת עיתון הארץ ואח' נגד חברת החשמל ואח', שהפכה לדעת הרוב בדיון נוסף 9/77, ו-ת"א [שלום, י-ם] 9979/05, עמאד עויידה נגד מחמד סולימאן, סעיף 53).

                  • אז למה אלו קיימים?
                    שגיא | 01/12/2013 18:12

                    אז למה זה עוד קיים?

                    • כדי למחות
                      עופר בן אברהם | 01/12/2013 20:18

                      לא אמרתי שהמחאה אסורה.
                      ובלי לנקוט עמדה לגבי התכנים בדפים שהפנית אליהם, אציין רק, שהאמירה: “אני שונא את...” מופיעה בהם בהקשר לתלונות (מוצדקות או לא, איני מביע דעה), ולא כאמירה בעלמא (ראה שוב תגובתי לעיל: “מחאה כלפי חברה היא לשון הרע").