לשון הרע במשפחה

  • לשון הרע במשפחה: הערות לתשובתו של עו"ד אבי קיסוס
    עופר בן אברהם | 17/08/2013 18:50

    עקב בעיה טכנית באתר לא הצלחתי לשרשר את תגובתי למקומה (כשאני מנסה להגיב, בדפדפן פיירפוקס, על הודעה או תגובה ארוכה מהרגיל, דף התגובה מוצג, אך בלי לחצן השליחה). על כן אני מגיב בנפרד:

    1. בניגוד למה שכתבת, אין בחוק העונשין קביעה, "כי התיישנות לעבירות שבוצעו כלפי קטין מתחילות רק מהיות הקטין בן 18, ובמקרה שבו מדובר בעבירות של מי שהוא בר סמכא כלפי הקטין אזי תקופת ההתיישנות היא ארוכה יותר"; אלא שתקופת ההתיישנות של עבירות מין מסוימות (ורק בעבירות מין מדובר), שנעברו בקטין בתוך המשפחה או בידי האחראי עליו, תימנה מיום שמלאו לקטין עשרים ושמונה שנים;  וכי תקופת ההתיישנות של עבירות מין מסוימות, שנעברו בקטין בידי מי שמלאו לו חמש-עשרה, והוא אינו בן משפחתו של הקטין ואינו אחראי עליו, תימנה מיום שמלאו לקטין שמונה-עשרה; אבל בשני הסוגים יידרש אישור של היועץ המשפטי לממשלה להגשת כתב אישום, אם חלפו עשר שנים מיום ביצוע העבירה (כמפורט בסעיף 354 לחוק העונשין, שרק את תמציתו הצגתי כאן).

    2. לעניין תביעות אזרחיות: תקופת ההתיישנות הרגילה (שבע שנים) של עוולות שנעשו בקטין נמנית מיום שמלאו לו שמונה-עשרה (סעיף 5 ו- 10 לחוק ההתיישנות). אבל תקיפה מינית שבוצעה בקטין (וגם בבגיר שטרם מלאו לו עשרים ואחת, תוך ניצול יחסי אמון, תלות, טיפול או מרות או בידי פוגע שהוא בן משפחתו), והתעללות שבוצעה בקטין בידי בן משפחתו או מי שהיה אחראי עליו, אם לא הוגש עליהן כתב אישום, תקופת ההתיישנות לגביהן מתחילה מהיום שמלאו לקטין עשרים ושמונה (סעיף 18א לחוק); ואם הוגש כתב אישום, והעבירה היא מהמנויות בסעיף 18ב לחוק, תימנה התקופה מיום שמלאו לקטין שמונה-עשרה, אך לא תסתיים לפני שעברה שנה מהיום שפסק הדין בהליך הפלילי הפך לחלוט.

    3. בניגוד למה שכתבת, סכום התביעה בגין לשון הרע אינו מוגבל ל- 50,000 ש"ח. אבל אם סכום התביעה אינו עולה על הסכום האמור, בהתאמה מותאם למדד ספטמבר 1998, או על כפל הסכום (המותאם) אם הלשון הרעה פורסמה בכוונה לפגוע, פטור התובע מלהוכיח נזק (סעיף 7א לחוק איסור לשון הרע).

    • לשון הרע במשפחה
      עו"ד אבי קיסוס | 18/08/2013 09:10

      אין לי אלא להסכים עם הערותיך בנוגע לדין הפלילי (סעיפים 1 ו - 2 לתושבתך). אני התכוונתי לסעיפים 368א ואילך, שלדעתי לא מגיעים כ"כ לבימ"ש שכן בד"כ נלווה להתעללות כזאת התעללות מינית. יחד עם זאת, לדעתי יש להחיל את אותם סעיפי ההתיישנות גם על הסעיפים הללו לאור הקושי הרגשי לבוא ולהתלונן (כמו בעבירות שאתה ציינת). אני יודע שהחוק מגדיר את הסעיפים במפורש בעניין ההתיישנות, אבל זו דעתי האישית.
      באשר להערתך השלישית לא ממש הבנתי מה אתה רוצה לומר בה. הבחור שאל על לשון הרע, ואני ציינתי בפניו שעומדות לו עוולות נוספות. בעניין זה הפניתי לפס"ד אמין נ' אמין, שם הוגשה התביעה כעשרים שנה לאחר שהצעירה מבן השלושה אחים עברה את גיל 18, ובכל זאת בימ"ש פסק פיצוי מאוד גבוה במונחים של אותם ימים. לדעתי, אם הוא מחליט ללכת על ניהול הליך אזרחי הוא יכול למצוא עוולות רבות שניתן בגינן להגיש תביעה אזרחית. ככל הידוע לי, ישנם מס' תביעות אזרחיות נזיקיות מועטות שהגישו ילדים כנגד הוריהם בגין עוולות התקיפה, וככל הידוע לי תביעת אמין היא היחידה שהוגשה בארץ ללא שבוצעה שם תקיפה מינית.