לשון הרע מרומזת

  • לשון הרע בפיסבוק ללא שם
    ירון כהן | 24/11/2013 20:27

    פרסמתי בפיסבוק התייחסות לכתבה בעיתון. בכתבה לא היו שמות, בהתייחסות שלי לא היו שמות. בלי קשר כרגע אם כל דברי אמת או לא (נגיד שזה עניין לוויכוח) האם ניתן לתבוע אותי על "לשון הרע" בטענה ש"כולם יודעים על מי מדובר"? לא מדובר באישיות מפורסמת או משהו כזה. לא ברור מי זה "כולם".

    • לשון הרע מרומזת
      עופר בן אברהם | 24/11/2013 22:01

      סעיף 3 לחוק איסור לשון הרע קובע:
      "אין נפקא מינה אם לשון הרע הובעה במישרין ובשלמות, או אם היא והתייחסותה לאדם הטוען שנפגע בה משתמעות מן הפרסום או מנסיבות חיצוניות, או מקצתן מזה ומקצתן מזה", קרי: הנפגע רשאי לתבוע אותך אם ניתן לזהותו לפי ההקשר, ודי בפרסום לאדם אחד מלבדו כדי להקנות לו עילה לתביעה אזרחית; ולשני אנשים מלבדו (אם הפרסום נעשה בכוונה לפגוע) כדי להקנות לו גם עילה לקובלנה פלילית, בהתאם לסעיפים 2, 6 - 8 לחוק (קובלנה פלילית היא כתב אישום מיוחד שרשאי אדם מן השורה להגיש ישירות לבית המשפט בגין עבירות מסוימות; להבדיל מכתב אישום רגיל שמגישה המדינה, באמצעות המשטרה או הפרקליטות).

      • תודה רבה על התגובה - ובכל זאת....
        ירון כהן | 24/11/2013 23:11

        מה פרוש "ניתן לזהותו לפי ההקשר"? פורסמה כתבה שלא צויינו בה שמות בשום צורה. סופר שם על מקרה שהובא לדיון משפטי ותוצאותיו. בתגובתי התייחסתי לפסק הדין, וציינתי כי בכתבה לא פורטו כל מעשיו של הנתבע וכי הכתבת לא נתנה תמונה מלאה בכתבה. אני פרטתי את מעשיו ודבריו של נשוא הכתבה גם בבית המשפט וגם מחוצה לו. דברים מדויקים, שבגין חלק מהם גם נתבע.   האם הוא יכול לתבוע אותי על לשון הרע במקרה הזה? נקודה אחת משמעותית עדיין לא הבנתי למרות שקראתי בהרחבה - אם מפרסמים אמת מדוייקת על מעשיו של מישהו בפומבי - זה לשון הרע?

        • זיהוי לפי ההקשר קישור
          עופר בן אברהם | 25/11/2013 13:01

          ניתן לזהות את האדם לפי ההקשר, כשהפרסום כולל פרטים, המרמזים עליו, למשל: "זמר מפורסם בתחום הזמר הים תיכוני, שגם מנחה תוכנית טלוויזיה, נחשד בבעילה אסורה בהסכמה".
          איני מתיימר לשפוט לגבי המקרה שלך, שהרי לא קראתי את הכתבה ואיני יודע את הפרטים, אך על פני הדברים נראה לי, שאכן אפשר לזהות את הנפגע מדבריך, ועל כן יש לו לכאורה עילת תביעה נגדך. אך התביעה, אם תוגש, תידחה, אם תוכיח, שהפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי (סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע), ולחלופין, אם ישתכנע בית המשפט, שפרסמת את הדברים בתום לב באחת הנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק, למשל: כדי להגן על עניין אישי כשר שלך או של הקוראים (סעיף 15(3)) או כהבעת דעה על בעל דין (סעיף 15(5)) או כביקורת על פעולה שעשה הנפגע בפומבי (סעיף 15(6)).
          ודוק: התביעה תידחה (אם אמנם כך) לא משום שאין בפרסום לשון הרע, אלא למרות הלשון הרע שבו (ראה גם התגובה המקושרת מטה).

          גם אמת יכולה להיות לשון הרע