תוספת 25 מ"ר

  • תוספת של 25 ממ"ר פלוס - שאלות הבהרה
    אורי | 16/03/2013 21:36

    שלום, אני בעל דירת גג (גג מוצמד בטאבו), שנוצל כבר זכויות ההרחבה לבניית חדר בגג ובנוסף קיים מרפסת גג גדול. האם, באמצעות תמ"א 38, ניתן להרחיב יותר מ-25 מטר נוספים לדירה על יד הגדלת החדר בגג? 1) האם התוספת של 25 מטר שצוין בעצם מגביל - ז"א שלא ניתן להוסיף מעבר ל-25 מטר לדייר קיים? 2) באם כן ניתן להוסיף יותר מ-25 מטר, האם זה משפיעה על מס שבח או היטל השבחה? ובאיזה אופן?3) באם זה אכן משפיע על מס שבח או היטל השבחה, האם ניתן לקבל פטור במקרה שהדירה לא יימכר לפני שעובר  4 שנים מסיום הבניה? תודה רבה!

    • תוספת 25 מ"ר
      עו"ד אילן הלוי | 17/03/2013 10:26

      אורי שלום! תמ"א 38 מאפשרת הגדלה של כל דירה בבנין בעוד 25 מ"ר אם במסגרת שטחים אלו גם מוסיפים ממ"ד לדירה הקיימת. צורך כך גם קבעו הקלות בקווי בנין כאשר בונים ממ"ד במסגרת פרויקט תמ"א. כך שבנית החדר על הגג הצמוד שלך אינה גורעת מהזכות לבנות ממד ושטחים נוספים לכל דירה עד 25 מ"ר. חוק מיסוי מקרקעין פטר ממס שבח, בתנאים הקבועי בחוק, תוספת שטח עד 25 מ"ר. כך שאם סיכמתם עם יזם על תוספת גדולה יותר יכול להיות לכך משעויות מס. צריך לבדוק כל ענין לגופו. בכל מקרה אני בספק אם זה המקרה. לא כל כך ברור מהשאלה על איזה פרויקט תמא מדובר. בכל מקרה- במסגרת הסכם התמא הדיירים מוכרים ליזם את זכויות הבניה הלא מנוצלות על המגרש. זו עיסקה שבאופן רגיל היתה חייבת במס שבח. יש הוראות בחוק מיסוי מקרעין שפוטרות את הדיירים ממס השבח, בכפוף לאמור באותם סעיפים. בכל מקרה אין פטור ממס על מכירת זכויות אחת ל- 4 שנים אלא על מכירת דירת מגורים מזכה. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38

      • חידוד השאלות
        אורי | 17/03/2013 10:53

        על מנת לחדד את השאלה: מדובר בתמ"א 38 תיקון 3 – חיזוק מבנה קיים. הראיון שאני מעוניין לבדוק הינו "מכירת" הגג  שבבעלותי ובתמורה לקבל תוספת לדירה (אנכי), בנוסף לתוספת הממ"ד (אופקי). וזו על חשבון של חלק מהקומה הראשונה מתוך ה-2.5 שמותר להוסיף מאלי. עקב אילוצי המגרש אין אפשרות להוספת מרפסות. אני רוצה לבדוק היבטים חוקיים לעסקה כזו. מתוך תשובתך אני מבין שכן ניתן להוסיף מעבר ל-25 מטר, אך תהיה לכך משמעויות מס לבעלי דירות הגג. כמו שציינת אני מכיר שקיים פטור עבור מכירת זכויות הבניה, השאלה שלי מתייחס לקיום היטל השבחה עקב גדילת הדירה הקיימת – האם יש? בנוסף, כאשר דירת הגג יימכר האם יחול עליו מס שבח (עקב התמ"א), או שפטור של מכירה לאחר 4 שנים מסיום בניה תהיה תקף? תודה!

        • חידוד
          עו"ד אילן הלוי | 17/03/2013 11:33

          אם ההבנתי נכון אתה בעצם מוכר את מרפסת הגג שברשותך בתמורה להגדלת החדר הקיים על הגג הן בממד והן בשטחים נוספים. בסוף תקבל דירה דופלקס ללא גג. הכל אפשרי. לגבי חיוב במס - כל הזכויות מכוח התמ"א פטורות ממס ומתשלום היטל השבחה וכל מה במעבר לכך מחויב בשניהם. בכל מקקרה- מציע שבמסגרת המו"מ עם היזם תוודא שהוא נושא בחיובים אלו ולא אתה. אילן הלוי ,עו"ד מנהל פורום תמ"א 38

          • תודה רבה!
            אורי | 17/03/2013 11:45